today-is-a-good-day
15.8 C
Athens

Η “καυτή” πολιτική εβδομάδα και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης

Εβδομάδα με «καυτή» πολιτική ατζέντα ξεκινά από τη Δευτέρα καθώς στο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού υπάρχει Υπουργικό Συμβούλιο, με ένα θέμα-φωτιά, κρίσιμο ραντεβού με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στη σκιά των εξελίξεων στην Αμμόχωστο και μια κομβικής σημασίας τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου Ιορδανίας, που ενοχλεί σφόδρα την Άγκυρα.

Του Κώστα Πασίση

Μετά το εργασιακό, που ψηφίστηκε στη Βουλή, ο Κωστής Χατζηδάκης φέρνει στο Υπουργικό το θέμα του κατώτατου μισθού.

Ο γρίφος για το ύψος του κατώτατου μισθού θα λυθεί τη Δευτέρα όπου ο υπουργός Εργασίας θα ανοίξει τα χαρτιά του, αναφορικά με την τελική θέση της κυβέρνησης.

Από τις λιγοστές διαρροές τα σενάρια που προκύπτουν είναι δυο. Το πρώτο προβλέπει μια  αύξηση της τάξεως του 1,5% έως 2%.

Ένα σενάριο που έχει στο επίκεντρο του τις αντοχές της οικονομίας όπως διαμορφώθηκαν από την πανδημία.

Το δεύτερο είναι παραμείνει ως έχει, δηλαδή στα 650 ευρώ, για άλλον έναν χρόνο, λόγω των ειδικών συνθηκών.

Στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη-Αναστασιάδη, την ερχόμενη Τρίτη θα είναι η συντονισμένη αντίδραση Ελλάδας και Κύπρου στην κίνηση Ερντογάν για τα Βαρώσια, που παραβιάζει «εξώφθαλμα» τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Η θετική εξέλιξη στην υπόθεση είναι η καταδίκη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού των μονομερών ενεργειών του τούρκου Προέδρου στην Αμμόχωστο. Μια ανακοίνωση που ικανοποίησε την Αθήνα και την Λευκωσία.

Μετά τη συνάντηση οι δυο ηγέτες στις δηλώσεις τους αναμένεται να στείλουν ένα κοινό αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα, να σταματήσει τις  παράνομες ενέργειες και να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο, διαφορετικά θα ανοίξει με πιο επιτακτικό τρόπο για την Τουρκία το κεφάλαιο των κυρώσεων, που δεν έχουν φύγει από το τραπέζι της Ε.Ε αλλά και των ΗΠΑ.

Ελλάδα και Κύπρος παραμένουν προσηλωμένες στην επίλυση του Κυπριακού στην βάση μιας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όπως ορίζουν οι σχετικές αποφάσεις του ΣΑ ΟΗΕ και είναι συμβατή με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Τούρκος Πρόεδρος στην τελευταία συνάντηση τους στις Βρυξέλλες συμφώνησαν, για ένα «ήσυχο καλοκαίρι», μετά τις εξαγγελίες Ερντογάν και τα σχέδια του για την περίκλειστη Αμμόχωστο, η «ειρήνη» στο Αιγαίο τίθεται εν αμφιβόλω…

Αυτό προκύπτει από την προκλητική επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ, που δημοσιοποιήθηκε, σύμφωνα με την οποία τα ελληνικά νησιά είναι απειλή για την Τουρκία η οποία ζητά με τη σειρά της την αποστρατικοποίηση του, γιατί διαφορετικά η Ελλάδα δεν θα μπορεί να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Στις 28 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο η συνάντηση Κορυφής της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας. Ενώ την ίδια μέρα ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση και με τον Βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα.

Κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης θα συζητηθεί η συνεργασία των τριών χωρών, καθώς Ελλάδα και Κύπρος μπορούν να αποτελέσουν τη «γέφυρα» και για την Ιορδανία, για ευρύτερες περιφερειακές συμπράξεις.

Πρόκειται για άλλη μια στρατηγική κίνηση της Αθήνας και της Λευκωσίας, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των σχέσεων με τον αραβικό κόσμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ