today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Οι προκλήσεις της κυβέρνησης στο τέταρτο κύμα του κορωνοϊού

Η «αναζωπύρωση» των κρουσμάτων κορωνοϊού, ο υψηλός αριθμός ανεμβολίαστων, ως ανάχωμα στο χτίσιμο του απαραίτητου  τείχους ανοσίας αλλά και το «υγειονομικό σαμποτάζ του ΣΥΡΙΖΑ», κατά δήλωση Μητσοτάκη, είναι τρεις άμεσες προκλήσεις για την κυβέρνηση η οποία αναζητεί επειγόντως αποτελεσματικό  «αντίδοτο».

Η «έκρηξη» με 1797 νέα κρούσματα covid, που ανακοινώθηκαν χθες έθεσαν σε συναγερμό το Μαξίμου καθώς η μετάλλαξη «Δέλτα» πλήττει ήδη τη χώρα και έχει απειλητικές διαθέσεις, ειδικότερα για όσους δεν έχουν κάνει ούτε την πρώτη δόση από τα υπάρχοντα εμβόλια.

Του Κώστα Πασίση

Σε αυτή τη φάση ο χρόνος δεν είναι «σύμμαχος» για τη κυβέρνηση, αντίθετα πιέζει για τη λήψη εδώ  και τώρα δραστικών μέτρων ανάσχεσης της διασποράς του ιου. Μέχρι το τέλος του Καλοκαιριού πρέπει να επιτευχθεί ανοσία στο 75% έως 80% του πληθυσμού, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ένας στόχος δύσκολος, αν σκεφθεί κανείς ότι υπάρχει  ένα «φρένο» στο κλείσιμο νέων ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα.

Ο αλγόριθμος των λοιμωξιολόγων  έστειλε το σήμα κινδύνου  και στο Μαξίμου ενεργοποίησαν το «plan b» της κυβέρνησης που προβλέπει νέα εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, την επιστράτευση της Εκκλησίας και των τοπικών αρχόντων, την περαιτέρω ενεργοποίηση της ΕΛΑΣ  αλλά και αυστηρά  μέτρα για όσους δεν τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα προστασίας.

Η ηγεσία της Εκκλησίας για άλλη μια φορά στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και έκανε το καθήκον της συνδράμοντας τις κυβερνητικές προσπάθειες.

Ωστόσο το πρόβλημα παραμένει. Πολλοί συνάνθρωποι μας, θρησκευόμενοι,  εξακολουθούν και είναι καχύποπτοι απέναντι στα εμβόλια.

Σε αυτή τη κατηγορία πολιτών η συμβολή των ιερέων στις τοπικές ενορίες  χαρακτηρίζεται κρίσιμη για το πρόσθετο βήμα που χρειάζεται να κάνουν όσοι έχουν επιφυλάξεις και αγνοούν τις υποδείξεις των ειδικών.

Την ίδια στιγμή, ως απόρροια της τελευταίας σύσκεψης στο Μαξίμου, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας έστειλε επιστολή προς τους δημάρχους της χώρας με την οποία ζητά τη συνδρομή τους στην προσπάθεια ενίσχυσης των εμβολιασμών για το κορωνοιό.

Όπως εξηγεί συνεργάτης του Πρωθυπουργού το σχέδιο «Εμβολιαστείτε» της κυβέρνησης προβλέπει την ενεργοποίηση συγκεκριμένων ανθρώπων ακόμη και των λεγόμενων  «influencers» των τοπικών κοινωνιών που ρίχνονται στη μάχη στοχεύοντας περισσότερο στη δύσπιστη νέα γενιά.

Η έξαρση κρουσμάτων φέρνει νέους κανόνες

Ειδική αποστολή αναλαμβάνει η ΕΛΑΣ η οποία επιφορτίζεται με τον έλεγχο των νυκτερινών κέντρων διασκέδασης όπου τα υφιστάμενα μέτρα προφύλαξης έχουν χαλαρώσει υπερβολικά.

Επισημαίνεται ότι πάνω από 50% των κρουσμάτων σε νέους κάτω των 30 ετών προέρχεται από νυχτερινή διασκέδαση.

Την αυστηρή τήρηση των μέτρων αναμένεται να αναλάβουν 3.200 αστυνομικοί οι οποίοι θα ντυθούν με τα πολιτικά τους ρούχα και θα εισέλθουν στους χώρους ψυχαγωγίας ως πελάτες…

Μετα την έξαρση των κρουσμάτων η  κυβέρνηση αποφάσισε ότι από αύριο όλοι οι χώροι εστίασης και διασκέδασης θα λειτουργούν αποκλειστικά με καθήμενους και με τους κανόνες χωρητικότητας που είχε ορίσει το υπουργείο Ανάπτυξης.

Ενώ ο υφυπουργός Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι  όσες επιχειρήσεις ελέγχονται και διαπιστώνονται παραβάσεις θα αντιμετωπίζουν άμεσα ποινή προσωρινής αναστολής δραστηριότητας.

Ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ στον εμβολιασμό

Η κυβέρνηση, εκτός των μη εμβολιασμένων, έχει να αντιμετωπίσει και την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ που από την αρχή της πανδημίας τηρεί μια …ύποπτη στάση.

Ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει ότι το εμβόλιο είναι το όπλο της ανθρωπότητας εναντίον του κορωνοιού, αλλά ο πρώην υπουργός του Παύλος Πολάκης ανήκει στους αντιεμβολιαστές και δεν έχει την παραμικρή συνέπεια από το κόμμα του.

Την ίδια στιγμή η Κουμουνδούρου σε κάθε ευκαιρία τονίζει  ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα απέτυχε, παρότι  5 εκατομμύρια συμπολιτών μας έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση και 4 εκατομμύρια έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Απόρροια αυτής της ιδιότυπης αντιπολιτευτικής τακτικής, ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξη του μίλησε για υγειονομικό σαμποτάζ από το ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει νέος πόλεμος μεταξύ κυβέρνησης και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης η οποία έκανε λόγο για διχασμό των πολιτών.

«Δεν διχάζουμε τους πολίτες, καλούμε σε εμβολιασμό. Προσπαθούμε να δώσουμε κίνητρα και να ενθαρρύνουμε όσους έχουν δυσπιστία». «Βρισκόμαστε σε μία συνθήκη πανδημίας, όποιος δεν είναι εμβολιασμένος, θα υφίσταται περισσότερους περιορισμούς» υπογράμμισε η κ. Πελώνη, απαντώντας στο ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ