today-is-a-good-day
24.2 C
Athens

Οι προβληματισμοί και οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αύξηση των κρουσμάτων

Στη ζώνη των «μίνι» lockdown, τύπου Μυκόνου, εισέρχονται όλα τα νησιά, που βρίσκονται σε πορτοκαλί χρώμα, στον επιδημιολογικό χάρτη των «ειδικών», μετα τη ραγδαία διασπορά του covid 19.

Ο προβληματισμός στην κυβέρνηση είναι διάχυτος και φάνηκε στο «μπρίφινγκ» όπου η Αριστοτελία Πελώνη είχε την πορεία του κορωνοιού πρώτη στη θεματολογία της.

Του Κώστα Πασίση

Όπως επεσήμανε «η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα επιβάλλει αυξημένη επαγρύπνηση, καθώς την περασμένη εβδομάδα παρατηρήθηκε εκθετική αύξηση των νέων κρουσμάτων σε 64 από τις 74 περιφερειακές ενότητες».

Στην κυβέρνηση ο συναγερμός έχει ηχήσει και τα σχέδια βγήκαν από τα κλειδωμένα συρτάρια. Ένα από αυτά είναι και το σχέδιο ενίσχυσης των ξενοδοχείων «καραντίνας» στα νησιά καθώς οι προβλέψεις των λοιμωξιολόγων δεν αφήνουν το παραμικρό περιθώριο εφησυχασμού.

Παρά τις εύλογες ανησυχίες, λόγω αναζωπύρωσης της πανδημίας, ο αρχικός σχεδιασμός για την αποφυγή ενός νέου γενικευμένου lockdown παραμένει ο νούμερο ένα στόχος της κυβέρνησης, με δεδομένο ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα εξελίσσεται κανονικά…

Από κει και πέρα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

Τα περιοριστικά μέτρα στη Μύκονο, brand name στην παγκόσμια τουριστική βιομηχανία, ήχησαν ως καμπανάκι κινδύνου για τα νησιά με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, όπως η Σαντορίνη, η Πάρος, η Ίος, η Κρήτη.

«Παίρνουμε πρόσθετα μέτρα ήδη για να προλάβουμε», δήλωσε σχετικά ο δήμαρχος Πάρου Μάρκος Κωβαίος, αποκαλύπτοντας εν μέρει και την αγωνία του για την επόμενη ημέρα.

Μέσα σε αυτό το ομιχλώδες τοπίο επαναφέρονται στο δημόσιο διάλογο, με μεγαλύτερη πίεση, το ευαίσθητο ζήτημα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού αλλά και η λήψη περαιτέρω αυστηρότερων μέτρων που θα κάνουν τη ζωή των ανεμβολίαστων, λιγότερο εύκολη.

Έτσι, στο τραπέζι των «ειδικών», υπό την προϋπόθεση επιδείνωσης της κατάστασης γίνονται σκέψεις για απαγόρευση των μετακινήσεων στους μη έχοντες κάνει το εμβόλιο ή να εισέρχονται στα καταστήματα από Φθινόπωρο μόνο οι εμβολιασμένοι.

Ακραία και επώδυνα μέτρα, που όμως η κυβέρνηση δε διαψεύδει. «Σημασία έχει το τείχος ανοσίας και προσβλέπουμε το Φθινόπωρο με ένα καλό ποσοστό εμβολιασμών με τους συμπολίτες μας να σπεύσουν να εμβολιστούν. Τα υπόλοιπα θα τα συζητήσουμε το Φθινόπωρο», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Η «πίεση» πάντως προς τους αρνητές του εμβολίου είναι δεδομένη και προκύπτει από τις διευκρινίσεις που έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης για το ζήτημα της αναστολής εργασίας των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Κατά την γνώμη μου η αναστολή εργασίας θα πρέπει να έχει έναν συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και εν συνεχεία οι εργασιακές σχέσεις θα πρέπει να διευθετηθούν. Θα επιστρέψει στην δουλειά του εμβολιασμένος ή θα επιλέξει ότι δεν θέλει να κάνει αυτή την δουλειά”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως έχει και η δεύτερη επισήμανση του «ότι από τη στιγμή που υπάρχει νομική υποχρέωση να τηρούνται ορισμένα υγειονομικά πρωτόκολλα, η μη τήρηση των πρωτοκόλλων θα αποτελεί παράβαση της σύμβασης εργασίας. Στον ιδιωτικό τομέα , αυτό δίνει δικαίωμα καταγγελίας εκτός και αν υπάρξει ειδική ρύθμιση ότι δεν δίνει δικαίωμα».

Σύμφωνα πάντως με υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή τα «σκληρά» μέτρα δεν είναι αρεστό σενάριο και στο Μαξίμου αναζητούν τη «χρυσή τομή», με προτεραιότητα τις διευκολύνσεις στη διασκέδαση για τους εμβολιασμένους».

Τέλος, αξίζει να επισημάνουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την περιοδεία του στη Μεσσηνία είπε ότι ανοίγει η πλατφόρμα των εμβολιασμών και για ηλικίες από 12 ετών και πάνω. Επίσης επανέλαβε ότι η Κυβέρνηση θα ακούσει τις σχετικές εισηγήσεις των ειδικών, ενώ ξεκαθάρισε ότι οι γονείς θα έχουν την ευχέρεια να πάρουν την όποια απόφαση και πως δεν πρόκειται ποτέ ο εμβολιασμός για τα παιδιά να είναι υποχρεωτικός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ