today-is-a-good-day
15.8 C
Athens

K.Nοτοπούλου: Χρειάζεται να πιστέψουμε στη Λέσβο

Στη Λέσβο, στο πλαίσιο της περιοδείας του Αλέξη Τσίπρα, βρέθηκε η τομεάρχης τουρισμού του κόμματος και βουλευτής Κατερίνα Νοτοπούλου.

Η κ. Νοτοπούλου επισκέφθηκε αρχικά το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής και ενημερώθηκε από τον Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Καθηγητή Νίκο Ζούρο, για σειρά δραστηριοτήτων που μπορούν να αποτελέσουν μοχλό ανάταξης της δυτικής Λέσβου και όχι μόνο.

Όπως είπε, είναι σημαντική η περιβαλλοντική διαχείριση των τουριστικών προορισμών στο πλαίσιο της μετάβασης σε ένα βιώσιμο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης. Σε αυτή την κατεύθυνση η Λέσβος έχει ιδιαίτερες δυνατότητες λόγω της εξαιρετικά πλούσιας βιοποικιλότητας. «Δράσεις, όπως αυτή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, όπως και του σχολικού τουρισμού» σημείωσε η κ. Νοτοπούλου.

Ακολούθησε επίσκεψη στον Μόλυβο, όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους φορέων του τουρισμού και τουριστικούς επιχειρηματίες. Μαζί τους συζητήθηκε το μείζον ζήτημα της έλλειψης ρευστότητας, ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις. Τέθηκαν επίσης τα θέματα της ανάγκης εκσυγχρονισμού των υποδομών ύδρευσης, αποχέτευσης κλπ, αλλά και της απουσίας ακτοπλοϊκής σύνδεσης με τη Θεσσαλονίκη.

Η κ. Νοτοπούλου επεσήμανε την ανάγκη εκπόνησης ενός στρατηγικού σχεδίου τουριστικής ανάπτυξης με όραμα τον Βιώσιμο Τουρισμό με εθνικής εμβέλειας άξονες, με την ταυτόχρονη εκπόνηση περιφερειακού σχεδίου βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και προβολής, ως εξειδίκευση του εθνικού σχεδίου και με βάση τις ιδιαιτερότητες του προορισμού της Λέσβου.

Τέλος επισκέφθηκε τη Λουτρόπολη Θερμής, όπου η εικόνα εγκατάλειψης είναι θλιβερή. Συνομιλώντας με κατοίκους της περιοχής, συμφώνησε στην ανάγκη να αξιοποιηθεί το γεωθερμικό πεδίο και να δημιουργηθεί στη Θερμή ένας πραγματικός προορισμός ευεξίας.

Όπως δήλωσε η κ. Νοτοπούλου, «η Λέσβος χρειάζεται ειδική στήριξη, τόσο σε επίπεδο προβολής, όσο -κυρίως- για την αξιοποίηση όλων εκείνων των δυνατοτήτων που μπορούν να αποτελέσουν τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και να αναδείξουν τη Λέσβο ως ένα βιώσιμο, εναλλακτικό προορισμό. Μοναδικές θάλασσες για καταδύσεις και θαλάσσια σπορ, ποτάμια για εναλλακτικές διαδρομές στην ενδοχώρα, θερμές και ιαματικές πηγές, πλούσια ιστορία, μνημεία, μουσεία, τόποι υψηλής αρχιτεκτονικής αξίας και παραδοσιακών δραστηριοτήτων – από το λιομάζεμα και την παραγωγή του λαδιού, τον πολιτισμό της ελιάς, έως τα πανηγύρια και τις τοπικές γιορτές – αλλά και τη μοναδική βιοποικιλότητα. Όλα αυτά μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν κατάλληλα ώστε να διαμορφώσουν ένα μοναδικό τουριστικό προϊόν, υψηλής ποιότητας. Χρειάζεται στρατηγικό σχέδιο και πολιτική βούληση. Χρειάζεται να πιστέψουμε στη Λέσβο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ