K.Πιερρακάκης: Στις 20 Ιουλίου θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται το Freedom Pass

ΑΠΕ

Σχετικά με το «Freedom Pass», δηλαδή το voucher των 150 ευρώ που δικαιούνται οι πλήρως εμβολιασμένοι νέοι ηλικίας 18 έως 25 ετών, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, σημείωσε ότι το μέτρο θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται στις 20 Ιουλίου και την ακριβώς επόμενη εργάσιμη ημέρα, δηλαδή στις 21 Ιουλίου, θα πιστωθούν τα χρήματα σε όσους έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία με τη μορφή προπληρωμένης χρεωστικής κάρτας, την οποία θα λάβουν στο κινητό τηλέφωνο.

Οι πλήρως εμβολιασμένοι νέοι θα μπορούν να μπουν στο gov.gr και με τους κωδικούς taxis να κάνουν την σχετική αίτηση. Ο κ. Πιερρακάκης, μιλώντας στο Mega, εξήγησε ότι ακόμα και αν δεν διαθέτουν κωδικούς taxis, αν και «ιδανικά» θα έπρεπε να τους εκδώσουν, ωστόσο, θα μπορούν και πάλι να προχωρήσουν στη διαδικασία. «Θα κάνεις την αίτηση και την επόμενη εργάσιμη ημέρα θα λαμβάνεις την προπληρωμένη χρεωστική κάρτα, η οποία θα έχει φορτωθεί με 150 ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει μόνο για συγκεκριμένες κατηγορίες εμπόρων. Είναι στο κινητό σου τηλέφωνο, αυτή είναι η ιδέα», τόνισε, προσθέτοντας πως πρόκειται για μία ευρύτερη αλλαγή, καθώς πλέον το πλαστικό χρήμα περνάει στα κινητά τηλέφωνα.

Πράσινη, κίτρινη και κόκκινη σήμανση για τους πελάτες των καταστημάτων

Σχετικά με τους ελέγχους που καλούνται να εφαρμόσουν τα καταστήματα εστίασης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης επεσήμανε ότι θα γίνεται μέσω εφαρμογής, η οποία βρίσκεται υπό διαμόρφωση αυτήν τη στιγμή, ούτως ώστε να τεθεί σε λειτουργία από τις 15 Ιουλίου.

«Η ιδέα της εφαρμογής είναι πολύ απλά να διαβάζει το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό» είπε ο κ. Πιερρακάκης και πρόσθεσε ότι από την πλευρά του πελάτη, η εφαρμογή «περιλαμβάνει ουσιαστικά αποδεικτικό είτε του ότι έχεις εμβολιαστεί είτε του ότι έχεις νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο είτε του ότι έχεις κάνει τεστ pcr ή rapid, δηλαδή, αυτό που βγαίνει στη δική μας περίπτωση από τα διαγνωστικά κέντρα». Από την πλευρά του καταστήματος, «αυτός που ελέγχει θα περνάει την εφαρμογή πάνω από το πιστοποιητικό που φέρνει ο πελάτης (είτε από το κινητό τηλέφωνο του πελάτη είτε σε χαρτί) και θα βγάζει μία σήμανση που είναι τρία πράγματα: πράσινο, εάν είσαι πλήρως εμβολιασμένος ή εάν έχεις νοσήσει, το κίτρινο θα βγαίνει για το τεστ και το κόκκινο, αν είναι λάθος το έγγραφο ή μη αληθές. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφασίζει αυτός ο οποίος ελέγχει εάν πρέπει να δώσει είσοδο σε αυτόν τον οποίο ελέγχει», ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης.

Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη στα app stores και θα μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιοδήποτε κινητό τηλέφωνο ή τάμπλετ, χωρίς ειδικό εξοπλισμό, τόσο για τους πελάτες όσο και για τους καταστηματάρχες.

Σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, ο υπουργός σημείωσε ότι «αυτό όλο δεν το αναπτύξαμε αυτοτελώς. Συζητήσαμε πάρα πολύ με την αρμόδια ανεξάρτητη Αρχή για να λάβουμε τις κατευθύνσεις της». Η εφαρμογή «έχει τα ελάχιστα δεδομένα πάνω, δηλαδή, μονάχα τη σήμανση -πράσινο, κίτρινο, κόκκινο- και το ονοματεπώνυμο, τίποτε άλλο. Δεν περιλαμβάνει άλλα δεδομένα (π.χ. ΑΜΚΑ)», αποσαφήνισε.

«Σε εύλογο χρονικό διάστημα» αποκλιμάκωση για τις εκκρεμείς συντάξεις

«Κάποια πράγματα έχουμε προλάβει και τα έχουμε κάνει γρήγορα. Το βλέπετε στο gov.gr όπου έχουμε 1.200 διαδικασίες που έχουν ψηφιοποιηθεί. Κάποια άλλα πράγματα είναι δυσκολότερα» σχολίασε ο κ. Πιερρακάκης, συμπληρώνοντας ότι «ο ΕΦΚΑ είναι το δυσκολότερο γιατί είχε πάρα πολλά ταμεία παλιά, τα οποία συνενώθηκαν, ενώ κάποια δεν είχαν συστήματα ουσιαστικά και δεν είχαν ψηφιοποιημένη πληροφορία».

«Η συνεργασία που έχουμε αναπτύξει με τον Κωστή Χατζηδάκη και την ομάδα του είναι μεγάλη. Η ίδια ομάδα που ανέλαβε ψηφιακά τον εθνικό εμβολιασμό ασχολείται πλέον με τον ΕΦΚΑ, με το πώς θα μπορέσουμε η σύνταξη να βγαίνει ολοένα και γρηγορότερα, να μειωθούν οι εκκρεμείς συντάξεις. Νομίζω ότι θα δείτε πάρα πολύ γρήγορα πολύ καλά αποτελέσματα», τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Μάλιστα, επεσήμανε ότι υπάρχει «από κοινού μία στρατηγική και για τις εκκρεμείς συντάξεις, οι οποίες είναι πολλές, πώς θα μπορούσαμε να τις μειώσουμε σε διαχειρίσιμο πλαίσιο. Νομίζω ότι σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, που θα το ανακοινώσει ο Κωστής Χατζηδάκης, θα δείτε ότι θα γίνει. Μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα θα υπάρξει αποκλιμάκωση αυτού του προβλήματος».

Για άλλου τύπου συνήθεις γραφειοκρατικές διαδικασίες, όπως οι μεταβιβάσεις ακινήτων, ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι οι πολίτες θα διαπιστώσουν «γρηγορότερα πρόοδο».