today-is-a-good-day
18.5 C
Athens

Johnson & Johnson: Το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό κατά της μετάλλαξης “Δέλτα”

Η αμερικανική εταιρεία Johnson & Johnson ανακοίνωσε ότι το μονοδοσικό εμβόλιο της κατά του κορωνοϊού παρέχει ισχυρή προστασία και έναντι της «ινδικής» παραλλαγής Δέλτα, αλλά και άλλων στελεχών του ιού.

Τα νέα στοιχεία, σύμφωνα με την εταιρεία, δείχνουν ότι η διάρκεια της ανοσολογικής απόκρισης των εμβολιασμένων διαρκεί τουλάχιστον για οκτώ μήνες και το εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα 85%. Οι εμβολιασμένοι παράγουν ισχυρά εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι όλων των παραλλαγών του ιού, μεταξύ των οποίων και της Δέλτα. Συνεπώς μια ενισχυτική δόση φαίνεται περιττή, τουλάχιστον προς το παρόν.

Το εμβόλιο εμφανίζει μικρή μόνο μείωση στην αποτελεσματικότητα του έναντι της Δέλτα, σε σχέση με το αρχικό «κινεζικό» στέλεχος του ιού, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και το πρακτορείο Reuters. Είναι όμως πιο αποτελεσματικό έναντι της Δέλτα από ό,τι έναντι της «νοτιοαφρικανικής» παραλλαγής Βήτα, κάτι που έχει φανεί να συμβαίνει και στα εμβόλια τύπου mRNA.

Η εταιρεία ανέφερε ότι τα αντισώματα που παράγει το εμβόλιο της, αυξάνονται με το πέρασμα του χρόνου. «Η κάλυψη των παραλλαγών από το εμβόλιο είναι καλύτερη από ό,τι αναμενόταν. Εξαπλωνόταν πολλή παραπληροφόρηση, γι’ αυτό αποφασίσαμε να δημοσιοποιήσουμε αυτές τις πληροφορίες αμέσως», ανέφερε ο δρ Νταν Μπαρούχ, ιολόγος του Ιατρικού Κέντρου Beth Israel Deaconess της Βοστώνης.

Επειδή το εμβόλιο της J & J κυκλοφόρησε αργότερα σε σχέση με τα άλλα εμβόλια, υπάρχουν έως τώρα λιγότερες πληροφορίες γι’ αυτό, σχετικά με το πώς δρα στον πραγματικό κόσμο και όχι στις δοκιμές. Τελευταία αναπτύχθηκε προβληματισμός από ορισμένες πλευρές κατά πόσο το μονοδοσικό εμβόλιο προστατεύει καλά από την πιο μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα. Τα νέα στοιχεία από την εταιρεία -που ακόμη δεν έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά- φαίνονται καθησυχαστικά και καθιστούν μη αναγκαία μια δεύτερη ενισχυτική δόση.

Το εν λόγω εμβόλιο είναι παρόμοιας τεχνολογίας με εκείνο της Οξφόρδης/AstraZeneca που είναι δύο δόσεων και το οποίο φαίνεται αρκετά αποτελεσματικό κατά της Δέλτα, με βάση τα έως τώρα στοιχεία από την Ευρώπη (κυρίως τη Βρετανία). Η μία δόση του εμβολίου της ΑΖ είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματική κατά της Δέλτα, γι’ αυτό ορισμένοι επιστήμονες και εμβολιασμένοι έθεσαν το ερώτημα αν μπορεί να συμβαίνει το ίδιο με το μονοδοσικό εμβόλιο της J&J. Όμως, τα νέα στοιχεία της εταιρείας φαίνεται να απαντούν σε αυτές τις ανησυχίες, καθώς το μονοδοσικό εμβόλιο παράγει ισχυρά αντισώματα και για πολλούς μήνες και έναντι της Δέλτα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ