today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Ελληνικό: Παρουσιάζονται αύριο τα έργα του παράκτιου μετώπου και της Marina Galleria

Τα έργα στο παράκτιο μέτωπο του Ελληνικού και τα αρχιτεκτονικά σχέδια της Marina Galleria παρουσιάζονται αύριο Τρίτη σε διαδικτυακή παρουσίαση, ανοιχτή προς το κοινό, από την Lamda Development.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η ανανεωμένη παράκτια ζώνη θα αποτελέσει από μόνη της ένα μοναδικό τοπόσημο, συνολικού μήκους 3,5 χλμ., ενώ παράλληλα θα δημιουργηθεί η νέα παραλία ελεύθερης πρόσβασης, μήκους 1 χλμ. Θα συνδέσει τα παράκτια αξιοθέατα, δημιουργώντας κοινόχρηστους χώρους και περιοχές κατοικίας όπου θα διατηρηθούν οι υπάρχοντες χώροι πρασίνου και οι εκκλησίες. Όπως ήδη έχει γίνει γνωστό και δημοσιοποιηθεί στην ιστοσελίδα της Ελληνικό ΑΕ, κατά μήκος της παραλίας θα αναπτυχθούν χώροι αναψυχής και εστίασης. Επιπλέον ο παραλιακός δρόμος θα πεζοδρομηθεί ώστε πεζοί και ποδηλάτες να κινούνται με ασφάλεια κατά μήκος του. Μια σειρά από νέα τοπόσημα που θα παρουσιαστούν αύριο θα δημιουργηθούν στην αναβαθμισμένη παραλιακή περιοχή.

Οι συμφωνίες που έχουν ήδη ανακοινωθεί

Την έναρξη δημιουργίας του νέου Επιχειρηματικού Κέντρου της Λεωφόρου Βουλιαγμένης στο Ελληνικό σηματοδότησε την περασμένη εβδομάδα η συμφωνία 147 εκατ. ευρώ της Lamda Development με την Τράπεζα Πειραιώς για την μετεγκατάσταση των κεντρικών γραφείων της Τράπεζας. Η συμφωνία αφορά την απόκτηση από την Τράπεζα Πειραιώς γραφείων συνολικού εμβαδού 40.000 τ.μ., για μελλοντική μετεγκατάσταση των κεντρικών γραφείων διοίκησης της τράπεζας στο σύγχρονο Επιχειρηματικό Κέντρο της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, που θα αναπτύξει η Lamda Development εντός του Ελληνικού.

Όπως έχει αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου βασική στρατηγική της Lamda είναι «να μην τα κάνουμε όλα μόνοι μας, αλλά για το κάθε επιμέρους έργο να επιλέξουμε τους καλύτερους και να πορευτούμε μαζί τους Το Ελληνικό είναι ένα έργο εθνικών συνεργασιών και προσέλκυσης διεθνών κεφαλαίων».

Στο πλαίσιο αυτό έχει επίσης ανακοινωθεί η στρατηγική συνεργασία για την ανάπτυξη εμπορικού πάρκου εντός του Ελληνικού, που θα αναπτυχθεί στην περιοχή της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, εντός της πρώτης πενταετούς φάσης υλοποίησης του έργου, με την Fourlis SA. Το εμπορικό πάρκο λιανικής θα αποτελεί μια σύνθεση από καταστήματα μεγάλης επιφάνειας (Big Boxes). Η συνολική επένδυση για τη δημιουργία του Retail Park υπολογίζεται σε πενήντα πέντε εκατομμύρια ευρώ.

Εξάλλου, σε εξέλιξη βρίσκεται και η υλοποίηση της συμφωνίας με την TEMES για την ανάπτυξη κορυφαίου τουριστικού προορισμού στο Ελληνικό, συνολικής επένδυσης 300 εκατ.ευρώ. Η συμφωνία αφορά την από κοινού ανάπτυξη δύο πολυτελών ξενοδοχείων και των αντίστοιχων τουριστικών-οικιστικών συγκροτημάτων στο παράκτιο μέτωπο του Ελληνικού, κατά την πρώτη πενταετή φάση της υλοποίησης του έργου. Ειδικότερα η συμφωνία προβλέπει την ανάπτυξη ενός μοναδικής αρχιτεκτονικής ξενοδοχείου πέντε αστέρων εντός του χώρου της Μαρίνας του Αγίου Κοσμά και ενός δεύτερου παραθαλάσσιου πολυτελούς ξενοδοχείου πέντε αστέρων κατά μήκος του παραλιακού μετώπου. Τα δύο ξενοδοχεία θα πλαισιώνονται από οικιστικά συγκροτήματα. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Lamda Development, στη Μαρίνα θα αναπτυχθεί εμπορική ζώνη με πολυτελή καταστήματα, χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η δημιουργία του πρώτου πράσινου ουρανοξύστη Matina Tower στην περιοχή της μαρίνας του Αγίου Κοσμά, που θα αποτελεί το υψηλότερο παραθαλάσσιο κτήριο στη Μεσόγειο. Ο συνολικός προϋπολογισμός του Marina Tower όπως ανακοινώθηκε πριν μερικές ημέρες στην παρουσιάση του έργου εκτιμάται ότι θα κυμανθεί γύρω στα 250 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το τρέχον χρονοδιάγραμμα, προβλέπεται ότι θα ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2025. Ο νέος ουρανοξύστης, ύψους 200 μέτρων, ο πρώτος στην Ελλάδα, θα είναι ο υψηλότερος στην Μεσόγειο με 45 ορόφους και 200 διαμερίσματα που θα έχουν όλα θέα στη θάλασσα. Με την ολοκλήρωσή του, εντός της επόμενης πενταετίας, θα είναι το ψηλότερο κτίριο στην Ελλάδα και ένα από τα συνολικά έξι ψηλά κτίρια που θα ανεγερθούν στο Ελληνικό.

Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, κατά τη διάρκεια της κατασκευής του Ελληνικού θα απασχοληθούν 10.000 άτομα. Στη φάση ολοκλήρωσης θα δημιουργηθούν περίπου 70.000 θέσεις εργασίας από μεγάλο φάσμα οικονομικών δραστηριοτήτων και υπηρεσιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ