today-is-a-good-day
21.2 C
Athens

Δύο χρόνια πολιτικής κυριαρχίας του Κ.Μητσοτάκη

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Μεταπολίτευσης η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη,  δύο χρόνια μετά τις εθνικές  εκλογές, είναι πολιτικά κυρίαρχη, γεγονός που αποτυπώνεται σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Στην τελευταία μέτρηση της GPO η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 12,4 μονάδες, ένα ποσοστό που κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει, πριν από δυο χρόνια, όταν η ΝΔ κέρδισε τις εθνικές εκλογές, με οκτώ μονάδες διαφορά και άρχισε την πορεία της.

Από την αρχή η νέα κυβέρνηση δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες οι οποίες- προς έκπληξη πολλών- επιβεβαιώθηκαν στο πέρασμα της διετίας, αν και πέρασε απο ουκ ολίγες συμπληγάδες.

Η σημερινή διψήφια διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ έχει προστιθέμενη αξία γιατί προέκυψε από τη διαχείριση πολλών δύσκολων και επικίνδυνων καταστάσεων που όχι μόνο δε «γκρέμισαν», τη ΝΔ από την «κορυφή», όπως περίμεναν στην Κουμουνδούρου, αλλά τη «στέριωσαν» ακόμη περισσότερο στο πολιτικό σκηνικό, ως αδιαμφισβήτητη πρώτη δύναμη.

Οι ασύμμετρες απειλές, όπως οι μεταναστευτικές ορδές στο Έβρο και οι «λεονταρισμοί» της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο που απειλούσε ευθέως με πολεμική σύρραξη,  αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία από την κυβέρνηση και έπεισαν την πλειοψηφία του κόσμου για την αποτελεσματικότητα της.

Η κυβέρνηση κέρδισε την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης, επειδή  από την πρώτη ημέρα άρχισε να υλοποιεί τις προεκλογικές δεσμεύσεις της, όπως επι παραδείγματι τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για όλους και του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων.

Θετικό πρόσημο βάζουν οι πολίτες και στη διαχείριση της πανδημίας. Μια μεγάλη κρίση που μετατράπηκε  σε ευκαιρία απο τον Πρωθυπουργό.

Υποθήκες για το …μέλλον

Εν ολίγοις το Μαξίμου έπεισε και αυτόματα έβαλε σημαντικές υποθήκες για νέα νίκη στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν στηθούν κάλπες, με πιθανότερο σενάριο στο τέλος της 4ετιας.

Δυο χρόνια μετα τις εκλογές η ΝΔ έχει αποκτήσει διαφορά ασφάλειας, που δύσκολα ανατρέπεται, εκτός κι αν γίνουν κραυγαλέα λάθη που δεν φαίνονται στον ορίζοντα.

Η  αποδοχή από την Ευρώπη του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, φέρνει στη χώρα ζεστό χρήμα που με τη σειρά του θα τροφοδοτήσει την επανεκκίνηση της οικονομίας, πάνω σε «υγιείς» βάσεις αυτή τη φορά.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αμιγώς μεταρρυθμιστικό πρόσημο που εγγυάται ότι η χώρα έχει αλλάξει σελίδα.

Σε πολιτικό επίπεδο ο Πρωθυπουργός κέρδισε τις εντυπώσεις και συνάμα τον κόσμο γιατί από την πρώτη ημέρα «αφόρισε» τον λαϊκισμό και τις συνταγές του  με τις οποίες πολιτεύθηκε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Με τα νομοσχέδια που εισήγαγε στη Βουλή έκανε σε όλους  γνωστές τις εκσυγχρονιστικές προθέσεις του.

Σύγκρουση με τον κρατισμό και τις συντεχνίες πάσης φύσεως  και απόρριψη όλων των  ξεπερασμένων από τις εξελίξεις  πολιτικών αντιλήψεων.

Κατάργησε τις παραδοσιακές κομματικές ταμπέλες,  Δεξιά και Αριστερά και μίλησε για προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και Πράσινη Ανάπτυξη.

Παράλληλα …ευτύχησε η κυβέρνηση  να μην υποπέσει σε μεγάλα λάθη και η καλή «εικόνα» της γλίτωσε το «θάμπωμα».

Με αφορμή τη συμπλήρωση δυο χρόνων από τις εκλογές η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη έδωσε το πολιτικό στίγμα, αναφέροντας μεταξύ άλλων:  «…η χώρα αντιμετώπισε σοβαρές εξωγενείς προκλήσεις, προώθησε τολμηρές προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, ανέκτησε την αξιοπιστία της στην Ευρώπη και τον κόσμο, έχτισε ισχυρές στρατηγικές συμμαχίες,  αποκατέστησε την εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και είναι έτοιμη για ένα άλμα δυναμικής και δίκαιης ανάπτυξης».

«Βοήθεια» από …ΣΥΡΙΖΑ

Σε δεύτερο επίπεδο η κυριαρχία της ΝΔ οφείλεται και στο ΣΥΡΙΖΑ. Απ ότι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, οι πολίτες δεν συγκινήθηκαν στη διάρκεια της διετίας  από το αντιπολιτευτικό αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα.

Η Κουμουνδούρου δεν έγινε ελκυστική πολιτικά. Επέμεινε στις παλαιές πολιτικές τακτικές, της τυφλής σύγκρουσης με την κυβέρνηση, στην πόλωση, το διχασμό, το λαϊκισμό.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν έπιασε το «σφυγμό» της κοινής γνώμης, σε μια περίοδο που η κοινωνία έδειχνε να κινείται με διαφορετική ταχύτητα από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας έπαιξε και συνεχίζει να παίζει με τα ίδια πρόσωπα, που γνώρισε ο λαός στην πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς, ενώ στη τριήμερη προγραμματική συνδιάσκεψη έκανε focus στην αύξηση του κατώτερου μισθού στα 800 ευρώ και στη μια ώρα λιγότερης εργασίας που προτείνει.

Ο,τι δηλαδή έλεγε και πριν από επτά χρόνια…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ