today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Κ.Τασούλας: Παρά τη γεωγραφική απόσταση, Ελλάδα και Κορέα είναι κοντά με βάση την Ιστορία τους

Την πεποίθηση ότι η μόνη εγγύηση για να προχωρήσουν οι λαοί μας ειρηνικά και με προκοπή, είναι η προσήλωση στις αξίες της χάρτας του ΟΗΕ και στο Δίκαιο της θάλασσας, εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, κατά τη σημερινή συνάντησή του με τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας της Κορέας, κ. Byeong-Seug Park, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Βουλής.

«Η εισβολή που έγινε το καλοκαίρι του 1950 στην Κορέα, περιέργως άλλα όχι παραλόγως, διευκόλυνε την επιτάχυνση της ένταξης της Ελλάδος και της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ», υπενθύμισε ο κ. Τασούλας στον ομόλογό του.

«Η Ελλάδα και η Κορέα μπορεί γεωγραφικά να είναι χώρες απομακρυσμένες, αλλά με βάση την Ιστορία τους, τους κοινούς τους αγώνες για ελευθερία και δημοκρατία και τις ίδιες αξίες, του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, είναι πολύ κοντινές τελικά» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, ευχαριστώντας εν συνεχεία τον κ. Byeong-Seug Park για την τιμή που κάνει η Κορέα να κατασκευάσει «ένα νέο μνημείο για τους Έλληνες που πολέμησαν για την ελευθερία της Κορέας, σε πολύ πιο διακεκριμένη, σε πολύ πιο εξέχουσα θέση».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο κ. Τασούλας εξήρε τη Δημοκρατία της Κορέας για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία, σημειώνοντας -απευθυνόμενος προς τον κ. Byeong-Seug Park- ότι «όλος ο κόσμος και η Ελλάδα παρακολούθησε την πρωτοποριακή επιτυχία της χώρας στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, κυρίως μέσω της εξέτασης του πληθυσμού και της αυτοπροστασίας του».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας της Κορέας, κ. Byeong-Seug Park, αφού ευχαρίστησε τον κ. Τασούλα για τη θερμότατη υποδοχή, αναφέρθηκε στην επέτειο 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση και εξέφρασε τη βαθιά του ευγνωμοσύνη προς «τον ελληνικό λαό και την ελληνική κυβέρνηση, που η Ελλάδα απέστειλε 10.000 άντρες στον πόλεμο της Κορέας».

«Είμαστε αιώνια ευγνώμονες στους Έλληνες. Γι’ αυτό το λόγο η κυβέρνηση της Κορέας και ο λαός, προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποδώσει την τιμή στους βετεράνους του πολέμου της Κορέας», σημείωσε ο κ. Byeong-Seug Park.

Ο κ. Byeong-Seug Park, αναφέρθηκε στον «υποδειγματικό τρόπο συνεργασίας των δύο χωρών», ιδιαίτερα στους τομείς της ναυτιλίας και της ναυπηγικής και εξέφρασε τη ελπίδα ότι αυτή συνεργασία θα επεκταθεί και σε άλλους τομείς.

Αμέσως μετά τις δηλώσεις ακολούθησε η εθιμοτυπική ανταλλαγή δώρων, ενώ μετά τις συνομιλίες, ο κ. Τασούλας ξενάγησε τον Κορεάτη ομόλογό του στην έκθεση της Βουλής «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, δύο αιώνες μετά».

Παρόντες στη συνάντηση από ελληνικής πλευράς ήταν το προεδρείο της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Νοτίου Κορέας και ο γενικός γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων, Γεώργιος Μυλωνάκης.

Τον πρόεδρο της Εθνοσυνελεύσεως της Δημοκρατίας της Κορέας συνόδευε πολυμελής κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία, καθώς και ο πρέσβης της χώρας στην Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ