Γ.Πλακιωτάκης: Στηρίζουμε την ακτοπλοϊκή διασύνδεση των νησιών μας και τους ναυτικούς μας

ΑΠΕ

«Η κυβέρνηση, με συγκεκριμένες ενέργειες και αποφάσεις, στήριξε και θα συνεχίσει να στηρίζει τους νησιώτες μας, την ακτοπλοΐα αλλά και τις ναυτεργατικές οργανώσεις, κάτι το οποίο δεν ήταν αυτονόητο» τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, υποστηρίζοντας την τροπολογία που κατέθεσε για ψήφιση στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων.

Ο κ. Πλακιωτάκης ανέλυσε ότι με την προτεινόμενη τροπολογία «καλύπτονται ανάγκες του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος, προωθούνται καινοτόμες χρήσεις στα λιμάνια, επεκτείνονται τα μέτρα προστασίας για τους ναυτικούς και για τον μήνα Ιούνιο, προβλέπονται ειδικά μέτρα για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ώστε να τους δίνεται η δυνατότητα επεκτάσεως του χώρου τους έως και το διπλάσιο, ενισχύονται και οι οργανισμοί λιμένων από τα μέτρα τα οποία είχαν ληφθεί προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία, ενώ επίσης εξορθολογίζεται το καθεστώς ανάδειξης και εκλογής των ναυτικών μας στα συνδικαλιστικά τους όργανα».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός, σχολίασε ότι η παράταση στήριξης των ναυτικών και για τον μήνα Ιούνιο ήρθε πολύ αργά, υποστηρίζοντας ότι με το άρθρο 4 της τροπολογίας, ουσιαστικά μειώνεται το επίδομα Πάσχα και Χριστουγέννων για τους ναυτικούς οι οποίοι βρέθηκαν σε αναστολή. Εξέφρασε την έντονη διαφωνία του με τις ρυθμίσεις για τη λειτουργία των συνδικαλιστικών σωματείων των ναυτεργατών, καθώς, όπως είπε, «θέτετε όριο θητείας και μάλιστα αθροιστικό σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια όργανα». «Σταματήστε να παίζετε παιχνίδια» είπε. Για τους οργανισμούς λιμένων δε, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ τα «στέγνωσαν» από τα αποθεματικά τους.

Ο υπουργός Γιάννης Πλακιωτάκης, αντέτεινε πως «προφανώς και στηρίξαμε τους ναυτικούς μας όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας, όπως στηρίξαμε επιπλέον τις ακτοπλοϊκές εταιρείες. Διότι η κυβέρνηση αυτή, με 85 εκατ. ευρώ ενίσχυσε έναν πολύ σημαντικό κλάδο της οικονομίας μας, διασφαλίζοντας τη συνέχεια μεταξύ της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας». Για τα ναυτεργατικά σωματεία δε, υπογράμμισε πως «εξορθολογίζουμε το πλαίσιο και το καθεστώς ανάδειξης των αιρετών τους εκπροσώπων, αυξάνοντας τις θητείες από τρεις σε τέσσερις. Δεν κάνουμε τίποτα άλλο».