today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Παγκόσμια Τράπεζα, Ε.Ε. και ΗΠΑ στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατ. Μεσογείου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Παγκόσμια Τράπεζα θα συμμετάσχουν ως παρατηρητές στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου (East Mediterranean Gas Forum – EMGF), αποφασίστηκε στην 5η Υπουργική Σύνοδο του Φόρουμ, ύστερα από αίτημα των δύο φορέων. Η Σύνοδος πραγματοποιήθηκε σήμερα διαδικτυακά, υπό την προεδρία του υπουργού Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Tarek El Molla, ενώ συμμετείχαν οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας Κώστας Σκρέκας, της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Γαλλίας, του Ισραήλ, της Ιταλίας, της Ιορδανίας και της Παλαιστίνης. Επιπρόσθετα, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έλαβαν μέρος στη Σύνοδο για πρώτη φορά ως κράτος – Παρατηρητής.

Στη Σύνοδο επιβεβαιώθηκε εκ νέου η δέσμευση όλων των κρατών – μελών για την επίτευξη των στόχων του EMGF, καθώς και η κοινή θέση ότι ο τομέας της ενέργειας αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της συνεργασίας τους και συμβάλλει ουσιαστικά στην προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας και ευημερίας, δημιουργώντας ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης και σχέσεων καλής γειτονίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Συζητήθηκε, επίσης, η πρόοδος των δραστηριοτήτων του EMGF, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων που σχετίζονται με τις τέσσερις ομάδες εργασίας που συστάθηκαν κατά την Υπουργική Σύνοδο του Μαρτίου 2021 και τη μελέτη του «Περιφερειακού Ισοζυγίου Προσφοράς και Ζήτησης Φυσικού Αερίου και Ενέργειας» που βρίσκεται σε εξέλιξη, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά ικανοποίησή μου καθώς από την τελευταία μας συνάντηση τον Μάρτιο, ο νεοσύστατος οργανισμός μας έχει αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο υποδεχόμενος νέα μέλη και προωθώντας ακόμα πιο φιλόδοξους στόχους που εγγυώνται την ενεργειακή ασφάλεια για την περιοχή μας και την εμβάθυνση των σχέσεων συνεργασίας με τους γείτονές μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ