today-is-a-good-day
17.6 C
Athens

Ουκρανικές και αμερικανικές δυνάμεις αρχίζουν στρατιωτικά γυμνάσια στη Μαύρη Θάλασσα

Η Ουκρανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες αρχίζουν σήμερα στρατιωτικά γυμνάσια στη Μαύρη Θάλασσα και τη νότια Ουκρανία με τη συμμετοχή περισσότερων από 30 χωρών, παρά τις εκκλήσεις της Ρωσίας να ακυρώσουν τις ασκήσεις.

Τα γυμνάσια με την ονομασία Sea Breeze 2021 (Θαλασσινό Αεράκι 2021) διεξάγονται μετά την αύξηση της έντασης ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Μόσχα, η οποία δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι έριξε προειδοποιητικά πυρά και βόμβες στην πορεία πλεύσης ενός βρετανικού πολεμικού πλοίου για να το διώξει από τα ύδατα στα ανοικτά των ακτών της Κριμαίας. Η Βρετανία απέρριψε την περιγραφή του επεισοδίου που έκανε η Μόσχα.

Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014 και υποστηρίζει πως είναι ρωσικό έδαφος, όμως η χερσόνησος αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα της Ουκρανίας.

Η πρεσβεία της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον ζήτησε την περασμένη εβδομάδα να ματαιωθούν τα γυμνάσια και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε πως θα αντιδράσει, αν είναι απαραίτητο, για να προστατεύσει τη ρωσική εθνική ασφάλεια.

Τα γυμνάσια Sea Breeze 2021 θα διαρκέσουν δύο εβδομάδες και θα συμμετάσχουν σ’ αυτά 5.000 μέλη στρατιωτικού προσωπικού από το ΝΑΤΟ και άλλους συμμάχους και περίπου 30 πλοία και 40 αεροσκάφη. Θα συμμετάσχουν επίσης το αμερικανικό πυραυλοφόρο αντιτορπιλικό USS Ross και το σώμα των αμερικανών Πεζοναυτών.

Η Ουκρανία λέει πως κύριος στόχος των γυμνασίων είναι να αποκτηθεί εμπειρία σε κοινές δράσεις στη διάρκεια πολυεθνών ειρηνευτικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων ασφαλείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ