today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Αποσύρθηκαν και οι τελευταίες αυστραλιανές δυνάμεις από το Αφγανιστάν

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας επιβεβαίωσε σήμερα τον τερματισμό της 20χρονης στρατιωτικής της δέσμευσης στο Αφγανιστάν, διευκρινίζοντας ότι η απόσυρση των στρατιωτικών της από τη χώρα πραγματοποιήθηκε “τις τελευταίες εβδομάδες”.

Η Αυστραλία είχε ανακοινώσει τον Απρίλιο ότι θα απέσυρε πριν από τον Σεπτέμβριο τους τελευταίους στρατιώτες της από το Αφγανιστάν, όπως οι ΗΠΑ.

Ο αυστραλιανός υπουργός Άμυνας Πίτερ Ντάτον δήλωσε στο δίκτυο Sky News ότι οι 80 τελευταίοι στρατιωτικοί της Αυστραλίας που εξακολουθούσαν να βρίσκονται στο Αφγανιστάν αποχώρησαν από τη χώρα “τις τελευταίες εβδομάδες”.

“Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μετέχουμε πλέον σε επιχειρήσεις με τις ΗΠΑ (…) όπου θα είναι προς το εθνικό μας συμφέρον ή αυτού των συμμάχων μας να το πράξουμε”, πρόσθεσε.

“Προς το παρόν αυτή η επιχείρηση έλαβε τέλος”, σημείωσε.

Σε 20 χρόνια, η Αυστραλία ανέπτυξε 39.000 στρατιωτικούς στο πλαίσιο των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ κατά των Ταλιμπάν και της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν, μια αποστολή που στοίχισε δισεκατομμύρια δολάρια στην Καμπέρα.

Συνολικά 41 Αυστραλοί στρατιωτικοί έχασαν τη ζωή τους στο Αφγανιστάν.

Η Αυστραλία απέσυρε στα τέλη του 2013 τις μάχιμες δυνάμεις της από το Αφγανιστάν. Ωστόσο η δέσμευσή της στη χώρα αυτή είχε συνεχίσει να προκαλεί πολεμική στο εσωτερικό της.

Οργανώσεις βετεράνων καλούσαν την κυβέρνηση να προβεί σε επίσημη έρευνα για τον αυξημένο αριθμό αυτοκτονιών μεταξύ των στρατιωτικών που επέστρεψαν από το Αφγανιστάν.

Έρευνες διεξάγονται εξάλλου σχετικά με κατηγορίες που διατυπώθηκαν για εγκλήματα πολέμου κατά μελών των αυστραλιανών ειδικών δυνάμεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ