today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Η συστράτευση της εκκλησίας και οι κυβερνητικές προσδοκίες από τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό

Η συστράτευση της Εκκλησίας αλλά και οι ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων επαγγελματικών κατηγοριών αλλάζουν τα δεδομένα και δημιουργούν υψηλές προσδοκίες στο Μαξίμου ότι θα επιτευχθεί το μεγάλο στοίχημα για το χτίσιμο του απαραίτητου τείχους ανοσίας μέχρι το τέλος καλοκαιριού.

Του Κώστα Πασίση

Από τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός έθεσε όλους προ των ευθυνών τους και για τους διστακτικούς επαγγελματίες το δίλλημα εμβολιασμός ή αποχή από την εργασία άνευ αποδοχών, η ροή για κλείσιμο ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα αυξήθηκε αισθητά, σκορπώντας χαμόγελα αισιοδοξίας.

Μόλις σε μια ημέρα κλείσθηκαν περισσότερα από 45000 νέα ραντεβού, που αποτελούν ρεκόρ και δείγμα ότι κάτι αλλάζει προς το καλύτερο στην «Επιχείρηση Ελευθερία».

Στην εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προχώρησαν χθες οι Βασίλης Κικίλιας, Κυριάκος Πιερρακάκης και Άδωνις Γεωργιάδης, ξεκαθαρίζοντας πλήρως το τοπίο. Το πρώτο βήμα για την επιτάχυνση του εμβολιασμού μόλις έγινε και αναμένεται η συνέχεια…

Ικανοποίηση στο Μαξίμου επικρατεί και για τη χθεσινή κρίσιμη συνάντηση Κικίλια-Τσιλοδρα με την ηγεσία της Εκκλησίας.

Η κυβέρνηση ζήτησε από τους ιεράρχες να συνδράμουν την εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας και βρήκε ευήκοα ώτα.

Μετα την ενημέρωση που είχαν οι ιεράρχες για την πορεία της πανδημίας, ανέφεραν ότι η Ιερά Σύνοδος θα αποστείλει σε όλες τις Μητροπόλεις εγκύκλιο στην οποία θα καλεί τους κληρικούς, τους μοναχούς και τους πιστούς να εμβολιαστούν. Ένα μήνυμα που οι ιερείς στις τοπικές εκκλησίες θα στείλουν και από άμβωνος.

Τόσο η κυβέρνηση όσο και η ηγεσία της Εκκλησίας γνωρίζουν ότι σε ορισμένες μητροπόλεις οι κληρικοί όχι μόνο δεν ενθαρρύνουν τους πιστούς να εμβολιαστούν, αλλά τους αποτρέπουν με τον …τρόπο τους. Και αυτό συμβαίνει παρότι και η Εκκλησία έχει θρηνήσει πολλά θύματα από τη φονική ασθένεια.

Ωστόσο πρέπει να επισημανθεί ότι και σε επίπεδο Μητροπολιτών- λίγοι σε αριθμό- υπάρχουν αρνητές του εμβολίου οι οποίοι ταυτόχρονα διαφωνούν σε πολλά ζητήματα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Πέρα από τα επιμέρους εν λόγω προβλήματα η κυβέρνηση στέκεται και προβάλλει περισσότερο την πρόσφατη δήλωση του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου ο οποίος αναφερόμενος στο θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, πήρε σαφή θέση: «Θα πρέπει να ισχύει σε όλο τον πληθυσμό. Κάθε μέλος της κοινωνίας, εάν θέλει να μην διασπείρει τον θάνατο και την καταστροφή, πρέπει να εμβολιαστεί. Το ατομικό δικαίωμα καταξιώνεται όταν εγώ σέβομαι τον άλλον άνθρωπο και όταν δεν γίνομαι αφορμή να πεθάνει ο άλλος ο άνθρωπος. Να εμβολιαστούμε για να σπάσουμε την αλυσίδα του θανάτου. Μπροστά στο δίλημμα ζωή ή θάνατος δεν υπάρχει εάν εφαρμόζουμε το Σύνταγμα ή δεν το εφαρμόζουμε».

Η χθεσινή μέρα, όμως, έκρυβε και ένα επιπλέον καλό νέο. Την επανεμφάνιση στην πρώτη γραμμή «πυρός» του λοιμωξιολόγου καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα ο οποίος συνόδευσε τον Βασίλη Κικίλια στη συνάντηση με την ηγεσία της Εκκλησίας.

Ο κ. Τσιόδρας είναι ένα πρόσωπο που οι ιεράρχες εμπιστεύονται περισσότερο απ όλους και η εκ νέου παρουσία έχει μόνο θετικό πρόσημο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ