today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Για επικοινωνιακό παιχνίδι κατηγορεί ο Ευ.Τσακαλώτος το οικονομικό επιτελείο

Για διπλή οικονομική πολιτική, άλλη για «έξω» και άλλη για το «εσωτερικό» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθώς όπως είπε «αυτό προκύπτει μέσα από το Μεσοπρόθεσμο σχέδιο».

Απευθυνόμενος σε ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 ανέφερε ότι το κρίσιμο θέμα είναι η άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και «όλοι μαζί θα πρέπει να δουλέψουμε το θέμα και να βρεθεί ένα κοινό μέτωπο, καθώς ό,τι άλλο είναι μοιρολατρία απέναντι σε μια κυβέρνηση που πιστεύει ότι με επικοινωνία και τρικ μπορεί να κυβερνήσει για πάντα» και προσέθεσε: «Στο χέρι μας είναι να τους αποδείξουμε ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο».

Μιλώντας για διγλωσσία της κυβέρνησης σχετικά με τους νέους φόρους, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, επικαλέστηκε δημοσιεύματα του «Βήματος» και της «Καθημερινής της Κυριακής» που ανέφεραν ότι «παρά τα όσα γράφετε στο Μεσοπρόθεσμο θα υπάρξουν νέοι φόροι και μέτρα» και αφήνοντας να εννοηθεί ότι η σχετική διαρροή έγινε από το οικονομικό επιτελείο αναρωτήθηκε γιατί «δεν τα διέψευσε με μια επιστολή». Έχουμε, είπε ο βουλευτής, «ένα Μεσοπρόθεσμο για τους έξω προκειμένου να τους πείσουμε ότι θα έχουμε 2% πρωτογενές πλεόνασμα αλλά μετά θα αυξηθεί, ενώ για “μέσα” έχουμε ένα μήνυμα -δεν ξέρω εάν είναι γιατί έρχονται εκλογές- πως θα έχουμε φοροαπαλλαγές». «Αυτό είναι απάτη και είναι ένα επικοινωνιακό παιχνίδι» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σημείωσε πως «έχω την αίσθηση ότι η κυβέρνηση έχει βάλει στόχο να πείσει ακόμα και εμένα ότι έχει μια φυσική ροπή προς την πολιτική απάτη».

Αναφερόμενος, στην πανδημία, υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε την κυβέρνηση υπεύθυνα στην πρώτη φάση της υγειονομικής κρίσης. «Σας υποστηρίζουμε στους εμβολιασμούς και σας το έχουμε ξεκαθαρίσει. Σας έχουμε επαινέσει για το πολύ καλό σύστημα, πώς έχετε οργανώσει τους εμβολιασμούς, αλλά εσείς έρχεστε τώρα με την επιβράβευση των 150 ευρώ για τους εμβολιασμούς των νέων, το οποίο δείχνει το βαθύ χάσμα που υπάρχει ανάμεσά μας. Καθώς βάζετε τον παράγοντα χρήματα, το μετατρέπεται σε μια αγοραία συναλλαγή και δεν επιτρέπετε την ανάπτυξη του κοινωνικού κεφαλαίου. Η πολιτική σας όλη, είναι όλα να μετατραπούν σε αγοραίες σχέσεις και αυτό φέρνει αρνητικές συνέπειες ακόμα και στον καπιταλισμό και στο δικό σας μοντέλο» ανέφερε.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει προτάσεις, εσείς τί μας λέτε για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, που σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Απριλίου έχουν αυξηθεί; Για τις δαπάνες, που από τα 4 δισ. ευρώ που λέγατε, τώρα μιλάτε γενικά για μεταρρυθμίσεις και τις οποίες δεν τις καθορίζεται λέγοντας ότι δεν ξέρουμε τις αποφάσεις της ΕΕ αποφάσεις για να κάνουμε επισκόπηση δαπανών. Για το θέμα χρέους- ΑΕΠ και τις παραμέτρους του στην διαπραγμάτευση που γίνεται στην Ευρώπη η κυβέρνηση θα μας πει εάν έχει άποψη; Τι προβλέπετε για την κοινωνία; Και τις ανισότητες θα μειωθούν ή όχι;» ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και προσέθεσε: «Σας πρότεινα, προκειμένου να μοιραστεί το κόστος των συνεπειών της πανδημίας με ένα νέο φόρο επί του πλούτου και εσείς μας είπατε ότι “εμείς δεν βάζουμε νέους φόρους”. Aλήθεια; Έχετε ακούσει σε επίπεδο ακαδημαϊκών αλλά και μεταξύ υπουργών Οικονομικών ότι λόγω του covid θα πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά ότι θα πρέπει να ληφθούν έκτακτα μέτρα;».

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, με παρέμβασή του απάντησε στους ισχυρισμούς του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ περί διγλωσσίας, λέγοντας: «Έχω κάνει μια εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο η οποία είναι δημόσια, διαθέσιμη, έχει βγει δελτίο Τύπου και έχει αναρτηθεί και στο site του υπουργείου Οικονομικών, άρα είναι επίσημη θέση του Υπουργείου Οικονομικών. Και αυτή είναι μία και ίδια γραμμή τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος. Εκεί, έχουμε μια σειρά από μόνιμες μειώσεις φόρων και έχουμε μια δεύτερη σελίδα που είναι μη μόνιμες μειώσεις φόρων, με στόχο, ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο, να μονιμοποιηθούν. Έχουμε απόλυτη σαφήνεια, απόλυτη διαφάνεια και απόλυτη ειλικρίνεια. Μην μιλάτε συνεπώς για απάτες»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ