Α.Μέρκελ: Πισωγύρισμα οι θέσεις του Ερντογάν για την Κύπρο

ΑΠΕ

Η Άνγκελα Μέρκελ είχε σήμερα την τελευταία εμφάνιση της 16χρονης θητείας της στην καγκελαρία σε ετήσια συνέντευξη τύπου εφ΄ όλης της ύλης στους γερμανούς κοινοβουλευτικούς συντάκτες και ξένους ανταποκριτές στο Βερολίνο. Απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ για τη μεσολάβησή της στην ελληνο-τουρκική κρίση που προκάλεσαν οι τουρκικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο,και αν τη θεωρεί αποτυχημένη μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αμμόχωστο, η καγκελάριος είπε:

«Βασική μου θέση ήταν πάντα, να μην μιλώ για αποτυχία των διαπραγματεύσεων. Υπάρχουν πισωγυρίσματα, υπάρχουν βήματα προόδου. Φτάσαμε ευτυχώς στο σημείο, να επαναληφθούν οι διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας και Τουρκίας, υπήρξαν συναντήσεις μεταξύ του έλληνα πρωθυπουργού και του τούρκου Προέδρου. Καταβάλαμε πάντα προσπάθειες να παραμείνουν ανοιχτά τα κανάλια συνομιλιών. Και στο κομμάτι Ελλάδας – Τουρκίας επιτεύχθηκαν κάποια μικρότερα βήματα προόδου”.

“Αυτό δυσχεραίνεται – με το βλέμμα στην Κύπρο – από το γεγονός ότι ο τούρκος πρόεδρος, παρεκκλίνοντας από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, ζητά αποκλειστικά μία λύση δύο κρατών, η οποία φυσικά δεν γίνεται αποδεκτή από την ελληνική και κυπριακή πλευρά. Και εδώ πρέπει τώρα να προσπαθήσουμε, ώστε τις νέες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ διαπραγματεύσεις, με βαθιά ανάσα, διότι είναι μια σκληρή υπόθεση, να τις οδηγήσουμε στη σωστή κατεύθυνση. Ήταν σίγουρα ένα πισωγύρισμα. Αλλά τέτοια πισωγυρίσματα δεν πρέπει να μας αποθαρρύνουν».