today-is-a-good-day
19 C
Athens

Καύσωνας: Οδηγός προστασίας, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για εργαζόμενους

Παραλίες της Αττικής ανοίγουν με δωρεάν είσοδο

Μέτρα για την προστασία των πολιτών, από το σφοδρό κύμα καύσωνα που αναμένεται να κορυφωθεί και να πλήξει τη χώρα στις επόμενες ώρες, αποφασίστηκαν κατά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, το πρωί της Παρασκευής, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας.

Παράλληλα, έγινε γνωστό πως οργανωμένες παραλίες θα ανοίξουν χωρίς οικονομικό αντίτιμο, ενώ γιατροί συστήνουν τρόπους προφύλαξης από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Την ίδια ώρα, η  Πολιτική Προστασία και η Πυροσβεστική είναι σε πλήρη ετοιμότητα σύμφωνα με όσα ορίζει το Σχέδιο «Ιόλαος» για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών εξαιτίας δασικών πυρκαγιών.

EUROKINISSI

«Αντιμετωπίζουμε μια δύσκολη καιρική συνθήκη, με εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, με πολλές μέρες καύσωνα. Όλοι μαζί, κράτος – Τοπική Αυτοδιοίκηση – ιδιωτικός τομέας και πολίτες θα συνεργαστούμε για να μπορέσουμε να προλάβουμε και να αποτρέψουμε  δυσάρεστες καταστάσεις», δήλωσε ο υπουργός  Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετά τη σύσκεψη.

«Καλούμε τους πολίτες να αποφύγουν κάθε περιττή δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά και μετά οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές. Οφείλουμε να είμαστε όλοι εξαιρετικά προσεκτικοί. Απευθύνουμε μήνυμα στους πολίτες. Να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα στο φυσικό περιβάλλον που θα μπορούσε να δημιουργήσει κίνδυνο», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελληνική Αστυνομία μαζί με την Πυροσβεστική και όπου χρειαστεί και με τις Ένοπλες Δυνάμεις θα σχηματίσει μικτές περιπολίες για τον εντοπισμό σημείων που μπορούν να προκληθούν πυρκαγιές.

Επίσης, οι καθημερινές περιπολίες (πεζές και εποχούμενες) της Ελληνικής Αστυνομίας σε όλη την Περιφέρεια, για αυτές τις ημέρες θα δώσουν βαρύτητα και στον εντοπισμό σημείων που μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα, αλλά ταυτόχρονα και στον άμεσο εντοπισμό πιθανών εστιών, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση για να αποφύγουμε την κλιμάκωση.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τον συντονισμό του Υπουργείου Εσωτερικών θα βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας για όλες τις σχετικές ενέργειες από μέρους της.

Αδιάλειπτη λειτουργία των κρίσιμων υποδομών

Το ηλεκτρικό ρεύμα και η ύδρευση είναι κρισιμότατοι τομείς για αυτή τη δύσκολη περίοδο. Για αυτό το λόγο τόσο οι εταιρείες διαχείρισης, όσο και τα αρμόδια Υπουργεία έχουν φροντίσει, ώστε να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα σε αυτούς τους τομείς ή αν υπάρξει, να γίνει άμεση επέμβαση.

Παρά τις δυσκολίες της πανδημίας, το σύστημα Υγείας έχει τεθεί σε έκτακτη ετοιμότητα για να υποδεχτεί συμπολίτες μας οι οποίοι μπορεί να εμφανίσουν κάποιο πρόβλημα υγείας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Το ΕΚΑΒ, του οποίου εκπρόσωπος ήταν παρών στη σύσκεψη, επίσης είναι σε ετοιμότητα άμεσης συνδρομής. Το ίδιο έχει γίνει και από πλευράς Αστυνομίας και κυρίως από την Άμεση Δράση και την Ομάδα ΔΙΑΣ.

Ευπαθείς Ομάδες

Ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες, έχει υπάρξει ειδική μέριμνα ώστε να μπορούν να αναζητήσουν καταφύγιο σε αίθουσες με κλιματισμό και συνθήκες δροσιάς. Θα ανακοινωθούν τα μέτρα από το Υπουργείο Εσωτερικών και τοπικά από όλους τους Δήμους της χώρας που έχουν προετοιμαστεί για να οργανώσουν αυτή τη δραστηριότητα.

Προστασία Εργαζομένων

Τόσο ο δημόσιος, όσο και ο ιδιωτικός τομέας έχουν λάβει όλα τα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων αυτές τις ημέρες.

Για την προστασία των εργαζομένων ενόψει της πολυήμερης επικράτησης υψηλών θερμοκρασιών στη χώρα μας και την αποφυγή φαινομένων θερμικής καταπόνησης υπό συνθήκες καύσωνα, το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και η Γενική Γραμματεία Εργασίας καλούν τους εργοδότες να προβούν τόσο στη λήψη των απαραίτητων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, όσο και σε μείωση απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής (12.00 – 16.00), όπου αυτό κριθεί, κατά περίπτωση, απαραίτητο.

Παράλληλα, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας εντατικοποιεί την περίοδο αυτή τους στοχευμένους ελέγχους σε εργασιακούς χώρους, σύμφωνα με την επισυναπτόμενη υπ’ αριθμ. 56738/30.07.2021 εγκύκλιο, και σε συνέχεια της από 22 Ιουνίου 2021 σχετικής εγκυκλίου (αριθ.πρωτ. 41935), με έμφαση σε υπαίθριες εργασίες (π.χ. οικοδομές, οδικά και άλλα τεχνικά έργα), σε εργασίες σε στεγασμένους χώρους όπου λόγω της φύσης των παραγωγικών διαδικασιών μπορεί να υπάρχει επί πλέον θερμική καταπόνηση από υψηλές τιμές θερμοκρασίας-υγρασίας και ακτινοβολούμενη θερμότητα (π.χ. σε χυτήρια, μεταλλουργίες, βιομηχανίες πλαστικών, μαγειρεία κ.α.), καθώς και σε χειρωνακτικές εργασίες (π.χ. μεταφορά βαρέων αντικειμένων, οικοδομικών υλικών). Σε κάθε περίπτωση, εφιστάται η προσοχή για εργαζόμενους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

EUROKINISSI

Ειδικότερα συστήνονται:

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗΣ

Οργάνωση του χρόνου εργασίας με προγραμματισμό διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.

Προγραμματισμός των εργασιών που συνεπάγονται υψηλή θερμική καταπόνηση των εργαζομένων, κατά το δυνατόν, σε ώρες εκτός θερμοκρασιακών αιχμών.

Μείωση της απασχόλησης ή παύση εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους όπως είναι τα μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργεία, κεραμοποιεία, ναυπηγικές εργασίες κ.λπ. μεταξύ των ωρών 12.00-16.00.

Διαμόρφωση κυλικείων, ή άλλων κατάλληλων χώρων για το χρόνο διαλείμματος. Οι χώροι αυτοί, ανάλογα με τις αντικειμενικές ανάγκες και δυνατότητες, να εξοπλίζονται με σύστημα κλιματισμού. Οι χώροι αυτοί θα επιλεγούν μετά από συνεργασία του εργοδότη και του Τεχνικού Ασφάλειας, Ιατρού Εργασίας και μελών ΕΥΑΕ και όπου δεν υπάρχουν των εκπροσώπων των εργαζομένων.

Παροχή πόσιμου δροσερού νερού σε θερμοκρασία 10 -15 °C.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Τα μέτρα που μπορεί να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί τυχόν θερμική καταπόνηση των εργαζομένων περιλαμβάνουν:

Χορήγηση και χρήση κατάλληλου καλύμματος κεφαλής όπου δεν προβλέπεται χρήση κράνους προστασίας, καθώς και προστατευτικών μέσων δέρματος.

Διαμόρφωση / επιλογή σκιερού μέρους για διαλείμματα.

Διαμόρφωση / επιλογή σκιερού μέρους ή κατασκευή κατάλληλων στεγάστρων για την εκτέλεση των εργασιών, όπου αυτό είναι δυνατόν.

Προγραμματισμός των εργασιών έτσι ώστε οι πλέον επιβαρυμένες (π.χ. εργασίες ασφαλτόστρωσης) να γίνονται τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.

Μείωση της απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των ωρών 12.00-16.00

Χορήγηση πόσιμου δροσερού νερού (10-15 °C).

EUROKINISSI

Αποκομιδή των απορριμμάτων

Δόθηκαν επίσης οδηγίες, προκειμένου κρίσιμες διαδικασίες για τη λειτουργία των πόλεων, όπως η αποκομιδή των απορριμμάτων, να γίνονται σε ώρες όπου το θερμικό φορτίο είναι χαμηλό – κατά προτίμηση τις βραδινές ώρες.

Ζώα συντροφιάς

Επίσης, παρακαλούνται οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς να μεριμνούν για τη βόλτα των κατοικιδίων τους σε ώρες που δεν υπάρχει αυξημένη θερμοκρασία και εάν είναι δυνατόν, ας τοποθετούμε δοχεία με νερό προκειμένου να δροσίζονται και τα αδέσποτα ζώα. Οι ιδιοκτήτες των παραγωγικών ζώων να μεριμνούν για τη φύλαξη των ζώων τους σε σκιερό περιβάλλον και να φροντίζουν να ανανεώνουν τακτικά το νερό τους.

Μεταναστευτικές δομές

Επίσης, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου δίνει οδηγίες σε όλα τα κέντρα φιλοξενίας και τις μεταναστευτικές δομές  για να διασφαλιστεί η υγεία των φιλοξενούμενων συνανθρώπων μας, ώστε να αντιμετωπίσουν και εκείνοι αποτελεσματικά τον καύσωνα.

Ανοίγουν με δωρεάν είσοδο η Ακτή Βουλιαγμένης, ο Αστέρας και η Ακτή Α’ Βούλας

Με στόχο την προστασία μικρών και μεγάλων δωρεάν είσοδος θα προσφερθεί για το κοινό το τριήμερο, Σάββατο (31/7), Κυριακή (1/8) και Δευτέρα (2/8) στις οργανωμένες παραλίες της Ακτής Βουλιαγμένης, του Αστέρα Βουλιαγμένης και της Ακτής Α’ Βούλας.

Η πρωτοβουλία ανήκει στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) ΑΕ, υλοποιείται με γνώμονα την κοινωνική ευαισθησία της Εταιρείας προς τους πολίτες και σε στενή συνεργασία με τις μισθώτριες εταιρείες της στο παράκτιο μέτωπο της Αττικής που στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής τους Ευθύνης ανταποκρίθηκαν θετικά στο κάλεσμα της ΕΤΑΔ.

Συγκεκριμένα, οι πύλες εισόδου της Ακτής Βουλιαγμένης, την οποία διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ, θα είναι ανοιχτές για το κοινό από τις 08:00 έως τις 21:00. Να σημειωθεί ότι θα εφαρμόζονται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα μέτρα του ΕΟΔΥ για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού και για το λόγο αυτό κατά την είσοδο του κοινού θα τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με τον επιτρεπόμενο αριθμό επισκεπτών στην Ακτή, που δεν μπορεί να υπερβεί τα 2.000 άτομα.

Επίσης, στη διάρκεια του τριημέρου ελεύθερη θα είναι η είσοδος για το κοινό και στις οργανωμένες παραλίες του Αστέρα Βουλιαγμένης και της Α’ Ακτής Βούλας, λαμβάνοντας υπόψη τους σχετικούς περιορισμούς ανά ακτή και τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Οι επισκέπτες μπορούν να απευθύνονται για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προσέλευση τους στην κάθε οργανωμένη παραλία ξεχωριστά.

Μέτρα προσωπικής ασφάλειας από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά στους πολίτες την τήρηση όλων των μέτρων μερικής κοινωνικής αποστασιοποίησης και προσωπικής ασφάλειας, την αποφυγή έκθεσης σε περιβάλλον υψηλής θερμοκρασίας, την καλή ενυδάτωση και καλή διατροφή, ενώ για ασθενείς με καρδιολογικά νοσήματα που λαμβάνουν αντιυπερτασική αγωγή και διουρητικά συνιστά την αναζήτηση συμβουλής από τον θεράποντα καρδιολόγο τους για το ισοζύγιο υγρών που θα ακολουθούν.

Τα σύνδρομα υπερθερμίας μπορεί να παρατηρηθούν και σε σχετικά χαμηλότερες θερμοκρασίες περιβάλλοντος (>32oC) με υψηλή σχετική υγρασία (>60%) κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα, σε αλκοολικούς ή πάσχοντες από ψυχικές ασθένειες, άτομα που λαμβάνουν αντιψυχωσικά φάρμακα, διουρητικά, αντιχολινεργικά, ή σε άτομα που ζουν σε μη καλά αεριζόμενους χώρους χωρίς κλιματισμό. Τα σύνδρομα αυτά είναι πιο συνήθη να εκδηλωθούν κατά τις πρώτες μέρες του καύσωνα όπου ο οργανισμός δεν έχει ακόμα εγκλιματιστεί. Ο εγκλιματισμός χρειάζεται 7 με 14 ημέρες έκθεσης. Με τον εγκλιματισμό μειώνεται ο ουδός εμφάνισης ιδρώτα έτσι το άτομο ιδρώνει σε χαμηλότερη βασική θερμοκρασία. Ο ιδρώτας είναι ο πιο αποτελεσματικός φυσικός μηχανισμός ενάντια στην θερμοπληξία και μπορεί να παρατηρηθεί με μικρή ή και καμία μεταβολή της βασικής θερμοκρασίας του σώματος. Όσο ο ιδρώτας παραμένει το άτομο μπορεί να αντέξει υψηλές θερμοκρασίες αρκεί να αντικαθιστά το νάτριο και το νερό που χάνεται.

Όσον αφορά τη διατροφή, το καλοκαίρι θα πρέπει να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες ώστε να μην επιβαρύνεται ο οργανισμός. Θα πρέπει να τρώμε πολλά φρούτα, λαχανικά, σαλάτες και να πίνουμε πολλούς χυμούς και νερό.

 Ύποπτα συμπτώματα που θα πρέπει να οδηγήσουν τους καρδιολογικούς ασθενείς στον ιατρό τους:

Θωρακική δυσφορία που επεκτείνεται στην κάτω γνάθο και ενδεχομένως αντανακλά στην πλάτη ή το χέρι (δηλωτικά στηθαγχικού πόνου).

Δύσπνοια.

Αδυναμία/Καταβολή δυνάμεων.

Ελαττωμένο επίπεδο συνείδησης/Σύγχυση.

Αίσθημα παλμών/Ταχυκαρδία.

Κεφαλαλγία/Ζάλη.

Εκδηλώσεις θερμοπληξίας. Πρόδρομα συμπτώματα είναι η δίψα, η αδυναμία, η ζάλη, ο ίλιγγος, ο πονοκέφαλος και η ναυτία. Όψιμα ο ασθενής παρουσιάζει απώλεια των αισθήσεων, σύγχυση, σπασμούς, λήθαργο και κώμα.

Φωτ. Aρχείου EUROKINISSI

Γενικές οδηγίες

Αποφυγή του ηλίου κατά τις ώρες υψηλής ακτινοβολίας (11.00-16.00).

Αποφυγή της βαριάς σωματικής εργασίας και της υπερβολικής άθλησης, ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία ή υγρασία.

Αποφυγή των πολύωρων ταξιδιών με αστικά μέσα συγκοινωνίας κατά τη διάρκεια της υψηλής ζέστης.

Κατανάλωση άφθονων υγρών (έως 1,5 – 2 λίτρα).

Αποφυγή των μεγάλων γευμάτων.

Περιορισμός των οινοπνευματωδών ποτών όπως και των ποτών που περιέχουν πολλή καφεΐνη.

Εάν η εφίδρωση είναι μεγάλη, προσθήκη αλατιού σε μικρές ποσότητες στη διατροφή για να εξισορροπηθεί η απώλεια ηλεκτρολυτών.

Κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας αρκετά ντους με χλιαρό νερό.

Τροποποίηση της αντιυπερτασικής αγωγής. Οι υπερτασικοί το καλοκαίρι χρειάζονται μικρότερες δόσεις φαρμάκων γιατί η πίεση μειώνεται με τη ζέστη.

Τροποποίηση της αγωγής καρδιακής ανεπάρκειας. Αναπροσαρμογή της δοσολογίας φαρμάκων όπως τα διουρητικά και τα αγγειοδιασταλτικά γιατί υπάρχει ο κίνδυνος των ηλεκτρολυτικών διαταραχών και της αφυδάτωσης.

Το ταξίδι με αεροπλάνο ή άλλο μέσο απαγορεύεται στους ασθενείς με πρόσφατο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου ή ασταθή στηθάγχη, πρόσφατη επέμβαση by pass ή απορρύθμιση καρδιακής ανεπάρκειας.

Γενικά όσοι έχουν μόνιμους καρδιακούς βηματοδότες μπορούν να ταξιδέψουν με αεροπλάνο. Όμως κάποια είδη βηματοδοτών και εμφυτεύσιμων απινιδωτών απορρυθμίζονται από τα συστήματα ασφαλείας του αεροδρομίου. Καλό είναι οι ασθενείς να έχουν μαζί τους «την ταυτότητα» του βηματοδότη ή απινιδωτή.

Κάθε καρδιοπαθής πρέπει οπωσδήποτε να έχει όλα τα απαραίτητα φάρμακα που χρειάζεται μαζί του, το όνομα και τα τηλέφωνα του γιατρού του, και τις απαραίτητες πληροφορίες για την πάθηση και την περίθαλψή του.

Θάλασσα

Αποφυγή των επικίνδυνων ωρών του ήλιου, μεταξύ 12 – 4 μ.μ.

H επαφή με το νερό να γίνεται σταδιακά.

Να έχουν μεσολαβήσει τουλάχιστον 2 ώρες από το τελευταίο γεύμα.

Κολύμβηση για 30 – 45 λεπτά την ημέρα (έστω και σε ήπια ένταση), γιατί το ευεργετικό όφελος της άσκησης είναι τότε περισσότερο εμφανές.

Βουνό

Σε μεγάλο υψόμετρο υπάρχει μείωση του οξυγόνου και μείωση της ατμοσφαιρικής πίεσης. Η μείωση της ατμοσφαιρικής πίεσης αυξάνει την αρτηριακή πίεση και η μείωση του οξυγόνου αναγκάζει τον οργανισμό να κάνει συχνότερες, βαθύτερες αναπνοές, με αύξηση της καρδιακής συχνότητας. Εάν το υψόμετρο είναι πάνω από 2.500μ. μπορεί να προκληθεί πονοκέφαλος, ζάλη, ταχυπαλμία, πνευμονικό οίδημα, συνεπώς καλό είναι οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια να αποφεύγουν τα μεγάλα υψόμετρα.

Πανδημία Covid-19

Οι υψηλές θερμοκρασίες του περιβάλλοντος και η σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα δεν θα πρέπει να μας εφησυχάζουν, αναφέρει η ΕΚΕ. Έχουμε μπει σε νέα φάση κατά την οποία ο ιός μπορεί να μην φαίνεται, ωστόσο παραμένει και μας απειλεί. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρχει αυξημένη εγρήγορση και να ακολουθούμε σχολαστικά τους κανόνες προστασίας τόσο σε ατομικό όσο και συλλογικό επίπεδο.

Την ΕΚΕ απασχολεί και το θέμα της λειτουργίας των κλιματιστικών μηχανημάτων και συνιστάται η χρήση νωπού αέρα και ο καλός εξαερισμός των χώρων. Έχει συστηθεί σε επαγγελματικούς χώρους να γίνεται ρύθμιση των κεντρικών μονάδων κατά τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχει ανακυκλοφορία του αέρα.

Όσον αφορά τα οικιακά κλιματιστικά συστήνεται να παραμένει ανοιχτό το παράθυρο και να λειτουργούν σε υψηλότερη θερμοκρασία, ενώ πρέπει να ρυθμίζεται η ροή του αέρα ώστε να μην έχει φορά πάνω στα άτομα που βρίσκονται στο χώρο.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ