Η ακραία αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ και οι πολιτικές της παρενέργειες

EUROKINISSI

Σε αντιπολιτευτικό vertigo βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας και προκαλεί «ζημιά» στο κόμμα του. Οι επαναλαμβανόμενες  προσωπικές επιθέσεις στον Πρωθυπουργό και τη σύζυγο του και οι εξαγγελίες του για αναδρομική εισαγωγή φοιτητών στα ΑΕΙ, αποκαλύπτουν την αδυναμία του  να ξεδιπλώσει έναν συνεκτικό και σοβαρό πολιτικό λόγο.

Το γραφείο τύπου της ΝΔ μετά τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα αναφορικά με το χιλιοπαιγμένο θέμα του πόθεν έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη και της συζύγου του  Μαρέβας, εξέδωσε ανακοίνωση κατηγορώντας τον βασικό αρθρογράφο της εφημερίδας Αυγή, για «κρεσέντο χυδαιότητας».

Του Κώστα Πασίση

Η Πειραιώς θεωρεί ότι πίσω από την ενορχηστρωμένη επίθεση κατά του Πρωθυπουργού βρίσκεται ο κ. Καρτερός ο οποίος εμφανίζεται να κινεί τα  νήματα στο παρασκήνιο.

Ο αρθρογράφος  κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι ο ίδιος έχει δώσει δικαίωμα στα ΜΜΕ να ασχολούνται με την οικογένειά του, σε αντίθεση με προηγούμενους πρωθυπουργούς.

Η συγκεκριμένη επίθεση, όμως είναι η κορυφή του «παγόβουνου» καθώς προηγήθηκαν στοχευμένα δημοσιεύματα, με επίκεντρο τις εταιρείες και τα ακίνητα Μητσοτάκη-Μαρέβας στο πόθεν έσχες,  ένα ανύπαρκτο ζήτημα, κατά τη ΝΔ.

Αίσθηση όμως και ποικίλα σχόλια προκάλεσε και η εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως για το νέο σχολείο.

Εκεί ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την απόσυρση της διάταξης για την  ελάχιστη βάση εισαγωγής των φοιτητών στα ΑΕΙ και στη συνέχεια δεσμεύθηκε ότι αν το κόμμα του γίνει κυβέρνηση θα δημιουργήσει μια ειδική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα περάσουν στα ΑΕΙ, αναδρομικά όσοι κόπηκαν στα ειδικά μαθήματα των φετινών εξετάσεων.

Εντύπωση, όμως, έκανε και η δεύτερη -χωρίς την παραμικρή  επεξεργασία – πρόταση του αναφορικά με το καύσωνα που πλήττει τη χώρα. Ζήτησε από την κυβέρνηση να κηρυχθεί αργία η Δευτέρα 2 Αυγούστου λόγω υπερβολικής ζέστης.

Για να λάβει τη σκωπτική απάντηση της ΝΔ: «Γιατί μόνο η Δευτέρα αργία; Μόνο με καύσωνα ή και με χιόνι, χαλάζι;»

Χθες πάντως το  υπουργείο Εργασίας κάλεσε τους εργοδότες να λάβουν μέτρα προστασίας των εργαζομένων τους…

Αντιφατικά έως …ύποπτα μηνύματα έστειλε η Κουμουνδούρου και στο μείζον θέμα του εμβολιασμού. Ύστερα  από μεγάλες πιέσεις της ΝΔ, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ευθέως ότι το εμβόλιο είναι το όπλο της κοινωνίας στον κορωνοιό αλλά η συνέχεια έκρυβε …εκπλήξεις.

Η κυβέρνηση έθεσε θέμα υποχρεωτικότητας  εμβολιασμού για συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες και η Κουμουνδούρου μίλησε για …προαιρετική υποχρεωτικότητα, προκαλωντας τουλάχιστον απορίες.

Ενώ δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο και το γεγονός ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, δεν έχει κάνει το εμβόλιο.

Μέχρι στιγμής τουλάχιστον ο Αλέξης Τσίπρας αδυνατεί να ασκήσει ουσιαστική πίεση στον Πρωθυπουργό ο οποίος δείχνει να παίζει χωρίς αντίπαλο.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν ξεκάθαρο προβάδισμα στη ΝΔ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σε χαμηλά ποσοστά, γεγονός που αγχώνει τόσο την ηγεσία όσο και τα πρωτοκλασάτα στελέχη.

Η αφλογιστία φέρνει παρενέργειες

Η αντιπολιτευτική «αφλογιστία» του ΣΥΡΙΖΑ έχει επιπτώσεις και μη επιθυμητές παρενέργειες.

«Πρόεδρε, μήπως δεν αρέσουμε;», έγραψε σε άρθρο του προ ημερών ο  ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, στέλνοντας  το δικό του μήνυμα προς την ηγεσία.

Ο κ. Κούλογλου εξηγώντας τη θέση του στο site που διατηρεί γράφει μεταξύ άλλων: «πως η φράση, χωρίς το ερωτηματικό, ανήκει στη Μελίνα Μερκούρη και απευθυνόταν στον Ανδρέα Παπανδρέου, τότε που το ΠΑΣΟΚ είχε χάσει τη λάμψη του και φαινόταν ότι θα ηττηθεί στις εκλογές του 1989».

Λίγο νωρίτερα ο πρώην υπουργός προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας είχε προτείνει στον Αλέξη Τσίπρα να αγκαλιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ συντηρητικούς θρησκευόμενους και εθνικιστές, αρκεί να είναι έντιμοι.

«Αυτοί θα είναι μαζί μας. Ας είναι συντηρητικοί, θρησκευόμενοι, εθνικιστές. Αρκεί να είναι έντιμοι. Κατ’ αρχάς τα συμφέροντα και οι ανάγκες καθορίζουν τη στάση τους και όχι οι πεποιθήσεις ή οι ιδεοληψίες. Φυσικά δεν θα υιοθετήσουμε τις απόψεις τους, θα υιοθετήσουμε και θα στηρίξουμε όμως τις ανάγκες τους», έγραφε χαρακτηριστικά, ανάβοντας πολιτικές φωτιές…