today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Γαλλία: Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για το υγειονομικό πιστοποιητικό

Η Εθνοσυνέλευση ενέκρινε σήμερα ένα νέο νομοσχέδιο κατά της Covid που προβλέπει την αμφιλεγόμενη διεύρυνση της χρήσης του υγειονομικού πιστοποιητικού στη Γαλλία και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών έπειτα από μαραθώνια συνεδρίαση που σημαδεύτηκε από έντονες αντιπαραθέσεις.

Οι βουλευτές ενέκριναν σε πρώτη ανάγνωση αυτό το ένατο κείμενο κατά της Covid-19 από τον Μάρτιο του 2020 με 117 ψήφους υπέρ έναντι 86 κατά. Το κείμενο βρίσκεται τώρα στα χέρια των γερουσιαστών οι οποίοι πρέπει να το εξετάσουν από σήμερα για την οριστική έγκρισή του μέχρι το τέλος του Σαββατοκύριακου όπως επιθυμεί η κυβέρνηση που βρίσκεται αντιμέτωπη με την έξαρση της επιδημίας λόγω της εξάπλωσης της παραλλαγής Δέλτα.

Το νομοσχέδιο, που συνάντησε την έντονη αντίδραση ενός μέρους της κοινής γνώμης, υλοποιεί τις ανακοινώσεις που έκανε στις 12 Ιουλίου ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Μπορεί η υποχρέωση εμβολιασμού που επεκτείνεται στους υγειονομικούς, τους πυροσβέστες ή ακόμη σε επαγγελματίες που φροντίζουν ηλικιωμένους να αποτέλεσε σχεδόν αποτέλεσμα συναίνεσης, αλλά αυτό δεν συνέβη με τη διεύρυνση της χρήσης του υγειονομικού πιστοποιητικού (ολοκληρωμένο σχήμα εμβολιασμού ή πρόσφατο τεστ) που προβλέπεται από τις αρχές Αυγούστου (για την είσοδο) στα καφέ και στα εστιατόρια και αποτέλεσε αντικείμενο έντονων επικρίσεων της αριστερής και της ακροδεξιάς αντιπολίτευσης.

Με σχεδόν 1.200 τροπολογίες που κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο, οι συζητήσεις ήταν έντονες στο ημικύκλιο όπου η αριστερά και η δεξιά κατήγγειλαν μια συζήτηση που ξεκίνησε από το απόγευμα της Τετάρτης (προχθές).

Με το βλέμμα στραμμένο στις καμπύλες μόλυνσης που αυξάνονται η κυβέρνηση κάλεσε τους βουλευτές να επικυρώσουν το νομοσχέδιό της απέναντι στη “σοβαρότητα της κατάστασης”, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Ολιβιέ Βεράν.

Σχεδόν 22.000 μολύνσεις καταγράφηκαν μέσα σε 24 ώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία της γαλλικής υπηρεσίας δημόσιας υγείας (Santé publique France), που δημοσιοποιήθηκαν χθες βράδυ, το υψηλότερο επίπεδο από τις 5 Μαΐου.

“Έχουμε αποδυθεί σε μια κούρσα απέναντι στον χρόνο (…) Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, η προσαρμογή του μηχανισμού μας είναι απαραίτητη”, δήλωσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του LREM (του προεδρικού κόμματος που έχει την πλειοψηφία στη Εθνοσυνέλευση), Κριστόφ Καστανέρ.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης την υποχρεωτική απομόνωση των ασθενών. Η κυβέρνηση κατάφερε να εγκρίνει τροπολογίες προκειμένου να αποφύγει την απώλεια εσόδων για εργαζομένους σε απομόνωση λόγω μόλυνσής τους.

Στο τέλος της συνεδρίασης γύρω στις 5 η ώρα το πρωί, η κυβέρνηση επανήλθε σε δύο τροπολογίες που είχαν εγκριθεί κατά την εξέταση του κειμένου με μια νέα ψηφοφορία για την υποχρεωτικότητα του υγειονομικού πιστοποιητικού για τους ασθενείς που δεν είναι σε επείγουσα κατάσταση ή τους επισκέπτες των ιδρυμάτων υγείας και των οίκων ευγηρίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ