today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Σ.Φάμελλος προς την κυβέρνηση: Μάς πάτε πίσω στις δεκαετίες 1970-80

Με τις συνεχείς διαψεύσεις των δεσμεύσεων και των διακηρύξεων της κυβέρνησης ΝΔ ξεκίνησε την ομιλία του ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για το Ελληνικό Κτηματολόγιο στην Ολομέλεια της Βουλής.

Αναφέρθηκε στη «διαρκή διάψευση της επιτελικότητας της κυβέρνησης ΝΔ με τις πολλές και άσχετες τροπολογίες που κατέθεσαν άλλα Υπουργεία στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, αλλά και στην προώθηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με fast track διαδικασίες σχεδόν κρυφά από την κοινωνία».

«Ενώ η χώρα ακόμα απειλείται από την πανδημία η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στις απευθείας αναθέσεις, ενώ η οικονομία κινδυνεύει με πολλά λουκέτα και με ακρίβεια σε όλα τα καταναλωτικά αγαθά και στο ρεύμα και με τα νησιά να είναι στο κόκκινο και χωρίς υγειονομική θωράκιση. Και όλα αυτά ενώ ο κ. Μητσοτάκης, τον Μάϊο, μάς έλεγε για ένα φυσιολογικό καλοκαίρι, αλλά δεν έχει ενισχύσει καν το Εθνικό Σύστημα Υγείας καθώς θέλει να κλείσει δημόσια νοσοκομεία και να ιδιωτικοποιήσει υπηρεσίες τους. Η κυβέρνηση ΝΔ δυναμιτίζει ακόμη και τον καθολικό εμβολιασμό, τόνισε, με τα ρουσφέτια και στα εμβόλια στην αρχή, με τις εξαγγελίες για τείχος ανοσίας με πλήρως εμβολιασμένους σε ποσοστό 70% τέλος Ιουνίου» είπε.

Αναφέρθηκε επίσης στις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη για ένα «ήσυχο» καλοκαίρι και στην τραγική διάψευσή τους μετά την επιθετική παρέμβαση του κ. Ερντογάν στην Κύπρο και τις προκλήσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. «Πρόκειται δυστυχώς για μία επικίνδυνη κυβέρνηση και αναντίστοιχη των απαιτήσεων. Μπορείτε ακόμη και τώρα να παραδεχτείτε τα λάθη σας και να ζητήσετε συγγνώμη από τον ελληνικό λαό» είπε χαρακτηριστικά.

«Πώς μπορούμε να μιλάμε για κράτος δικαίου, διαφάνεια και ισονομία όταν, την προηγούμενη Τρίτη, η κυβέρνηση προσπάθησε να αναβάλλει τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης για να κρύψει το θέμα που έχει προκύψει με το Πόθεν Έσχες του ίδιου του Πρωθυπουργού; Και όταν αυτή πραγματοποιήθηκε τελικά έγινε προσπάθεια να μπει η υπόθεση σε λίστα προς αρχειοθέτηση; Αυτή είναι η διαφάνεια και η ισονομία; Γιατί σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα μία προσπάθεια συγκάλυψης σκιών με το Πόθεν Έσχες του Πρωθυπουργού θα αποτελούσε μεγάλο πολιτικό θέμα», αναρωτήθηκε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα θέματα του υπό συζήτηση νομοσχεδίου για το Κτηματολόγιο.

«Δε θα μπορούσε ο κ. Πιερρακάκης να είναι πολύ περήφανος με ένα νομοθέτημα που ακυρώνει το Κτηματολόγιο και αποτελεί μια τραγική στιγμή για μία κυβέρνηση που δηλώνει ότι στηρίζει τη ψηφιακή μετάβαση.

Ενώ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε Διεύθυνση και Δομή Ψηφιακών Γεωχωρικών Δεδομένων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να έχουν πρόσβαση όλοι, το Δημόσιο, οι ΟΤΑ, οι πολίτες και η επιχειρηματικότητα στην πληροφορία, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδωσε το έργο του Ψηφιακού Χάρτη στο Τεχνικό Επιμελητήριο, που είναι όμως τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας και όχι παράρτημα των Υπουργείων και εταιρεία μελετών και αναθέσεων. Και μάλιστα, ενώ έχει περάσει ένας χρόνος, ο διαγωνισμός για τον Ψηφιακό Χάρτη προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ δεν έχει ακόμα ξεκινήσει. Ένα παράδειγμα για να καταλάβουμε πόσο ψηφιακό είναι το κράτος των κ. Μητσοτάκη-Πιερρακάκη.

Η ΝΔ μετέφερε επίσης το Κτηματολόγιο στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με το σκεπτικό ότι αποτελεί ηλεκτρονικό εργαλείο. Δηλαδή και το Taxis και το ΕΦΚΑ και η τηλε-εκπαίδευση πρέπει να μεταφερθούν στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής;

Ενώ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι κυρωμένοι δασικοί χάρτες έφτασαν από 0,8% σε 40% και ήταν υπό εκπόνηση όλοι οι υπόλοιποι, σήμερα είναι όλοι ακυρωμένοι. Μηδέν 0% γράφει το ψηφιακό κράτος του κ. Πιερρακάκη. Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα κτιρίου είναι επίσης παγωμένη αφού θα έπρεπε να είναι σε ισχύ από την 01.01.2021 και την προηγούμενη εβδομάδα κατέθεσαν τροπολογία που αναστέλλει περαιτέρω την εφαρμογή της. Μήπως άραγε για νέα αυθαίρετα;

Μήπως τουλάχιστον λειτουργεί η πλατφόρμα καταγγελιών για την αυθαίρετη δόμηση που είχαμε συστήσει μαζί με τα Παρατηρητήρια Δομημένου Περιβάλλοντος για να ελέγχονται και να επιλύονται όλα τα σχετικά με την αυθαίρετη δόμηση ηλεκτρονικά; Όχι είναι η απάντηση, ούτε αυτά λειτουργούν, παρότι ήταν νομοθετημένα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Όλα τα παραπάνω, δεν είναι δείγματα προόδου αλλά αναχρονισμού ως προς την ψηφιακή διακυβέρνηση, ενώ το έργο ψηφιοποίησης αρχείων των Υποθηκοφυλακείων που είχαμε κοστολογήσει επί ΣΥΡΙΖΑ στα 65 εκατ. ευρώ, το βλέπουμε να περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Ανάκαμψης με κόστος 240 εκατ. ευρώ και αναρωτιόμαστε πώς πολλαπλασιάστηκε έτσι άραγε το κόστος. Πληθωρισμός στα ποσά των μελετών που αναθέτετε αλλά λιτότητα στα πραγματικά έργα.

Εμείς, ως κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αναλάβαμε το Κτηματολόγιο στο 35%, παγωμένο από το 2012, προκηρύξαμε την κτηματογράφηση για το σύνολο της Ελλάδας, επανεκκινήσαμε το πρόγραμμα, ενοποιήσαμε το Κτηματολόγιο με τα Υποθηκοφυλακεία, βάλαμε χέρι σε οθωμανικού τύπου διαδικασίες που δεν τολμούσατε να αλλάξετε τόσες δεκαετίες, δημιουργήσαμε το νέο νομικό πρόσωπο, με σύμφωνη γνώμη των θεσμών και της Ε.Ε., ξεκινήσαμε και την αναβάθμιση του portal και των δασικών χαρτών και την εφαρμογή για τα τοπογραφικά διαγράμματα, την ηλεκτρονική υποβολή των συμβολαιογραφικών πράξεων, όλα αυτά είναι έργα της κυβέρνησής μας. «Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Εμείς το προχωρήσαμε και το ξεκολλήσαμε, αυτό που οι δύο εταίροι του παλαιού δικομματισμού είχατε κρατήσει κολλημένο για 20 χρόνια» δήλωσε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος σε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ.

Ενώ όμως όλα πήγαιναν καλά για τη ΝΔ, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Χατζηδάκη, όπου τον Νοέμβριο του 2019 δήλωνε ότι το Κτηματολόγιο πάει καλά και το 2020 δήλωνε ότι το 2021 θα είναι το έτος ορόσημο που θα ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση και ότι καλύπτει πλέον το 93% της επικράτειας, τελικά σταμάτησε το έργο του Κτηματολογίου.

Καταλαβαίνουμε όμως ότι η πιθανή ολοκλήρωση του Κτηματολογίου δεν αφήνει «χώρο» για τα παιχνίδια και ασάφεια στην αγορά ακινήτων, κάτι που θέλει να συνεχίσει στην Ελλάδα η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Μάς πάτε πίσω στις δεκαετίες 1970-80. Ενώ το βασικό μυστικό της σύνταξης της κτηματογράφησης είναι η μεγάλη συμμετοχή των ιδιοκτητών, ούτως ώστε να συμπληρωθούν οι πληροφορίες, το παζλ που την δομούν, η προσπάθεια αυτή έχει εγκαταλειφθεί, έχει παγώσει και εμφανίζετε επιπλέον ψευδή στοιχεία για τις εντάσεις και τις εγγραφές. Προσπαθήσατε επιπλέον να ρίξετε το φταίξιμο στους μελετητές, αλλά αποκαλύφθηκε ότι έχουν ολοκληρώσει στην περίπτωση της Αθήνας την κτηματογράφηση και έχει παγώσει η διαδικασία των ενστάσεων και αιτήσεων διόρθωσης, με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Πολλαπλασιάζετε τις εκκρεμότητες για να τις επικαλεστείτε και να ακυρώσετε το Κτηματολόγιο, αυτό είναι το σχέδιό σας.

Σάς προτείνω να καταθέσετε άλλη μία τροπολογία, μέσα στις τόσες πολλές που καταθέτετε σήμερα, με τίτλο: «Μετατροπή του Φορέα Κτηματολόγιο Ελλάδος σε Μη Κτηματολόγιο Ελλάδος». Θα λέμε ότι έχουμε κτηματολόγιο αλλά στην ουσία δε θα έχουμε, αυτή είναι η πραγματικότητα.

Με αυτόν τον τρόπο όμως η κυβέρνηση ΝΔ:

-Υποσκάπτει το κύρος, την αξιοπιστία του Κτηματολογίου, ο οποίος διαρκώς αμφισβητείται από εκείνους που έχουν συμφέρον να μην ολοκληρωθεί ποτέ το κτηματολόγιο

-Θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των συναλλαγών (για το ακίνητο στο οποίο θα εγγράφεται με εκκρεμότητα θα κάνει πράξη και ο δικαιούχος και ο ενιστάμενος)

-Απαξιώνει την πράξη περαίωσης κτηματογράφησης, εφόσον δεν θα είναι πλέον αξιόπιστη για την ασφάλεια των συναλλαγών και,

-αυξάνει το κόστος και για τους πολίτες, ενώ το κτηματολόγιο δε θα ολοκληρωθεί ποτέ» σχολίασε.

Ο Σ. Φάμελλος δήλωσε τέλος: «Έχετε δημιουργήσει μία κατάσταση φοβερής γραφειοκρατίας και πολυπλοκότητας στη διαδικασία ενστάσεων. Και θα οδηγήσετε τους πολίτες και στα δικαστήρια και στη διαμεσολάβηση και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα για ανθρώπους που δεν έχουν να πληρώσουν. Επιτρέπετε τέλος, συνθήκες Άγριας Δύσης στην κτηματαγορά ενώ οι πολίτες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα θα χάσουν το δίκιο τους. Μήπως τελικά αυτή είναι η δική σας καινοτομία;».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ