today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Η ΕΥΔΑΠ, ο ΟΛΘ και οι επενδύσεις της ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ

Σημαντικά έργα ύψους 462 εκατ. ευρώ που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών έχει δημοπρατήσει η ΕΥΔΑΠ στην Ανατολική Αττική, ενώ η εταιρεία βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με το Ελληνικό Δημόσιο για το αδιύλιστο νερό. Πρόκειται για ένα χρόνιο πρόβλημα που κρατούσε πίσω την ΕΥΔΑΠ, η οποία με γοργά βήματα μετεξελίσσεται σε μία σύγχρονη εταιρεία ύδρευσης. Με βάση τη συμφωνία με το ελληνικό Δημόσιο αναφορικά με την επέκταση του δικαιώματος αποκλειστικής διάθεσης αδιύλιστου νερού στην περιοχή αρμοδιότητάς της ΕΥΔΑΠ για την περίοδο 2021-2040, το κόστος του αδιύλιστου ύδατος για τα επόμενα χρόνια ανέρχεται μεσοσταθμικά σε περίπου 33,5 εκατ. ευρώ ετησίως, όταν στην περίοδο 2004-2013 έφτανε στα 60 εκατ. ευρώ τον χρόνο και στο χρονικό διάστημα 2013-2021 στα 46 εκατ. ευρώ ετησίως, άρα προκύπτει σαφής εξοικονόμηση, μεσοσταθμικά τουλάχιστον 35% χαμηλότερη σε σχέση με την προηγούμενη 7ετία-8ετία.

Φορτσάρει για την προβλήτα 6 ο ΟΛΘ, όπως πληροφορείται η στήλη. Στις 5 Φεβρουαρίου 2021, κατατέθηκαν δεσμευτικές οικονομικές και τεχνικές προσφορές για το 2ο Στάδιο – Πρόσκληση Υποβολής Προσφορών για Προεπιλεγμένους Υποψηφίους, για την ανάδειξη Αναδόχου του Έργου «6ος Προβλήτας, Επέκταση Λιμενικής Υποδομής» που αποτελεί το σημαντικότερο μέρος των Υποχρεωτικών Επενδύσεων ύψους €180 εκ. που έχει αναλάβει ο ΟΛΘ σύμφωνα με τη Σύμβασης Παραχώρησης με το Ελληνικό Δημόσιο. H αξιολόγηση των προσφορών που έχουν υποβληθεί για την ανάδειξη Αναδόχου του Έργου βρίσκεται σε εξέλιξη. Αφού υπογραφούν οι συμβάσεις, μετρήστε 36 μήνες μέχρι την παράδοση. Έχει ακόμη δρόμο δηλαδή…Σε σχέση με το ενδεχόμενο να βγει η εταιρεία από το χρηματιστήριο, η απάντηση από τη διοίκηση είναι αρνητική. Ανεπισήμως;

Όπως μαθαίνουμε, κοντά στην υπογραφή νέας συμφωνίας με τις τρεις μεγάλες τσιμεντοβιομηχανίες της χώρας, ΤΙΤΑΝ, ΑΓΕΤ και Χάλυψ, βρίσκεται η κυβέρνηση. Πρόκειται για μία προσπάθεια να κλείσει ένα μεγάλο περιβαλλοντικό μέτωπο με τεράστιες κοινωνικές προεκτάσεις, αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων. Το δύσκολο project έχει αναλάβει ο Μανώλης Γραφάκος, που τα πάει καλά.

Με νέες επενδύσεις ύψους 125 εκατ. ευρώ επιταχύνεται ο μετασχηματισμός της Παπαστράτος από καπνοβιομηχανία σε εταιρεία τεχνολογίας και επιστήμης. Η Παπαστράτος δεσμεύεται μέχρι το 2025 να μειωθεί ο αριθμός των καπνιστών στην Ελλάδα κατά 1,5 εκατ. ευρώ και μέχρι το 2023 το 75% των καθαρών εσόδων της εταιρείας να προέρχονται από εναλλακτικά προϊόντα. Όπως και να το κάνουμε είναι εταιρία πρότυπο και έχει κομβική σημασία για τον όμιλος της Philip MorrisInternational.

Επενδύει στον Αργοσαρωνικό η Alpha Lines. Η εταιρεία δρομολόγησε στη γραμμή το υπερσύγχρονο και αθόρυβο ταχύπλοο Speed Cat 1 σπάζοντας στην ουσία το μονοπώλιο της HSW. Το δρομολόγιο είναι καθημερινό και μάλιστα ακούγεται πως θα αυξηθούν τα δρομολόγια…μόλις αυξηθούν οι τουριστικές ροές. Δηλαδή; Από το 2022 και έπειτα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ