today-is-a-good-day
13.1 C
Athens

Θετικό κλίμα για κρατικά και εταιρικά ομόλογα – Κάτω από το 0,7% η απόδοση του 10ετούς

Ενισχύονται σήμερα οι τιμές των ομολόγων στην ευρωζώνη, με αποτέλεσμα να υποχωρήσουν οι αποδόσεις τους.

Θετικό είναι το κλίμα, καθώς απ’ ό,τι φαίνεται η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ δεν πρόκειται να προχωρήσει εσπευσμένα στην απόσυρση των έκτακτων μέτρων που εφαρμόζει για την τόνωση της οικονομίας.

Ο επικεφαλής της Fed, Jerome Powell, δήλωσε σήμερα ότι η κατάσταση στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ απέχει ακόμη αρκετά από το σημείο που θα ήθελε η Κεντρική Τράπεζα να φθάσει, προκειμένου να ξεκινήσει την σταδιακή απόσυρση των έκτακτων μέτρων. Την στάση αυτή του κεντρικού τραπεζίτη των ΗΠΑ, όπως εκτιμούν αναλυτές, θα υιοθετήσουν και άλλες κεντρικές τράπεζες και κυρίως η ΕΚΤ, παραμερίζοντας τις περί αντιθέτου απόψεις που έχουν διατυπωθεί εξαιτίας της ανόδου του πληθωρισμού.

Η ΕΚΤ αναμένεται πάντως να αποσαφηνίσει τη στάση της την ερχόμενη εβδομάδα όποτε θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας.

Στην εγχώρια αγορά το θετικό κλίμα που επικρατεί στην αγορά ομολόγων αξιοποιείται και από μεγάλες επιχειρήσεις που εκδίδουν επιτυχώς εταιρικούς τίτλους. Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί η ΔΕΗ, η οποία άντλησε από την αγορά 500 εκατ. ευρώ. Στην δευτερογενή αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κάτω από το 0,7% και κυμαινόταν νωρίς το απόγευμα στο 0,692%. Αρνητική στο -0,097% παρέμεινε η απόδοση του 5ετούς ομολόγου, ενώ του 15ετούς κυμαινόταν στο 0,83%.

Σο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 213 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 123 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,71% από 0,73%, έναντι -0,31% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,02%.

Στην αγορά συναλλάγματος πτωτικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς νωρίς το απόγευμα η ισοτιμία ευρώ/δολ. κυμαινόταν στο 1,1817 δολ. από 1,1774 δολ. όπου βρισκόταν όταν άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρω/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1812 δολ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ