today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Βρετανία: Σε υψηλό εξαμήνου τα κρούσματα – Καμπανάκι από διεθνείς επιστήμονες

Επιστήμονες διεθνούς κύρους κάλεσαν σήμερα τη βρετανική κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφασή της, με βάση την οποία την Δευτέρα θα αρθούν σχεδόν όλοι οι περιορισμοί στην Αγγλία, επισημαίνοντας τους κινδύνους που εμπεριέχει αυτή η στρατηγική, όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και σε άλλες χώρες.

Στην ανακοίνωσή της, αυτή η ομάδα των διεθνών επιστημόνων εξηγεί ότι θέλει «να σημάνει συναγερμό» για την «επικίνδυνη», όπως την χαρακτηρίζει, απόφαση του Λονδίνου, που θα μπορούσε να αυξήσει εκθετικά τις μολύνσεις.

Την Δευτέρα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε ότι σκοπεύει να άρει, από τις 19 Ιουλίου, σχεδόν όλους τους υγειονομικούς περιορισμούς που εξακολουθούν να ισχύουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Σ’ αυτούς περιλαμβάνονται η χρήση μάσκας και η κοινωνική αποστασιοποίηση. Επιθυμώντας να «αποκαταστήσει τις ελευθερίες» ο συντηρητικός πρωθυπουργός εκτιμά ότι τώρα είναι «η σωστή στιγμή» για να το κάνει, παρά την εξάπλωση της μεταδοτικότερης παραλλαγής Δέλτα, που επικρατεί πλέον στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Τζόνσον βασίζει την απόφασή του στην επιτυχή εκστρατεία ανοσοποίησης, αφού πάνω από τα δύο τρίτα των ενηλίκων έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Σήμερα πάντως, η κυβέρνηση ανακοίνωσε 51.870 νέα κρούσματα της Covid-19, τον υψηλότερο αριθμό εδώ και έξι μήνες. Χθες τα κρούσματα ανέρχονταν σε 48.553. Επίσης, καταγράφηκαν 49 νέοι θάνατοι.

«Οι υπουργοί ενημερώθηκαν ότι αυτό το σχέδιο θα μπορούσε δυνητικά να προκαλέσει 1-2 εκατομμύρια κρούσματα εντός των προσεχών εβδομάδων και 7-10 πριν από το τέλος του έτους και μια κορύφωση με περισσότερα από 100.000 κρούσματα καθημερινά αυτό το καλοκαίρι», αναφέρουν οι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων είναι και οι σύμβουλοι της ιταλικής και της νεοζηλανδικής κυβέρνησης, Βάλτερ Ριτσιάρντι και Μάικλ Μπέικερ.

Μεταξύ άλλων, επικαλούνται τους κινδύνους της «μακράς Covid» στους ανθρώπους που θα προσβληθούν αλλά και την πιθανότητα εμφάνισης μιας νέας παραλλαγής, ανθεκτικής στα εμβόλια.

«Η σημερινή στρατηγική της ανοσίας της αγέλης μπορεί να υπονομεύσει τις προσπάθειες ελέγχου της πανδημίας, όχι μόνος στη Βρετανία αλλά και σε άλλες χώρες», προειδοποιούν, παρακαλώντας τη βρετανική κυβέρνηση «να ξανασκεφθεί κατεπειγόντως» το σχέδιό της.

Ο αρχίατρος της Αγγλίας, καθηγητής Κρις Γουίτι, προειδοποίησε χθες ότι ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία διπλασιάζεται κάθε τρεις εβδομάδες και θα μπορούσε να φτάσει σε «τρομακτικούς αριθμούς», ζητώντας από τον πληθυσμό να μην εφησυχάζει. «Δεν έχουμε τελειώσει ακόμα», υπογράμμισε, λίγες ώρες αφότου ο Τζόνσον διαβεβαίωσε ότι είναι «πάρα πολύ πιθανόν» να έχουν ήδη περάσει τα χειρότερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ