today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Δ.Κωνσταντόπουλος: Παρακαταθήκη του ΠΑΣΟΚ ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας

Παρακαταθήκη της εποχής του Γιώργου Παπανδρέου, χαρακτήρισε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το Ενιαίο Ταμείο Στήριξης, ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, κατά τη συζήτηση που έγινε νωρίτερα σήμερα στην Ολομέλεια. Ο βουλευτής που δήλωσε ότι το Κίνημα Αλλαγής θα ψηφίσει “ναι” στην κύρωση των δύο συμφωνιών, υπογράμμισε ότι “ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, όπως επίσης και το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης αποτελούν παρακαταθήκη του τότε ΠΑΣΟΚ στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα”.

 

“Η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου τότε έδωσε μια μεγάλη μάχη για τη δημιουργία μιας μεγάλης προσπάθειας που είχε σαν αποτέλεσμα τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης. Παλέψαμε -θα έλεγα- στις συνόδους κορυφής ώστε να διασφαλιστεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα, για να διατεθεί η χρηματοδότηση στη χώρα μας, αλλά και συνολικά βέβαια στην Ευρωζώνη”, είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος. Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ζήτησε ουσιαστική τραπεζική ένωση και όχι ένωση πολλών ταχυτήτων, σημειώνοντας ότι “το χάσμα στο κόστος χρηματοδότησης προκαλεί και χάσμα στην ανταγωνιστικότητα μεταξύ φυσικά των επιχειρήσεων και των χωρών”.

 

Ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής αναφέρθηκε στα κόκκινα δάνεια, μίλησε για αποτυχία του προγράμματος ΗΡΑΚΛΗΣ και αναφέρθηκε και στο χρέος και στις ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. “Βλέπουμε τη βαριά κληρονομιά των μνημονίων της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με τις μακροχρόνιες δεσμεύσεις που ανέλαβε τότε η χώρα μας, χωρίς φυσικά καμία λαϊκή νομιμοποίηση γι’ αυτό. Όπως όλοι ομολογούν, δεν υπάρχει πιο ακραίας μορφής λιτότητα από τα υπερβολικά πλεονάσματα του 3,5% και τα υπερπλεονάσματα που βγαίνουν με αφαίρεση φυσικά πόρων και εισοδημάτων από την πραγματική οικονομία”, είπε ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος και πρόσθεσε, για την κυβέρνηση της ΝΔ, αυτή τη φορά: “είναι απορίας άξιο γιατί η κυβέρνησή σας, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν διαπραγματεύθηκε ως σήμερα ούτε για το παράλογο πρωτογενές πλεόνασμα ούτε φυσικά για την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας μετά την κατάργηση του νόμου ΠΑΣΟΚ. Επίσης, κύριε υπουργέ, η κυβέρνηση δεν προχώρησε στην άμεση και καθολική ακύρωση της μεταβίβασης του συνόλου των 10.119 ακινήτων, παρότι το 90% των ακινήτων αυτών είναι μη μεταβιβάσιμα.”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ