today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Η επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχόμενα και η ενδεχόμενη απάντηση της Αθήνας

Υπό στενή παρακολούθηση της Αθήνας και της Λευκωσίας είναι η επικείμενη  «απόβαση» Ερντογάν στα «Κατεχόμενα», στις 20 Ιουλίου, στη «μαύρη» επέτειο της εισβολής του Αττίλα. Την επόμενη ημέρα ο Νίκος Δένδιας θα μεταβεί στην Κύπρο για εκτίμηση της κατάστασης αλλά και τη χάραξη των κοινών επόμενων βημάτων.

Του Κώστα Πασίση

Στο Μαξίμου αναμένουν τις ανακοινώσεις Ερντογάν, αλλά ταυτόχρονα τονίζεται ότι η Ελλάδα θα απαντήσει όπως αρμόζει σε οποιαδήποτε πρόκληση γίνει στα «Κατεχόμενα».

Μέχρι στιγμής οι «οιωνοί» που έρχονται από την Τουρκία, δεν είναι καλοί. Κατά αρχήν ο Τούρκος Πρόεδρος στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος του ανέφερε  πως τα μηνύματα που θα στείλει «θα απλωθούν σαν κύματα για την τόνωση του ηθικού στους Κύπριους αδελφούς μας, όσο και για την αποφασιστικότητά μας σε ολόκληρο τον κόσμο». Ενώ για πολλοστή φορά έκανε λόγο για «Τουρκοκυπρίους» και «Βόρειο Κύπρο», μένοντας πιστός στην πρόκληση-παρανομία  των δυο ανεξάρτητων κρατών, ως λύση του Κυπριακού.

Στην κατεύθυνση των προκλήσεων κινούνται και οι  επαναλαμβανόμενες επιθετικές δηλώσεις από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακαρ, περί του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας και της αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Τις τελευταίες σουρεαλιστικές γραφικότητες με την «παρέλαση», μέσω βίντεο, των τουρκικών ερευνητικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο, με αποκορύφωμα το χθεσινό σοβαρό επεισόδιο με την τουρκική ακταιωρό που άνοιξε πυρ σε σκάφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αλλά και το ανάξιο περαιτέρω σχολιασμού, του στημένου επεισοδίου με την ποδοσφαιρική  ομάδα Γαλατά Σεράι στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, που η Τουρκία το ανήγαγε σε σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Χατζηβασιλείου μιλώντας στη τηλεόραση του ΣΚΑΪ και σχολιάζοντας το χθεσινό επικίνδυνο επεισόδιο στα κυπριακά χωρικά ύδατα, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η Άγκυρα  θέλει να θυμίσει ότι η Κύπρος για την Τουρκία είναι ζωτικός χώρος υψηλής σημασίας. Δηλαδή ότι βρίσκεται στο κέντρο της Μεσογειακής πολιτικής της».

Ενώ η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη το προχώρησε ένα βήμα περισσότερο λέγοντας ότι ο Ερντογάν ενόψει της επίσκεψης του στην Κύπρο εγκαινιάζει τη μεταστροφή της Τουρκίας προς τη Χάγη, ενώ παγιώνεται και η θέση της Τουρκίας για δυο κράτη στο νησί.

Το σενάριο πάντως  της αποδοχής από πλευράς Τουρκίας της  προσφυγής στα διεθνή δικαστήρια, έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνιση του στον Τουρκικό Τύπο, γεγονός που γεννά τουλάχιστον απορίες…

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στην Αθήνα εκτιμάται ότι η Κύπρος θα είναι το επόμενο πεδίο έντασης Ελλάδας-Τουρκίας, αν και όπως τονίζεται και το Κυπριακό έχει μετατραπεί σε ευρωτουρκικό θέμα, γεγονός που εκνευρίζει την Άγκυρα.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ακόμη ότι λόγω ισχυρών αμερικανικών πιέσεων προς την Τουρκία, ο Σουλτάνος έχει προβεί σε μια μερική αναδίπλωση της τακτικής του.

Στο επόμενο δίμηνο πιστεύεται ότι θα κρατήσει μια πιο «ήπια» στάση προς την Ελλάδα, ενώ στην Κύπρο θα ακολουθήσει  μια πιο «σκληρή» γραμμή, μιας και θεωρείται ο αδύναμος κρίκος.

Τέλος θετικό πρόσημο έχουν και οι προ ημερών δηλώσεις του υπάτου Εκπροσώπου της Ε.Ε Ζοζεπ Μπορέλ ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία της Ε.Ε. για τις εξελίξεις στα Βαρώσια.

«Ας ελπίσουμε ότι τις προσεχείς ημέρες δε θα έχουμε λόγο για σύγκληση έκτακτου συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων» τόνισε με νόημα ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Το θέμα βέβαια είναι ότι κάποια στιγμή το υπερωκεάνειο της Ευρώπης πρέπει  να στρίψει και να λάβει μια καθαρή πορεία πλεύσης…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ