today-is-a-good-day
20.9 C
Athens

Νέα Ζηλανδία: Η πρωθυπουργός Άρντερν ανακοίνωσε έκτακτη σύνοδο του APEC

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν ανακοίνωσε σήμερα τη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου την Παρασκευή των ηγετών του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC), με στόχο να βελτιωθεί η ανταπόκριση των χωρών της περιοχής στην πανδημία του νέου κορονοϊού.

Η Νέα Ζηλανδία θα διοργανώσει τον Νοέμβριο διαδικτυακά την ετήσια σύνοδο κορυφής των 21 χωρών μελών του φόρουμ. Αλλά συγκάλεσε για την Παρασκευή έκτακτη σύνοδο για να εξεταστούν οι ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Η Τζασίντα Άρντερν πρόσθεσε ότι οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν αντίστοιχα επιβεβαίωσαν την συμμετοχή τους, όπως και η “πλειονότητα των άλλων ηγετών του APEC”.

“Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του APEC που οι ηγέτες πραγματοποιούν επιπλέον σύνοδο σε επίπεδο ηγετών και αυτό αντανακλά την επιθυμία μας να συμπλεύσουμε ως την έξοδο από την πανδημία της COVID-19 και την οικονομική κρίση”, σημειώνει η Άρντερν σε ανακοίνωσή της.

“Οι οικονομίες του APEC υπέστησαν τη χρονιά που πέρασε την χειρότερη κάμψη τους (από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο), με την κατάργηση 81 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, γεγονός το οποίο καθιστά ζωτικής σημασίας μια συλλογική απάντηση για να επιταχυνθεί η οικονομική ανάπτυξη όλης της ζώνης”.

Οι χώρες που συσπειρώνει το φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού αντιπροσωπεύουν μαζί το 60% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Η Άρντερν διευκρίνισε ότι οι ηγέτες του APEC θα εξετάσουν την Παρασκευή διάφορα θέματα, όπως τρόπους για να γίνουν πιο αποτελεσματικές οι εκστρατείες εμβολιασμού κατά της COVID-19 και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για να προστατευθεί η απασχόληση και οι οικονομίες.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ