Μ.Κάτσης: Η ΝΔ ακυρώνει τον πυρήνα του Κτηματολογίου

Eurokinissi

«Θα είναι σαν να έχουμε Κτηματολόγιο αλλά δεν θα έχουμε», ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μάριος Κάτσης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το ελληνικό Κτηματολόγιο και τις άλλες υπηρεσίες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η επεξεργασία του οποίου άρχισε νωρίτερα σήμερα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. “Αυτή η ρύθμιση ανατρέπει όλο τον πυρήνα και το σκοπό της ύπαρξης του Κτηματολογίου, καθώς για πρώτη φορά θα παραμένουν οι εκκρεμότητες και οι ενστάσεις και παρόλα αυτά θα εκδίδεται κτηματολογικό φύλλο. Πως σκεφτήκατε αυτή τη φοβερή λύση που δεν σκέφτηκε καμία άλλη κυβέρνηση να κάνει από το 1995 και μετά, που έχει ξεκινήσει η διαδικασία κτηματογράφησης στη χώρα. Το Κτηματολόγιο έτσι δεν ολοκληρώνεται ποτέ» ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και προειδοποίησε ότι «πλήττεται το κύρος του φορέα και οπισθοδρομεί μια σημαντική μεταρρύθμιση».

Ο Μάριος Κάτσης, αναφερόμενος στην κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως η τότε κυβέρνηση ανέλαβε το καθήκον να τελειώνει η χώρα με όλες τις μεγάλες εκκρεμότητες και να προχωρήσει σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις για τις χρήσεις γης, τα περιφερειακά και τα ειδικά χωροταξικά, τους δασικούς χάρτες, τη χάραξη αιγιαλού, και το Κτηματολόγιο. Μέσα σε μια τετραετία η χώρα έκανε άλματα. «Παραλάβαμε την περαίωση του Κτηματολογίου με πολλά προβλήματα περίπου στο 25%, και μέσα σε δύο και κάτι χρόνια το φτάσαμε στο 60%, και με αυτό το ρυθμό θα είχε τελειώσει σήμερα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο η σημερινή κυβέρνηση χειρίζεται το ζήτημα του Κτηματολογίου, ο τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την κατηγόρησε ότι για ακόμη μια φορά υποβαθμίζει ένα σημαντικό πολιτικό θέμα που άπτεται νομικών, περιβαλλοντολογικών, και οικονομικών ζητημάτων, που επηρεάζει τη ζωή εκατομμυρίων πολιτών σε ένα τεχνικής φύσης ζήτημα, λες και είναι ένα θέμα που λύνεται με μια ψηφιοποίηση. «Ψηφιοποιείτε τις εκκρεμότητες, αυτό κάνετε. Παρακάμπτετε όλες τις διοικητικές δομές και τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του Περιβάλλοντος, που πλέον στόμα έχουν και μιλιά δεν έχουν, παρότι μιλάμε για διαμεσολάβηση, για διαπιστευμένους μηχανικούς, για ζητήματα δημόσιων εκτάσεων», ανέφερε δηκτικά.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι η κυβέρνηση κλείνει άρον-άρον το πρόγραμμα κτηματογράφησης και αφήνει ημιτελές το έργο λίγο πριν την επιτυχή ολοκλήρωση του, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί δύο ταχύτητες ως προς τα κτηματολογικά φύλα, όπου στη δεύτερη θα αναγράφεται η εκκρεμότητα τους. «Το “ημιτελές” κρύβει λάθη και παγίδες ακόμα και στο τμήμα που έχει συμπληρωθεί. Ιδιοκτήτες καθ’ όλα νόμιμοι και με σαφές δικαίωμα μπορούν να τεθούν όμηροι ομόρων ιδιοκτητών», τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Μας λέτε πως η διαδικασία της κτηματογράφησης συντομεύει δύο χρόνια. Από πού προκύπτει αυτό; Μπορείτε να μας το εξηγήσετε; Οι διαδικασίες που παρακάμπτετε για να αναρτήσετε τα κτηματολογικά φύλλα με εκκρεμότητες και να μεταφέρετε προβλήματα της κτηματογράφησης στον φορέα του Κτηματολογίου που θα έπρεπε να είναι καθαρό διαρκούν 6 μήνες το πολύ. Ποια επιτάχυνση επικαλείστε;», είπε επίσης ο κ. Κάτσης, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

Ο Μάριος Κάτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση γιατί “αντί να στελεχώσει τις κενές οργανικές θέσεις του φορέα του Κτηματολογίου, που είναι υποστελεχωμένος, αυξάνοντας παράλληλα το κύρος του, πολύ εύκολα κάνει ένα Κτηματολόγιο έξω από το Κτηματολόγιο με την ανάθεση αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες διαμεσολαβητές και διαπιστευμένους μηχανικούς. Ό,τι έκανε δηλαδή και στον ΕΦΚΑ με τις συντάξεις, αλλά και σε άλλα Υπουργεία όπως στο Ανάπτυξης και στο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για διάφορες αδειοδοτικές διαδικασίες”. Επίσης έθεσε ζήτημα για τις προϋποθέσεις που τίθενται στο νόμο για να λάβει κάποιος την διαπίστευση.

Όσον αφορά τις διατάξεις του νομοσχεδίου για την ψηφιακή διακυβέρνηση, ο τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χαρακτήρισε ως θετικές τις ρυθμίσεις για τις ψηφιακές υπηρεσίες αναζήτησης πληροφοριών οχημάτων, και χρήσης φωτογραφιών και υπογραφών των πολιτών σε ψηφιακή μορφή από τις δημόσιες υπηρεσίες και τα ΚΕΠ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι απαιτείται υψηλό επίπεδο ασφαλείας για προστασία των πολιτών.

Ο κ. Κάτσης αναφέρθηκε και στις τροποποιήσεις του νόμου για το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), το οποίο χαρακτήρισε «ένα εργαλείο που ίδρυσε και λειτούργησε με επιτυχία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την προσέλκυση παραγωγών στην Ελλάδα και την ανάπτυξη μιας νέας βιομηχανίας, της οπτικοακουστικής που δίνει προστιθέμενη αξία και χιλιάδες θέσεις εργασίας».

“Η ΝΔ αντί να αφήσει το πλαίσιο που βρήκε έτοιμο και λειτουργούσε με επιτυχία, ήρθε μέσα στα τελευταία δύο χρόνια να αλλοιώσει τον σκοπό και τη φιλοσοφία του εγχειρήματος. Καταργώντας τα αυξημένα εχέγγυα που ίσχυαν με διπλούς ελέγχους των δαπανών και, κυρίως, επιτρέποντας την αποδοχή ξένων τιμολογίων για τις μεγάλες παραγωγές, με αποτέλεσμα η χώρα να τις επιχορηγεί, ενώ αυτές χρησιμοποιούν εργαζόμενους από γειτονικές χώρες, με αμοιβή αρκετά κατώτερη από την αμοιβή των αντίστοιχων εργαζομένων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, οι οποίοι και μένουν στην ανεργία”, είπε ο Μάριος Κάτσης και πρόσθεσε ότι «η χώρα έχει ανάγκη την προστασία του Ελληνικού Κτηματολογίου και του προσωπικού του, για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των πολιτών και την απόδοση ενός σύγχρονου Κτηματολογίου στους πολίτες και στην κοινωνία, που θα συμβάλει στην ψηφιακή διαχείριση της γης και στην ανάπτυξη της χώρας με σεβασμό στο περιβάλλον. Οι ψηφιακές υπηρεσίες πρέπει να εξυπηρετούν τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης και της εγχώριας παραγωγικής ανασυγκρότησης».