today-is-a-good-day
11.3 C
Athens

Η κοινή στρατηγική Αθήνας και Λευκωσίας στις προκλήσεις Ερντογάν

Αθήνα και Λευκωσία ενώνουν τις δυνάμεις τους για την αποφυγή μιας νέας δυνητικής κρίσης στο Κυπριακό, μετα την πρόκληση Ερντογάν για μερικό άνοιγμα της περίκλειστης από τουρκικό στρατό Αμμοχώστου. Ταυτόχρονα μετρούν «συμμάχους» και «φίλους» σε ΗΠΑ και Ευρώπη, στοχεύοντας σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Με αφορμή τη μαύρη επέτειο της εισβολής του Αττίλα και τα διχοτομικά σχέδια Ερντογάν, το στίγμα της συμπαράταξης με την Κυπριακή Δημοκρατία το έδωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός ο οποίος υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα δε ξεχνά και ότι το μήνυμα μιας δίκαιης λύσης, με το νησί ενωμένο και χωρίς στρατό κατοχής, παραμένει ισχυρό, ανθεκτικό και απόλυτα ενεργό».

Του Κώστα Πασίση

Παράλληλα ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Συζήτησαν το συντονισμό των περαιτέρω διπλωματικών ενεργειών Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας, με στόχο την εκ νέου διεθνοποίηση του Κυπριακού και συνάμα της τουρκικής προκλητικότητας.

Στην ίδια γραμμή είναι και η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ το οποίο προειδοποίησε την Άγκυρα ότι «Η συνέχιση των παράνομων ενεργειών, καθώς και των νέων εξαγγελιών από τουρκικής πλευράς καταπατούν τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας. Είναι καταδικαστέες και δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες».

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Victoria Nuland την οποία ενημέρωσε για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στα Βαρώσια.

Σήμερα στη Λευκωσία ο κ. Δενδιας θα έχει σειρά συναντήσεων με την Κυπριακή ηγεσία για τις επόμενες κινήσεις.

Οι εξαγγελίες Ερντογάν προκάλεσαν και την αντίδραση του Στεητ Ντιπάρτμεντ το οποίο έκανε λόγο για προκλητικές και αντιπαραγωγικές ενέργειες.

Επισημαίνεται ότι Αμερικανοί γερουσιαστές, όπως ο Μπομπ Μενέντεζ, ζήτησαν από τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να επιβάλλει κυρώσεις στην Άγκυρα, σε περίπτωση μονομερούς ανοίγματος των Βαρωσίων.

Ένα αίτημα που ανανεώθηκε από τον εν λόγω γερουσιαστή, μετα το χθεσινό κρεσέντο προκλήσεων Ερντογάν στα Κατεχόμενα.

Ενώ, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε: «Δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με αυτά τα ψηφίσματα. Η ΕΕ εξακολουθεί να θεωρεί την κυβέρνηση της Τουρκίας υπεύθυνη για την κατάσταση στα Βαρώσια».
Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις της Λευκωσίας και της Αθήνας, το ζήτημα της Κύπρου θα απασχολήσει την κλειστή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Αίσθηση προκάλεσε και η παρέμβαση του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: «Η παρουσία και οι δηλώσεις του Ερντογάν στην κατεχόμενη και μαρτυρική Κύπρο αποτελούν μία πρωτοφανή πρόκληση για τον πολιτισμένο κόσμο. Ταυτόχρονα όμως κι ένα ηχηρό μήνυμα στον Ελληνισμό: ο Αττίλας είναι ξανά εδώ!»
Ενώ ο βουλευτής της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου σχολίασε ότι στόχος του Ταγίπ Ερντογάν είναι η ναρκοθέτηση της πορείας του Κυπριακού και η αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος.

Παίζει με τη φωτιά ο Ερντογάν

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Τούρκος Πρόεδρος με τις ανακοινώσεις του προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στη βάση της τουρκικής θεωρίας για δυο κράτη στην Κύπρο. Βέβαια η δημιουργία «τετελεσμένων» ενέχει το μεγάλο κίνδυνο να αντιδράσει με πιο σαφή και ξεκάθαρο τρόπο η Ευρωπαϊκή Ένωση, που μέχρι στιγμής αποφεύγει να τραβήξει το αυτί του Σουλτάνου.

Επιθετική, δόλια και προσβλητική για το Διεθνές Δίκαιο είναι και η ανακοίνωση του για το άνοιγμα των Βαρωσίων, με τη δυνατότητα επιστροφής περιουσιών στους Ελληνοκύπριους υπό την …αυστηρή προϋπόθεση ότι θα αναγνωρίσουν τη δήθεν τουρκοκυπριακή εξουσία.

Το συγκεκριμένο τουρκικό «πακέτο» πάντως κινητοποίησε την Κυπριακή Δημοκρατία η οποία από χθες ξεκίνησε έναν διπλωματικό μαραθώνιο ενημέρωσης των μεγάλων Διεθνών Οργανισμών και της Ευρώπης, με στόχο την αναχαίτιση των νέων τουρκικών προκλήσεων.

Όπως επισημαίνουν έμπειροι αναλυτές το άνοιγμα της συγκεκριμένης περιοχής, θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν περισσότερο το επόμενο διάστημα. Σημειώνεται ότι η Αμμόχωστος ήταν ένα από τα ζητήματα που απασχόλησαν και την τελευταία διάσκεψη για το Κυπριακό και πιθανότατα να τεθεί με μεγαλύτερη ένταση, όταν θα επανεκκινήσουν οι συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Ωστόσο το ερώτημα για το οποίο όμως δεν υπάρχει απάντηση ακόμη, είναι αν τα προαναφερθέντα θα συνοδευθούν και από τουρκικά ερευνητικά σκάφη στην κυπριακή ΑΟΖ.
Τέλος τα περί των «εχθρών» (ΗΠΑ-Ευρώπης) της Τουρκίας που ανέφερε ο Σουλτάνος στην ομιλία, συμπεριλαμβάνοντας και τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αναλύονται με βάση τα όσα συμβαίνουν στην εσωτερική τουρκική σκηνή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ