today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Τα αισιόδοξα μηνύματα της οικονομίας και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης

Ενθαρρυντικά είναι τα  μηνύματα,  οι επιδόσεις αλλά και οι προοπτικές της οικονομίας της χώρας, σε μια περίοδο που το πολιτικό σκηνικό «ομφαλοσκοπεί» για το αν είναι πρέπει να λειτουργήσουν ή  όχι τα  νυκτερινά κέντρα διασκέδασης ως covid free ή με εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους μαζί…

Οι τελευταίες θετικές εξελίξεις στην εμβληματική επένδυση του Ελληνικού και τον επιτυχή διαγωνισμό για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά έστειλαν ένα ισχυρό σήμα στο εξωτερικό ότι πλέον τα μεγάλα funds μπορούν να εμπιστεύονται την Ελλάδα. Το ίδιο μήνυμα έστειλε κατά την ομιλία του στο Συνέδριο του «The Economist», ο  Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Του Κώστα Πασίση

Στο Μαξίμου υπάρχει ικανοποίηση για την πρόοδο των επενδύσεων, που ανοίγουν νέους ορίζοντες στην οικονομία και αυτό φάνηκε από τη σχετική ανάρτηση που έκανε ο Πρωθυπουργός για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

«Τα μεγαλύτερα ναυπηγεία της χώρας ξαναπιάνουν δουλειά, και γίνεται ένα ακόμα βήμα για την αναγέννηση της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας. Η διαγωνιστική διαδικασία ολοκληρώθηκε με επιτυχία, με περισσότερους υποψήφιους επενδυτές και με τελικό τίμημα τετραπλάσιο του αρχικού που συνολικά αγγίζει τα 78 εκατ. ευρώ», υπογράμμισε μεταξύ άλλων σε ανάρτηση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, επί δεκαετίες, τελούσαν υπό καθεστώς αβεβαιότητας, συσσωρεύοντας προβλήματα και χρέη. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα ειχε  θέσει  σε ειδική διαχείριση, χωρίς περαιτέρω πρωτοβουλίες. Αντίθετα η σημερινή Κυβέρνηση, – επισημαίνει συνεργάτης του πρωθυπουργού – έθεσε εξαρχής ως προτεραιότητά της, την αναστροφή της αβέβαιης πορείας των μεγαλύτερων Ναυπηγείων της χώρας»

Ο  υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης αναφερόμενος στο Ελληνικό, που αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση στα Βαλκάνια αυτή την περίοδο, εστίασε στις θέσεις εργασίας, τονίζοντας  ότι «άμεσα θα δημιουργηθούν 10.000 θέσεις ενώ στο διάστημα των οκτώ ετών που θα απαιτηθεί για την ολοκλήρωση του έργου «θα δημιουργηθούν περίπου 70.000 θέσεις εργασίας σε ένα έργο οκτώ δισεκατομμυρίων ευρώ».

Σημειώνεται ότι Το ΤΑΙΠΕΔ εισέπραξε το ποσό των 300 εκατ. ευρώ ως πρώτη δόση από το τίμημα των συνολικά 915 εκατ.

Το Ελληνικό και τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά  ήλθαν ως συνέχεια των μεγάλων επενδύσεων της Microsoft, της  Volkswagen και της Pfizer.

Ψήφος εμπιστοσύνης από Ευρώπη 

Μέσα σε αυτό το κλίμα  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή – όπως επεσήμανε η Αριστοτελία Πελώνη-  προχώρησε σε νέα -τη δεύτερη μέσα στο χρόνο- θετική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για το 2021, προβλέποντας οικονομική μεγέθυνση 4,3% του Α.Ε.Π. από 4,1% που προέβλεπε τον Μάιο και 3,5% που προέβλεπε τον Φεβρουάριο.  Ταυτόχρονα, διατηρεί την πρόβλεψή της για ανάπτυξη 6% το 2022, γεγονός που κατατάσσει την Ελλάδα στη δεύτερη θέση των χωρών της Ε.Ε. με την μεγαλύτερη αύξηση του Α.Ε.Π».

Την ίδια στιγμή οι  διεθνείς αγορές δείχνουν την εμπιστοσύνη τους στα ελληνικά ομόλογα με πολύ χαμηλά επιτόκια. Το κλίμα για την Ελλάδα έχει αλλάξει, κάτι που διαπίστωσε ιδίοις όμμασι  ο υπουργός Οικονομικών και στο πρόσφατο Eurogroup.

«Τους επομένους 6 με 8 μήνες θα ακούτε συνεχώς για νέες μεγάλες επενδύσεις», τόνισε ο   αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θοδ. Σκυλακάκης συμπληρώνοντας το θετικό οικονομικό αφήγημα της κυβέρνησης.

Το καλό κλίμα για τη χώρα μας  επιβεβαιώνει και ο ξένος τύπος. Η έγκυρη γερμανική  εφημερίδα Handelsblatt γράφει στο πρωτοσέλιδο της ότι η Ελλάδα σήμερα είναι πιο σταθερή από πότε, ενώ αναφερομένη στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον χαρακτηρίζει ως «μεταρρυθμιστή» Πρωθυπουργό.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ