today-is-a-good-day
24.2 C
Athens

Στ.Καλαφάτης: Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τη Β. Ελλάδα είναι έκδηλο

«Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη Βόρεια Ελλάδα είναι έκδηλο», τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης μετά τη σημερινή του συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς Ανδρέα Βεργίδη, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς, όπου είχε επαφές με αυτοδιοικητικούς παράγοντες και παραγωγικούς φορείς.

Στη συζήτηση με τον αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς, ο κ. Καλαφάτης ενημερώθηκε για τα ζητήματα της Περιφερειακής Ενότητας υπογραμμίζοντας -μεταξύ άλλων- τη δυνατότητα που δίνουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση να προχωρήσει την ένταξη έργων οδοποιίας αλλά και έργων απαραίτητων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, έναν τομέα που η κυβέρνηση έχει θέσει σε πρώτη προτεραιότητα, όπως είπε. «Αλλάζουμε ταχύτητα. Αλλάζουμε ρυθμούς», τόνισε.

«Μόνο ασφαλές αντίδοτο στην πανδημία ο εμβολιασμός»

Στη συνέχεια, ο κ. Καλαφάτης συναντήθηκε με τον δήμαρχο Κιλκίς Δημήτριο Κυριακίδη και απηύθυνε έκκληση στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες υπέρ του εμβολιασμού, σημειώνοντας πως «το δίλημμα είναι σαφές: ή θα εμβολιαστούμε, ή θα νοσήσουμε».

Λίγο αργότερα, από το Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς, όπου μετέφερε σε γιατρούς, νοσηλευτές, διοίκηση και υπαλλήλους την ευγνωμοσύνη της κυβέρνησης για τη μάχη που έχουν δώσει και εξακολουθούν να δίνουν με την πανδημία, αναφέρθηκε και πάλι στο ίδιο θέμα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το μόνο ασφαλές αντίδοτο κατά της πανδημίας είναι ο εμβολιασμός και θα πρέπει όλοι να παλέψουμε ώστε όσο γίνεται περισσότεροι συμπολίτες μας να εμβολιαστούν».

Πρωτοφανές το πακέτο στήριξης στην περιοχή

Ο υφυπουργός Μακεδονίας- Θράκης προήδρευσε επίσης σε σύσκεψη με παραγωγικούς φορείς της Περιφερειακής Ενότητας στο Επιμελητήριο Κιλκίς, οι οποίοι τού έθεσαν ζητήματα που είτε αφορούν υποδομές, είτε ειδικότερα μέτρα στήριξης εφόσον η πανδημία συνεχιστεί, με τον κ. Καλαφάτη να δεσμεύεται για έναν συνεχώς ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στη στήριξη επιχειρήσεων, παραγωγών και εργαζομένων στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας με πάνω από 2,7 δισ. ευρώ επισημαίνοντας πως τα 98 εκατ. αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς και απ’ αυτά, τα 7,5 εκατομμύρια ήταν αποζημιώσεις ειδικού σκοπού.

«Ήταν ένα πρωτοφανές για τα δεδομένα της περιοχής, πακέτο στήριξης. Έχουμε στη φαρέτρα μας τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ για να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους παραγωγικούς φορείς, τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους. Ήδη χρηματοδοτούνται έργα στην Περιφερειακή Ενότητα από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης -με προτεραιότητα το περιβάλλον και τον πρωτογενή τομέα. Στο μεταξύ, μπήκε σε εφαρμογή – αφού εγκρίθηκε από το Ecofin- το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και αναμένεται να εκταμιευθούν έως το τέλος Ιουλίου, τα πρώτα 4 δισ. ευρώ και έως το τέλος του χρόνου 7,5 δισ. ευρώ», επισήμανε.

Ο κ. Καλαφάτης επισκέφθηκε και το Τελωνείο Ευζώνων, απ’ όπου δεσμεύτηκε ότι οι βελτιώσεις των υποδομών θα συνεχιστούν, ενώ σε ό,τι αφορά τις διελεύσεις σημείωσε ότι οι όποιες αποφάσεις «βασίζονται στους κανόνες που αφορούν στην υγεία τόσο των συμπολιτών μας, όσο και των τουριστών».

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς, ο κ. Καλαφάτης συναντήθηκε επίσης με τον μητροπολίτη Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου, τοποτηρητή Πολυανής και Κιλκισίου Δημήτριο, ενώ επισκέφθηκε τόσο την Αστυνομική Διεύθυνση Κιλκίς όσο και επιχειρήσεις της περιοχής, οι οποίες έχουν ενταχθεί στα χρηματοδοτικά προγράμματα που διαχειρίζεται η Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων του Τομέα Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών (εταιρεία παραγωγής παγωτών Torre – Cooperlat ABEE, βιομηχανία ζαχαροπλαστικής Φαίδων Α.Ε., Κεραμουργία Βορείου Ελλάδος (ΚΕΒΕ), βιομηχανία κουφωμάτων αλουμινίου ELVIAL).

Τον κ. Καλαφάτη συνόδευε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για θέματα απλούστευσης διαδικασιών, βουλευτής Κιλκίς Γιώργος Γεωργαντάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ