today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Γ.Βαρουφάκης: Εντυπωσιακή άνοδος της αποδοχής του ΜέΡΑ 25 στον κόσμο

Τη βεβαιότητα ότι το ΜέΡΑ 25 καταγράφει «εντυπωσιακή άνοδο της αποδοχής του στον κόσμο, ιδίως μεταξύ των νέων, των γυναικών και των κινημάτων – κάτι που εισπράττουμε καθημερινά μετά το 1ο Διαβουλευτικό μας Συνέδριο στη Δραπετσώνα στις αρχές του Ιουνίου», εκφράζει ο Γραμματέας του κόμματος Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξή στην Κυριακάτικη Kontranews.

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, ο κ. Βαρουφάκης εκτιμά ότι η πανδημία «βάθυνε την Χρεοδουλοπαροικία», διατυπώνει τις θέσεις του για την ενίσχυση εργαζομένων και επιχειρηματιών, ενώ απορρίπτει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Aν πιστεύαμε, έστω και αμυδρά, ότι αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να ήταν ο πυρήνας μιας προοδευτικής κυβέρνησης, θα είχαμε πάει στον ΣΥΡΙΖΑ».

Ειδικότερα οι τοποθετήσεις του Γ. Βαρουφάκη:

«Τον Μάρτιο του 2020, στην αρχή της πανδημίας, το ΜέΡΑ25 προειδοποιούσε ότι το ήδη μη βιώσιμο χρέος θα γινόταν αβάστακτο. Προειδοποιούσα προσωπικά τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών πως, αναστέλλοντας (αντί να διαγράψουν) τις οφειλές των οικονομικά πληγέντων, η κυβέρνηση φύτευε μια νέα βόμβα ιδιωτικού χρέους άνω των 40 δισ. στην χρεοδουλοπαροικία μας. Σήμερα το παραδέχονται χωρίς αιδώ ή πλάνο, με το ιδιωτικό χρέος να φτάνει το 227% ως προς το ΑΕΠ της χώρας και το δημόσιο χρέος το 218%, δηλαδή συνολικό χρέος πέντε (!) φορές πάνω από το εθνικό εισόδημα.

Εν συντομία, η απάντηση στο ερώτημά σας είναι: Η πανδημία βάθυνε την χρεοδουλοπαροικία και, έτσι, ενίσχυσε την διαδικασία ερημοποίησης της Ελλάδας.

Εκείνο που ζητούσε το ΜέΡΑ25 από τον Μάρτιο του 2020: Κούρεμα των οφειλών σε εφορία, ταμεία και τράπεζες των πληγέντων, μείωση του ΦΠΑ για όλους στο 15%, κατάργηση του «Ηρακλή» (και των πλειστηριασμών) με αντικατάστασή του από δημόσια εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων, βέτο στο Eurogroup έως ότου αναδιαρθρωθεί το δημόσιο χρέος και αποδεσμευτούμε από την μόνιμη μνημονιακή λιτότητα, ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας στις εφορίες μας και στην δημόσια περιουσία κλπ.. Όλα αυτά θα ήταν μια καλή αρχή που, βέβαια, τα κόμματα που υπέγραψαν μνημόνια έχουν δεσμευτεί – απέναντι στην τρόικα – να μην κάνουν. Για αυτό το λόγο ιδρύσαμε και ενισχύουμε καθημερινά το ΜέΡΑ25.

Είναι αποκαλυπτικά της παντελούς έλλειψης σοβαρότητας και αιδούς της «Μητσοτάκης ΑΕ», καθώς δεν μιλάμε πλέον για κυβέρνηση αλλά για τριτοκλασάτη εταιρεία λιμοκοντόρων των βορείων προαστίων. Πρώτα επέλεξαν, ώστε να μην θυμώσουν τους κλινικάρχες, να μην δημιουργήσουν σοβαρό δημόσιο δίκτυο μαζικών δωρεάν τεστ. Σε συνδυασμό με το όπως-όπως άνοιγμα του τουρισμού, έχασαν τον έλεγχο της πανδημίας. Πανικόβλητοι έκλεισαν την Μύκονο, μέχρι που τα πραγματικά τους αφεντικά (μεταξύ των οποίων κι οι μεταπράτες του τουρισμού, η Fraport στην οποία ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ χάρισαν τα αεροδρόμιά μας και, σα να μην έφτανε αυτό, τους έδωσαν κι άλλα 170 εκ. ευρώ) τους τράβηξαν το αυτί, οπότε άλλαξαν ρώτα άμεσα. Και πάει λέγοντας…

Όταν λέτε «θέσεις ευθύνης», φαντάζομαι εννοείτε μοιρασιά υπουργείων υπό τον όρο της ανεύθυνης υπακοής στην τρόικα και την ολιγαρχία. Γιατί, αν ήταν να ενδιαφέρει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μια σοβαρή, επί ίσοις όροις, συζήτηση, για το τι πρέπει να γίνει υπέρ της απροστάτευτης πλειοψηφίας, θα είχαν ανταποκριθεί στο δικό μας κάλεσμα της 9ης Μαΐου 2020 – κάτι που δεν έκαναν, όχι γιατί μας αγνόησαν αλλά, επειδή έχουν δεσμευτεί στην τρόικα να μην κάνουν τίποτα από τα ελάχιστα προαπαιτούμενα για την κατάργηση της «χρεοδουλοπαροικίας η Ελλάς», που για το ΜέΡΑ25 αποτελούν λόγο ύπαρξής μας.

Για να μην υπάρχει λοιπόν καμία αμφιβολία ή παρεξήγηση: Οι άνθρωποι που με κόπο και μεράκι χτίσαμε το ΜέΡΑ25, δεν το κάναμε για να γίνουμε υπουργοί. Αν πιστεύαμε, έστω και αμυδρά, ότι αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να ήταν ο πυρήνας μιας προοδευτικής κυβέρνησης, θα είχαμε πάει στον ΣΥΡΙΖΑ. Κάθε μέρα που περνά, επιβεβαιωνόμαστε (π.χ. από την δουλικότητα με την οποία η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε το Ελληνικό στον Λάτση ή τα 170 εκ. ευρώ στη Fraport, ή που επαναλαμβάνει το θλιβερό αφήγημα «μνημόνια τέλος», ή που υποστηρίζει την συμμαχία με το κράτος απαρτχάιντ του Ισραήλ, τις εξορύξεις κλπ).

Περιληπτικά, το ΜέΡΑ25 δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε με όλες και όλους στο πλαίσιο λαϊκής συστράτευσης, που προσανατολίζεται σε κυβέρνηση αυθεντικής ρήξης, όχι σε άλλη μια μνημονιακή κυβέρνηση με προοδευτική προβιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ