today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

«The Art of the National Parks», λεύκωμα με αφίσες για τα Εθνικά Πάρκα των ΗΠΑ

Τη δεκαετία του 1930, αφίσες για τα Εθνικά Πάρκα των ΗΠΑ, αυτά τα ανέγγιχτα φυσικά καταφύγια, φιλοτεχνήθηκαν για να δώσουν ώθηση στον εσωτερικό τουρισμό. Ελάχιστα πρόλαβαν να δουν το φως πριν το ξέσπασμα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Προσφάτως, λεύκωμα με σύγχρονες επανερμηνείες των παλαιών, τόσο δημοφιλών, αφισών και με τίτλο «The Art of the National Parks» κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο Simon & Schuster.

Η ιστορία των αφισών για τα Πάρκα ξεκίνησε το 1935 όταν ο Πρόεδρος Φράνκλιν Ντιλέινο Ρούζβελτ έδωσε εντολή για τη δημιουργία της Work Projects Administration (WPA) με στόχο να εξασφαλιστεί και πάλι δουλειά για τους Αμερικανούς μετά το Μεγάλο Κραχ και να βελτιωθούν οι υποδομές στη χώρα. Ένα από τα δόγματα της WPA ήταν να δημιουργηθεί υποδομή για στήριξη της National Parks Service, θεσμού αρκετά νέου την περίοδο του Κραχ. Για να ενισχύσει την ενημέρωση των πολιτών, στο πλαίσιο του Federal Art Project επιστρατεύτηκαν καλλιτέχνες να δημιουργήσουν αφίσες για προσέλκυση τουριστών. Μόλις 14 πρόλαβαν να δημιουργηθούν καθώς το πρότζεκτ ανεστάλη με την έκρηξη του Παγκοσμίου Πολέμου.

Λίγες από αυτές τις αφίσες ήταν γνωστό ότι είχαν επιβιώσει. Έως ότου ο Doug Leen, ένας πρώην δασοφύλακας πάρκου, έπεσε κατά τύχη πάνω σε μία η οποία προοριζόταν για τη χωματερή στο Grand Teton National Park. Από τότε ο «Ranger of the Lost Art» – όπως βάφτισε τον εαυτό του – ανέλαβε αποστολή να εντοπίσει και να αποκαταστήσει όσα περισσότερα πρωτότυπα ήταν δυνατόν· σήμερα, περίπου 40 βρίσκονται στη Library of Congress, στα National Park Archives και, σπανίως, σε ιδιωτικές συλλογές.

Το λεύκωμα «The Art of the National Parks» παρουσιάζει σύγχρονες αφίσες για τα Εθνικά Πάρκα οι οποίες δημιουργήθηκαν ως φόρος τιμής στις αφίσες της εποχής της WPA· στον σύνδεσμο https://www.simonandschuster.com/books/The-Art-of-the-National-Parks-(Fifty-Nine-Parks)/Weldon-Owen/9781647223700 οι ενδιαφερόμενοι, κάνοντας κλικ στη φωτογραφία του εξωφύλλου, μπορούν να ξεφυλλίσουν λίγες σελίδες του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ