today-is-a-good-day
13 C
Athens

Δ.Θάνος από τη Βουλή: Τα εμβόλια εμποδίζουν την είσοδο του ιού στα κύτταρα

“Θα πρέπει να εμβολιαστούν όλοι”, προέτρεψε από τη Βουλή, ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, Δημήτρης Θάνος, ο οποίος ταυτοχρόνως ενημέρωσε ότι στη χώρα μας πλέον το 50% των κρουσμάτων κορονοϊού αφορούν στη μετάλλαξη Δέλτα.

Αφού εξέφρασε την ανησυχία της επιστημονικής κοινότητας και για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων της λεγόμενης νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης (η οποία προσιδεάζει με αυτή του στελέχους Δ και τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει ραγδαία αύξηση), εξήγησε – παραθέτοντας τα επιστημονικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή της πλέον η χώρα μας – ότι “και τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια εμποδίζουν την είσοδο του ιού μέσα στα κύτταρα και έχουν μια αρκετά σημαντική αποτελεσματικότητα”.

Ο κ. Θάνος, παρουσίασε στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι “σε έναν ασθενή, ο οποίος έχει μολυνθεί με COVID 19, έχουν εξαφανιστεί τα κύτταρα ανοσολογικής ανοσίας, αλλά όταν εμβολιαστεί τα κύτταρα αυτά υπάρχουν”, ο κ. Θάνος δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο “οπότε, θα πρέπει να εμβολιαστούν όλοι”. Διευκρίνησε ότι με τον ειδικό μοναδικό εξοπλισμό πλέον που διαθέτει το Ινστιτούτο, οι επιστήμονες “μελετούν το τί κάνουν τα εμβόλια, οι εμβολιασμένοι σε σχέση με τους ασθενείς και σε σχέση με τους υγιείς”.

“Στο ΙΙΒΕΑΑ, από την αρχή της πανδημίας και λόγω των πολύ εξελιγμένων υποδομών τις οποίες διαθέτει το Ίδρυμα, έχουμε εμπλακεί στη μελέτη του κορονοϊού, και στο επίπεδο της διάγνωσης. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί 270.000 μοριακές εξετάσεις, τις οποίες εκτελούμε για λογαριασμό της πρώτης Υ.Π.Ε. αλλά και για τον ΕΟΔΥ, καθώς επίσης και για την Πολιτική Προστασία», ανέφερε σχετικώς με το έργο του Ινστιτούτου.

Ο κ. Θάνος ενημέρωσε ότι όλη η πανδημία πλέον μπορεί να χωριστεί σε τέσσερα κύματα:

– Το πρώτο κύμα ήταν με ελάχιστα κρούσματα.

– Στο δεύτερο κύμα, τον χειμώνα του 2020, υπήρξε δραματική αύξηση.

– Από το 2021 ξεκίνησε το τρίτο κύμα το οποίο ήταν αρκετά έντονο και το οποίο ουσιαστικά ολοκληρώθηκε πριν από δύο εβδομάδες. Σε αυτό το τρίτο κύμα επικράτησαν 2 στελέχη, το στέλεχος Α΄ το οποίο είναι η βρετανική μετάλλαξη και το στέλεχος 1-1-3-18, το οποίο ανακαλύφθηκε στο κέντρο της Αθήνας.

– Σήμερα, είναι το στέλεχος Δ, αυτό το οποίο κατά κάποιο τρόπο μαζί με την Α΄ ανταγωνίζονται, και το οποίο εμφανίστηκε πριν από δύο περίπου εβδομάδες.

“Σήμερα, με τα δεδομένα που εστάλησαν στον Ε.Ο.Δ.Υ. το πρωί, το στέλεχος Δ΄ αντιστοιχεί περίπου στο 50% των καινούργιων κρουσμάτων που ταυτοποιούνται στη χώρα μας. ‘Αρα, λοιπόν, άλλα στελέχη ήταν στο πρώτο κύμα, άλλα στο δεύτερο και άλλα στο τρίτο. Δηλαδή, διαφορετικές μεταλλάξεις. Στο τέταρτο κύμα, που είναι σε εξέλιξη είναι η μετάλλαξη Δ”.

Απαντώντας στο ερώτημα “τι συμβαίνει με αυτά τα στελέχη;” ο κ. Θάνος εξήγησε παρουσιάζοντας την αποτύπωση των επιστημονικών δεδομένων: “Αυτή είναι μια κατάσταση που δείχνει το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού. Βλέπετε την πρωτεΐνη ακίδα, βλέπετε την πρωτεάση που κόβει την ακίδα για να μπει ο ιός στο κύτταρο και εδώ, βλέπετε αντισώματα που έχουν την δυνατότητα ανοσίας του εμβολίου που έχει παρασκευαστεί. Όλα τα εμβόλια και από τις τέσσερις εταιρείες που είναι διαθέσιμα, έχουν την ικανότητα να δεσμεύονται με την πρωτεΐνη ακίδα και να εμποδίζουν αυτήν την είσοδο του ιού μέσα στα κύτταρα και έχουν μια αρκετά σημαντική αποτελεσματικότητα”.

Ενημέρωσε εξάλλου ότι βάσει των καινούργιων στοιχείων του ΕΟΔΥ, από την αρχή της πανδημίας τα κρούσματα είναι περίπου 450.000, οι θάνατοι φτάνουν τις 13.000, ενώ συνολικά όσοι έχουν αναρρώσει από τον ιό ανέρχονται σε 411.000 άτομα.

Τελος, ο κ. Θάνος δήλωσε ότι προετοιμαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε το τέταρτο κύμα κι επισήμανε: “Νομίζω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα και το χρόνο πλέον, την πολυτέλεια, να λάβουμε πολύ εξειδικευμένα και ακριβή μέτρα περιορισμού της νόσου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ