today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Είναι απλό: Εμβολιαζόμαστε για τη ζωή μας

Ο ρυθμός των εμβολιασμών στη χώρα μας προχωράει με μεγάλη ταχύτητα. Όσο αισιόδοξοι και αν είναι οι αριθμοί όμως εμείς δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε. Το τείχος ανοσίας, που χρειάζεται για να πάρουμε ξανά στα χέρια μας τη ζωή μας, δεν έχει χτιστεί ακόμα. Θα χτιστεί αν γκρεμίσουμε την παραπληροφόρηση, απαντήσουμε στην αγωνία και βάλουμε τέλος στην αναβλητικότητα.

Του Παύλου Μαρινάκη *

Την αναμενόμενη – ως ένα βαθμό – αγωνία για την ταχύτητα με την οποία δημιουργήθηκαν τα εμβόλια και της συνέπειές της, την κερδίζει η επιστήμη. Με κάθε διαθέσιμο πόρο οικονομικό και τεχνολογικό, η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα ρίχτηκε για έναν ολόκληρο χρόνο στη μάχη για τον περιορισμό της πανδημίας. Χιλιάδες επιστήμονες σε όλο τον κόσμο συμμετείχαν στις δοκιμές και απέδειξαν ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά.

Κάποιος θα πει «Εγώ δεν είμαι ευπαθής ομάδα, είμαι 24 χρονών. Αν κολλήσω θα το περάσω ελαφριά. Γιατί να εμβολιαστώ;» Γιατί κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τίποτα από όλα αυτά. Ο κορωνοϊός δεν κάνει διακρίσεις, έχουμε δει να νοσούν βαριά και να κινδυνεύουν όχι μόνο ηλικιωμένοι ή συνάνθρωποί μας με προβλήματα υγείας, αλλά ακόμα και μικρά παιδιά, έφηβοι και νέοι.

Όπως έχουμε δει και ανθρώπους να μεταδίδουν τον ιό σε άλλους που βρίσκονται σε ευπαθείς ομάδες, με αποτέλεσμα να νοσηλευτούν σοβαρά. Όσο καθυστερεί κάποιος να εμβολιαστεί υπάρχει ο κίνδυνος να κολλήσει έναν συμπολίτη του που θα διασωληνωθεί ή θα κινδυνεύσει η ζωή του. Γι’ αυτούς πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι και γι’ αυτό πολλοί νέοι το έχουμε ήδη κάνει.

«Θα περάσει το καλοκαίρι να δω τι θα γίνει με σας που εμβολιαστήκατε και μετά θα κρίνω» λέει κάποιος άλλος. Στον αγώνα, όμως, για την πανδημία δεν χωρούν εγωισμοί, ούτε αναβολές. Εδώ και ενάμιση χρόνο παλεύουμε όλοι μαζί και έχουμε αποδείξει πως όταν είμαστε ενωμένοι μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα. Ο εμβολιασμός είναι προσωπική επιλογή αλλά η ασφάλεια και η δημόσια υγεία είναι υποχρέωση όλων μας. Οι ειδικοί είναι ξεκάθαροι: το εμβόλιο είναι ασφαλές. Είναι σύμμαχος όχι κίνδυνος.

Οι εμβολιασμοί είναι το κλειδί για να επιστρέψουμε χωρίς φόβο στην καθημερινότητα μας. Αυτά που πριν από σχεδόν δύο χρόνια ήταν αυτονόητα, τώρα θέλοντας και μη θα αποτελούν ζητούμενα. Δεν μπορεί κανείς να απαιτεί να επιστρέψει στην κανονικότητα και την «παλιά» του ζωή χωρίς πρώτα να φροντίσει να θωρακίσει τον εαυτό του και να προστατέψει τους γύρω του από την πανδημία που είτε το θέλουμε είτε όχι είναι ακόμα εδώ.

Τώρα που το διακύβευμα είναι να προστατευτεί κάθε ανθρώπινη ζωή, δεν έχουμε περιθώρια για δισταγμούς. Η επιστήμη μας έχει προσφέρει μια ασφαλή και αποτελεσματική λύση κι εμείς καλούμαστε να το χρησιμοποιήσουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε.

Είναι απλό: εμβολιαζόμαστε. Το χρωστάμε σε όλους εκείνους που αγωνίζονται καθημερινά για να περιθάλπουν αρρώστους στα νοσοκομεία, σε όλους όσους ξοδεύουν μερόνυχτα πάνω από δοκιμαστικούς σωλήνες μέσα σε εργαστήρια, σε όσους νικήθηκαν από τον ιό, σε όσους μπορεί να κινδυνεύσουν από δω και πέρα. Αλλά πάνω απ’ όλα το χρωστάμε σε εμάς τους ίδιους και τους δικούς μας ανθρώπους.

* Ο κ. Παύλος Μαρινάκης είναι Δικηγόρος και πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ