today-is-a-good-day
18.5 C
Athens

Η Πανδημία, οι ειδικοί και το μπάχαλο

Το τελευταίο διάστημα με την εμφάνιση της μετάλλαξης “Δέλτα”,  του Covid19,  έχουμε γίνει μάρτυρες μιας κατάστασης η οποία δείχνει το μπάχαλο που επικρατεί σε παγκόσμια κλίμακα γύρω από την ενημέρωση σχετικά με την πανδημία. Ένα μπάχαλο το οποίο δεν περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο στα μέσα μαζικής ενημέρωσης διεθνώς, που στην κυριολεξία έχουν χάσει τη  μπάλα, αλλά και στους επίσημους οργανισμούς και τις κυβερνήσεις που έχουν την ευθύνη για την παρακολούθηση και ενημέρωση της κοινής γνώμης και των πολιτών για τις εξελίξεις.

Του Δημήτρη Γ. Απόκη*

Τελευταίο επεισόδιο σε αυτή την πραγματικά τραγική και συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση, η είδηση γύρω από τις τελευταίες οδηγίες και εσωτερικό έγγραφο του Αμερικανικού Οργανισμού Ελέγχου Επιδημιών, του γνωστού σε όλους μας πλέον CDC, αναφορικά με τις επιπτώσεις της μετάλλαξης “Δέλτα”, την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στην αντιμετώπισή της, και τα μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν.

Οι πληροφορίες, οι αναλύσεις και η ενημέρωση γύρω από αυτό το θέμα, όχι μόνο δεν βοήθησε την κοινή γνώμη σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά δημιούργησε και μεγάλες αμφιβολίες γύρω από την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την εκστρατεία ανευθυνότητας του αντιεμβολιαστικού κινήματος.

Την πραγματική εικόνα γύρω από αυτό το μπάχαλο, αλλά και σφοδρή κριτική στο CDC,  έδωσε με γλαφυρό τρόπο στο φύλλο του Σαββάτου με άρθρο της η συντακτική ομάδα της έγκυρης αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, παρουσιάζοντας την κατάσταση με ένα τρόπο εκλαϊκευμένο, όπως δηλαδή θα έπρεπε να κάνει η επιστημονική κοινότητα και οι αρμόδιες αρχές σε όλο τον κόσμο, έτσι ώστε να διατηρήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών και να μην κλονίσουν ακόμη περισσότερο την ήδη σοβαρά κλονισμένη εμπιστοσύνη τους σε αυτά που ακούνε, από τα επίσημα χείλη και τους επιστήμονες.

Το μήνυμα, από το CDC και γενικά από την επιστημονική κοινότητα και τις επίσημες αρχές σε όλο τον κόσμο, όπως επισημαίνει στο πραγματικά εκπληκτικό άρθρο της η εφημερίδα,  θα πρέπει να είναι απλό και ξεκάθαρο. Παρά την μετάλλαξη “Δέλτα”,  η συντριπτική πλειοψηφία των στοιχείων και των ερευνών δείχνει ότι τα εμβόλια έχουν υψηλή αποδοτικότητα ενάντια στην σοβαρή νόσηση.  

Δυστυχώς, μόνο αυτό δεν έγινε. Το CDC, έδωσε στη δημοσιότητα μια εξόχως ασαφή και μπερδεμένη οδηγία, η οποία δεν συνοδεύονταν από υποστηρικτικά στοιχεία, για επαναφορά της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους ακόμα και από τους εμβολιασμένους, και καλά επειδή κάποιες μη δημοσιευμένες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να μεταδώσουν τον ιό. Την επόμενη ημέρα η επίσης αμερικανική εφημερίδα Washington Post, δημοσίευσε ένα κινδυνολογικό ρεπορτάζ βασισμένο σε μια εσωτερική παρουσίαση του CDC, με τα μη δημοσιευμένα στοιχεία, το οποίο προκάλεσε πανικό στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, με μοναδικό αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστιες αμφιβολίες, γύρω από την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και κατ’ επέκταση να υποσκάπτετε δραματικά η εκστρατεία υπέρ του εμβολιασμού. Χρειάστηκε να φτάσουμε στην Παρασκευή, για να βγει επίσημα το CDC,  να δώσει κάποια στοιχεία και μια πιο ισορροπημένη εξήγηση γύρω από την κατάσταση.

Μιλάμε για πραγματικό μπάχαλο και τεράστιο φιάσκο, αφού πλέον είχε γίνει τεράστια ζημιά. Τέτοιου είδους οργανισμοί και γενικά η επιστημονική κοινότητα πρέπει να αποτελούν πηγή εξακριβωμένων στοιχείων, λογικής, και πάνω από όλα σοβαρότητας.

Ποια είναι λοιπόν τα πραγματικά γεγονότα.

Τα κρούσματα λόγω της “Δέλτα”, αυξάνονται σε παγκόσμια κλίμακα, και πράγματι ασθενούν και εμβολιασμένοι. Την ίδια στιγμή όμως είναι ξεκάθαρο από τα στοιχεία, ότι οι περιπτώσεις των εμβολιασμένων, είναι μέτριας έντασης ή ασυμπτωματικές.

Παρά την αύξηση των κρουσμάτων τα στοιχεία των σοβαρών ερευνών δείχνουν, ότι τα εμβόλια είναι 88% αποτελεσματικά έναντι συμπωματικής ασθένειας και 96%  έναντι εισαγωγής στα νοσοκομεία και θανάτων.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει μια αύξηση στον αριθμό των εμβολιασμένων που εισάγονται σε νοσοκομεία και πεθαίνουν, σε σχέση με το χειμώνα, αυτό όπως προκύπτει από τα στοιχεία, αυτό συμβαίνει σε ηλικιωμένους που αν και έχουν εμβολιαστεί παραμένουν ευάλωτοι λόγω αδύναμου οργανισμού. Αυτός είναι και ο λόγος που ήδη συζητείται για αυτές τις ηλικίες τρίτη δόση εμβολιασμού το αποκαλούμενο booster.

Και όσο αφορά τη μετάλλαξη “Δέλτα”, τα στοιχεία δείχνουν μεταδίδεται διπλάσια πιο εύκολα από την πρώτη έκδοση του covid19. Παρόλα αυτά τα εμβόλια παραμένουν εξαιρετικά αποτελεσματικά. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη παραμένει στον οργανισμό και μεταδίδεται για μεγαλύτερο διάστημα. Όμως δεν είναι ξεκάθαρο το κατά πόσο, εμβολιασμένοι που έχουν κολλήσει τη μετάλλαξη μεταδίδουν τον ιό σε ίδια επίπεδα με τους μη εμβολιασμένους. Και είναι δεδομένο βάση των στοιχείων ότι οι εμβολιασμένοι κολλάνε πιο δύσκολα από τους μη εμβολιασμένους.

Το CDC, και σιγά σιγά αυτό διευρύνεται, συστήνει μάσκες βασιζόμενο στη συγκεκριμένη μετάλλαξη και στη χαμηλή πρόοδο του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες περιοχές. Αυτό πολύ εύκολα μπορεί να οδηγήσει τον κόσμο στο συμπέρασμα, ότι αφού ακόμη χρειαζόμαστε μάσκες, δεν χρειάζεται να εμβολιαστούμε και αποτελεί βούτυρο στο ψωμί των αντιεμβολιαστών.

Πρέπει πλέον οι επίσημες αρχές και η επιστημονική κοινότητα διεθνώς, άμεσα να ξεκαθαρίσουν κάτι. Ο Covid19,  δεν πρόκειται να εξαφανιστεί. Από πανδημία κάποια στιγμή θα εξελιχθεί σε επιδημία και βασικός στόχος θα είναι η αποτροπή από σοβαρή νόσηση του πληθυσμού.

Αυτός πρέπει να είναι ο ρόλος της επιστημονικής κοινότητας, των επίσημων οργανισμών και αρχών, αλλά και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, διεθνώς και στη χώρα μας.

Φτάνει πια με τις τηλεοπτικές ενημερώσεις κάθε άλλη ημέρα, που όχι μόνο δεν βοηθούν τους πολίτες και την κοινή γνώμη, αλλά αντίθετα την μπερδεύουν, τις δημιουργούν αμφιβολίες και ψυχολογική πίεση που στο τέλος, θα οδηγήσει σε γενική παράκρουση και κοινωνική έκρηξη.

Ας μην παίζουν λοιπόν κάποιοι με τη φωτιά και ας αφήσουν τις τηλεοπτικές εμφανίσεις με το ατελείωτο και ακαταλαβίστικο μπλα μπλα στους τηλεοπτικούς αστέρες. Δεν είναι η δουλειά των επιστημόνων και των επίσημων αρχών αυτή. Η δουλειά τους είναι να ενημερώνουν λιτά, σοβαρά, με στοιχεία και κατανοητά, τους πολίτες και την κοινή γνώμη.

Ας σοβαρευτούμε λοιπόν γιατί περπατάμε επικίνδυνα και παίζουμε με τη φωτιά.

 

Ο Δημήτρης Γ. Απόκης είναι Αναλυτής Διεθνών Σχέσεων, Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος, Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University, Μέλος του The International Institute for Strategic Studies, και επί σειρά ετών Ανταποκριτής στην Washington DC, διαπιστευμένος στο Λευκό Οίκο, το Στέητ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ