Η απειλητική φύση μέσα από τον φακό του Mitch Dobrowner

ΑΠΕ

Τις δραματικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής εξακολουθεί να υπενθυμίζει ο Mitch Dobrowner· ο Αμερικανός φωτογράφος, ο οποίος με τον φακό του αποτυπώνει σε μαυρόασπρες φωτογραφίες ακραία καιρικά φαινόμενα ταξιδεύει εδώ και λίγες εβδομάδες στην περιοχή Northern Plains για να καταγράψει την σεζόν των καταιγίδων.

Ο Dobrowner, ο οποίος ζει μεταξύ Λος Άντζελες και Λόουν Πάιν της Καλιφόρνιας, στήνει τον φακό του μπροστά σε αποκαλυπτικών διαστάσεων και έντασης καταιγίδες που λυσσομανούν πάνω από αγροτικές περιοχές στις Πολιτείες Οκλαχόμα, Κάνσας και Βόρεια Ντακότα. Εμπνεόμενος από σπουδαίους φωτογράφους σαν τον Minor White και τον Ansel Adams, βάζει στο κάδρο αστραπές, πελώρια στροβιλιζόμενα σύννεφα και πυκνές κουρτίνες βροχής ώστε, με ευρυγώνιες ή πανοραμικές λήψεις, να αντιπαραθέσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα με τα αχανή, απόμακρα τοπία.

Σε ανάρτησή του της 21ης Μαρτίου του 2020 στον λογαριασμό του στο Instagram, όταν είχε ξεσπάσει η πανδημία, ο Dobrowner είχε γράψει: «Η Μάνα Φύση έχει εκνευριστεί με την ανθρωπότητα γι’ αυτό που έχουμε κάνει στον πλανήτη μας. Εκατομμύρια θα νοσήσουν και πιθανά θα πεθάνουν, οι πλούσιοι και ισχυροί θα ταπεινωθούν, οι ουρανοί μας και τα ποτάμια μας θα καθαρίσουν από τη ρύπανσή τους, τα δέντρα θα αρχίσουν να μεγαλώνουν αντί να τα κόβουν και, τους επόμενους μήνες, ο πλανήτης θα αρχίσει τον καθαρισμό του».

Τη διαδρομή του φακού του Mitch Dobrowner μπορεί ο ενδιαφερόμενος να παρακολουθεί στον σύνδεσμο https://www.instagram.com/mitchdobrowner/ .