today-is-a-good-day
15.2 C
Athens

Ν.Σαντορινιός: Κίνδυνος αποκλεισμού των νησιών μας από τις τουριστικές αγορές

Kριτική στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και χειρισμούς, σε ό,τι αφορά την υγειονομική θωράκιση και επιτήρηση των νησιωτικών προορισμών, άσκησε ο βουλευτής Δωδεκανήσου και Τομέαρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νεκτάριος Σαντορινιός σήμερα, από το Βήμα της Βουλής.

«Δυστυχώς αυτή τη στιγμή, με βάση και τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμωδών Νοσημάτων (ECDC), πολλά νησιά μας, ιδιαίτερα στο Νότιο Αιγαίο, βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο». Υπάρχουν σαφείς κυβερνητικές ευθύνες. Εδώ και μήνες σας ζητούσαμε να βάλετε σε προτεραιότητα τον εμβολιασμό των εργαζόμενων στον τουρισμό. Δεν το κάνατε. Σας ζητούσαμε να υπάρχει η αυτονόητη και επαρκής αστυνομική επιτήρηση στα μέτρα κατά της διασποράς της covid. Δεν το κάνατε. Μπροστά μου, μάλιστα, έχω την πρόσφατη ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Δωδεκανήσου, η οποία αναφέρεται ξανά στην δραματική έλλειψη προσωπικού. Πότε επιτέλους θα στείλει το αρμόδιο Υπουργείο επιπλέον αστυνομικούς υπαλλήλους για να ελέγχουν προληπτικά την κατάσταση στα νησιά; Οι έλεγχοι είναι ελλιπείς παντού. Ακόμα και στα λιμάνια αφού το Λιμενικό Σώμα στα νησιά είναι υποστελεχωμένο».

«Την ίδια στιγμή, δεν υπάρχει επαρκής επιδημιολογική επιτήρηση, δεν γίνεται ιχνηλάτηση, δεν υπάρχει εκτεταμένο και στοχευόμενο testing. Βλέπουμε απίστευτες εικόνες με συμπολίτες μας στη Ρόδο να προσέρχονται για rapid-test περιμένοντας για ώρες σε ουρές, κάτω από τον ήλιο».

«Ως αποτέλεσμα όλων των παλινωδιών και της κυβερνητικής αδράνειας, υπάρχει ο κίνδυνος αποκλεισμού των νησιών μας από τις τουριστικές αγορές. Θα συμβεί δηλαδή το εξής ιδιότυπο: δεν θα υπάρξει lockdown όπως το ξέρουμε, απλά δεν θα έχουμε τουρίστες! Τι θα γίνει σε αυτή την περίπτωση με τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους; Αφήσατε απροστάτευτο τον ελληνικό τουρισμό, χωρίς σοβαρό σχέδιο, χωρίς προστασία κατοίκων και επισκεπτών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ