today-is-a-good-day
22.6 C
Athens

Το Ευρωκοινοβούλιο αποφασισμένο να καταπολεμήσει τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στο διαδίκτυο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εμφανίζεται αποφασισμένο να καταπολεμήσει τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στο διαδίκτυο. Αυτό συνεπάγεται τη χρήση τεχνολογίας για την εξέταση και κατάργηση περιεχομένου. Πώς συμβαδίζει, όμως, αυτό με τους κανόνες της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων; Μάθετε περισσότερα από τη Birgit Sippel, τη συντάκτρια της σχετικής έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

«Κάναμε έναν συμβιβασμό μεταξύ της καλύτερης προστασίας των παιδιών και της προστασίας της ιδιωτικότητας και των δεδομένων»

Birgit Sippel, συντάκτρια της Έκθεσης για τη διαδικτυακή κακοποίηση παιδιών και την προστασία των δεδομένων (Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο ΕΚ, Γερμανία).

– Πώς εντοπίζουν οι αρχές της ΕΕ τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στο διαδίκτυο; 

Την εντοπίζουν μέσω δραστηριοτήτων επιβολής του νόμου, όπως μυστικών ερευνών, αλλά και εντοπίζοντας την επικοινωνία από παρόχους που προσφέρουν υπηρεσίες όπως email ή μηνύματα.

– Τι είδους περιεχόμενο θα εξετάζεται για τον εντοπισμό της κακοποίησης; 

Μιλάμε σαφώς για μη κρυπτογραφημένο περιεχόμενο σε μηνύματα, οπότε εξετάζουμε εικόνες, φωτογραφίες, κείμενο, αλλά δεν παρακολουθούμε ηχητικό περιεχόμενο.

– Ποιες τεχνολογίες θα χρησιμοποιούνται; 

Μιλάμε για τη λεγόμενη τεχνολογία κατακερματισμού, προκειμένου να αναγνωρίσουμε εικόνες, φωτογραφίες και βίντεο που γνωρίζουμε ήδη. Μιλάμε, όμως, και για αναγνωριστικά, τεχνητή νοημοσύνη, ειδικά για τον έλεγχο της αθέμιτης προσέγγισης παιδιών μέσω διαδικτύου. Οι τεχνολογίες που δεν περιορίζονται σε ό,τι είναι απολύτως απαραίτητο για τον εντοπισμό της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών δεν επιτρέπονται.

– Θα υποχρεωθούν όλοι οι πάροχοι να εξετάζουν περιεχόμενο για διαδικτυακή κακοποίηση; 

Αυτή η νομοθεσία δημιουργήθηκε, για να επιτρέψει τη συνέχιση των οικειοθελών δραστηριοτήτων των παρόχων στον τομέα του εντοπισμού υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, επομένως δεν υπάρχει καμία υποχρέωση για κανέναν πάροχο να το κάνει αυτό.

– Σημαίνει αυτό ότι τα προσωπικά δεδομένα δεν θα προστατεύονται πλέον; 

Διασφαλίσαμε στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ότι το κείμενο ευθυγραμμίζεται με την ισχύουσα νομοθεσία περί προστασίας δεδομένων, οπότε προσθέσαμε διασφαλίσεις, όπως καλύτερη ενημέρωση του χρήστη αλλά και σαφείς περιόδους διατήρησης των δεδομένων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ