today-is-a-good-day
15.8 C
Athens

Η αδιέξοδη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για τον εμβολιασμό

Με δύο πρόσωπα και δυο γραμμές εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα του εμβολιασμού, στους ευρωπαίους σοσιαλιστές αλλά ακόμη και στο κομματικό ακροατήριο του, με απώτερο πολιτικό στόχο να μείνουν όλοι ικανοποιημένοι, μετριοπαθείς και ακραίοι…

Αυτό είναι ένα πολιτικό  σκαρίφημα, που δουλεύεται αυτή την περίοδο στην Κουμουνδούρου, μέχρι να αποκρυσταλλωθεί το βασικό αντιπολιτευτικό αφήγημα, στην μετα-covid εποχή, μιας και ακόμη η χώρα διανύει μεταβατική περίοδο.

Του Κώστα Πασίση

Η υπό διαμόρφωση τακτική του ΣΥΡΙΖΑ έγινε ορατή δια γυμνού οφθαλμού στην υπόθεση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, τις δηλώσεις Τσίπρα και την πολιτική αντιπαράθεση, που ξέσπασε με την Κυβέρνηση.

Σε αυτή την πρωτοφανή υγειονομική κρίση που είναι σε εξέλιξη και προϋποθέτει ένα μίνιμουμ εθνικής συναίνεσης, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι «ήξεις αφήξεις» αναφορικά με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Μέτα την κοινή συνάντηση Τσιόδρα-Τσίπρα-Λινού, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι οι πολίτες πρέπει να εμβολιαστούν και να φοράνε μάσκες.

Μια δήλωση που σε πρώτη ανάγνωση δείχνει να είναι στη σωστή κατεύθυνση. Αυτή όμως αντιπροσωπεύει το ένα πρόσωπο και τη μια γραμμή της υπευθυνότητας και της σοβαρότητας που οφείλουν να επιδεικνύουν τα κόμματα σε ανάλογες περιπτώσεις.

Η προαναφερθείσα όμως επίσημη θέση υπονομεύθηκε από τους βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος, που εκπέμπουν σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος.

Επί παραδείγματι η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Θεοδώρα Τζάκρη δήλωσε  ότι το εμβόλιο βρίσκεται σε στάδιο προσωρινής άδειας, ενώ ο πρώην αν. υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης  οποίος είναι και εντατικόλογος  ιατρός, παραμένει ανεμβολιάστος, δηλώνοντας ότι θα το κάνει κάποια στιγμή το Σεπτέμβριο…

Στην κυρία Τζάκρη απάντησε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Τάσος Γαιτάνης ο οποίος υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη αναφορά συνιστά υπονόμευση του εμβολιασμού.

Ενώ η Αριστοτελία Πελώνη ζήτησε από  τον κ. Τσίπρα, να σταματήσει να πατάει σε δύο βάρκες και να απαντήσει ευθέως αν είναι υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες ή όχι;

Ο Αλέξης Τσίπρας προ ημερών φόρεσε το καλό του κοστούμι, χωρίς γραβάτα, και μίλησε στην τακτική συνάντηση των Ευρωσοσιαλιστών ηγετών στο Βερολίνο όπου συμμετείχε ως προσκεκλημένος παρατηρητής, αποφεύγοντας τις ακρότητες και τα συνθήματα. Η παρέμβασή του είχε αμιγώς ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Την ίδια στιγμή οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχουν στην ευρωομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο…

Στην προκειμένη περίπτωση η αντίφαση είναι προφανής,  αλλά είπαμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας «παίζει μπάλα» με όλους για ευνόητους λόγους.

Μια πολιτική «παράσταση» πάντως που ώθησε τον Ανδρέα Λοβέρδο να δηλώσει ότι αν  εκλεγεί, θα αναλάβει  πρωτοβουλία να φύγει ο κ. Τσίπρας από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές…

Ίδια πολιτική εικόνα και δυο πρόσωπα έβγαλε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και στην ομιλία του στην Εθνική Συνδιάσκεψη του κόμματος.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ για να νικήσει στις εκλογές πρέπει να κερδίσει τον μεσαίο χώρο, να στρίψει αριστερά για να κερδίσει το κέντρο, με ριζοσπαστικό, ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο πρόγραμμα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η συγκεκριμένη αποστροφή ικανοποιεί και το «κομμάτι» της Προοδευτικής Συμμαχίας με κύρια βάση τις μεταγραφές από το ΠΑΣΟΚ, που θέλουν μεγαλύτερη προσέγγιση του Κέντρου αλλά και την ισχυρή αριστερή συνιστώσα που παραμένει πιστή στις παραδοσιακές ιδέες και αξίες…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ