today-is-a-good-day
21.8 C
Athens

Γαλλία Vs Πορτογαλία και ο νικητής κατακτά το τρόπαιο!

Μία από τις σημαντικότερες αναμετρήσεις στους ομίλους του EURO 2020, θα διεξαχθεί απόψε (23/6, 22:00) στην “Puskas Arena” της Βουδαπέστης. Η σημαντικότητα του αγώνα, δεν έγκειται μόνο στο γεγονός ότι θα τεθούν αντιμέτωποι οι… εν ενεργεία παγκόσμιοι (σ.σ. Γαλλία) και πρωταθλητές Ευρώπης (σ.σ. Πορτογαλία), αλλά και στην κρισιμότητα που υπάρχει για το αποτέλεσμα.

Οι «πετεινοί» έχουν εξασφαλίσει την πρόκριση στους «16» της διοργάνωσης, καθώς ακόμη κι εάν ηττηθούν -και παράλληλα νικήσουν οι Γερμανοί του Ούγγρους- θα είναι μία από τις τέσσερις καλύτερες τρίτες ομάδες των ομίλων. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για την… παρέα του Κριστιάνο Ρονάλντο, καθώς σε περίπτωση ήττα και ταυτόχρονη νίκη των Γερμανών, η πρόκριση θα εξαρτηθεί από την κατάταξη στους άλλους ομίλους.

Οι «τρικολόρ» έχουν αντιμετωπίσει τρεις φορές τους Ιβήρες στο πλαίσιο ενός EURO και οι μεταξύ τους αναμετρήσεις, διέπονται από δύο κύρια χαρακτηριστικά. Αφ΄ ενός όλοι κρίθηκαν μετά το 90λεπτο και αφ΄ ετέρου η ομάδα που επικράτησε, κατέκτησε το τρόπαιο!

Ευκαιρίας δοθείσης, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, υπενθυμίζει τους προηγούμενους αγώνες της Γαλλίας με την Πορτογαλία σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, με πρωταγωνιστές, όπως ο Μισέλ Πλατινί, ο Έντερ, ο Τιερί Ανρί και ο Ζινεντίν Ζιντάν.

EURO 1984

Δύο χρόνια μετά την τεράστια απογοήτευση στο Μουντιάλ 1982 και τον χαμένο ημιτελικό από την Δυτική Γερμανία στην Σεβίλλη (σ.σ. 3-3, 5-4 στα πέναλτι), η Γαλλία καλείται να αντιμετωπίσει -στην Μασσαλία- στον ημιτελικό την Πορτογαλία. Ο Ντομέργκ (24`) και ο Ζορντάο (78`) «στέλνουν» την πρόκριση σε μία… απίστευτη παράταση. Οι Ιβηρες, αιφνιδιάζουν τους γηπεδούχους και προηγούνται με τον Ζορντάο (98`), αλλά ο Ντομέργκ ξαναφέρνει «στα ίσα» το ματς. Και στο 119ο λεπτό, ο Μισέλ Πλατινί χαρίζει την πρόκριση-θρίλερ στους «τρικολόρ», οι οποίοι επικρράτησαν στον τελικό της Ισπανίας με 2-0 (57` Πλατινί, 90` Μπελόν).

Οι συνθέσεις των ομάδων:
ΓΑΛΛΙΑ (Μισέλ Ινταλγκό): Μπατς, Μπατιστόν, Λε Ρου, Μποσίς, Ντομέργκ, Φερναντέζ, Τιγκανά, Ζιρές, Πλατινί, Λακόμπ (66` Φερερί), Σιξ (101` Μπελόν).

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ (Φερνάντο Καμπρίτα): Μπέντο, Ζοάο Πίντο, Εουρίκο, Λίμα Περέϊρα, Αλβαρο, Χάϊμε Πατσέκο, Φράσκο, Σόουζα (63` Νενέ), Τσαλάνα, Ζορντάο, Ντιαμαντίνο (46` Γκόμες).

EURO 2000

Χρειάσθηκε να περάσουν 16 χρόνια για να ξαναβρεθούν στο γήπεδο η Γαλλία με την Πορτογαλία, διεκδικώντας ένα «εισιτήριο» για τον τελικό της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Ο αγώνας γίνεται στις Βρυξέλλες και τα 90 λεπτά ολοκληρώνονται χωρίς νικητή (σ.σ. 1-1, 51` Ανρί, 19` Γκόμες). Το τουρνουά, έχει μία ιδιαιτερότητα καθώς εφαρμόζεται ο κανονισμός του «χρυσού γκολ». Αυτό σημαίνει ότι όποια ομάδα σκοράρει στο ημίωρο της παράτασης, αναδεικνύεται νικήτρια. Και αυτό συνέβη στο 117ο λεπτό, όταν μετά από σουτ του Σιλβέν Βιλτόρ, ο επόπτης γραμμών υπέδειξε πέναλτι για «χέρι» στην προσπάθεια του Αμπελ Χαβιέ να αποκρούσει. Ο Ζινεντίν Ζιντάν έστησε την μπάλα στην «άσπρη βούλα» και έστειλε τους «πετεινούς» στον μνημειώδη τελικό, όπου επικράτησαν -επίσης- με το «χρυσό γκολ» της Ιταλίας με 2-1 (90`+4` Βιλτόρ, 103` Τρεζεγκέ – 55` Ντελβέκιο).

Οι συνθέσεις των ομάδων:

ΓΑΛΛΙΑ (Ροζέρ Λεμέρ): Μπαρτέζ, Τιράμ, Ντεσαγί, Μπλαν, Λιζαραζού, Βιεϊρά, Ντεσάμπ, Πετί (87` Πιρές), Ζιντάν, Ανελκά (72` Βιλτόρ), Ανρί (105` Τρεζεγκέ).

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ (Ουμπέρτο Κοέλιο): Μπαϊα, Ξαβιέ, Κόουτο, Κόστα, Ντιμας (91` Ρούϊ Ζόρζε), Κοστίνια, Βιντιγκάλ (61` Πάουλο Μπέντο), Κονσεϊσάο, Ρούϊ Κόστα (78` Ζοάο Πίντο), Φίγκο, Γκόμες.

EURO 2016

Μετά την κατάκτηση του τροπαίου το 1984 από τους «πετεινούς», το EURO φιλοξενείται ξανά επί γαλλικού εδάφους, έπειτα από 32 χρόνια. Αφού επικράτησαν των Γερμανών με 2-0 (45`+2` πεν, 72` Γκριεζμάν) στον ημιτελικό, καλούνται να αντιμετωπίσουν στην τελευταία αναμέτρηση του τουρνουά, τους Πορτογάλους, οι οποίοι προκρίθηκαν από τον όμιλο με τρεις ισοπαλίες!

Οι σχεδόν 76.000 Γάλλοι που έχουν κατακλύσει το «Stade de France», αλλά και σύσσωμος ο ποδοσφαιρικός πλανήτης, θεωρούν… τυπική διαδικασία τον τελικό, καθώς αφ΄ ενός η Γαλλία διαθέτει εξαιρετική ομάδα και αφ΄ ετέρου οι Πορτογάλοι δεν έχουν «πείσει», ενώ στο 25ο λεπτό χάνουν και τον Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος αποχώρησε τραυματίας.

Ωστόσο, ο Φερνάντο Σάντος έχει διαφορετική άποψη. Βασισμένος στην εαξιρετική αμυντική λειτουργία της ομάδας του, καταφέρνει (σ.σ. και με την βοήθεια του CR7 ο οποίος… συνελλήφθη πολλάκις από τον τηλεοπτικό φακό να εκτελεί χρέη βοηθού προπονητή), να περιορίσει τους «τρικολόρ» και να οδηγήσει το ματς στην παράταση. Εκεί, που ο άσος της Λιλ, αλλά άγνωστος στο ευρύ ποδοσφαιρικό κοινό, δικαίωσε απόλυτα την «αλεπού των πάγκων» που τον εμπιστεύθηκε και με το γκολ που σημείωσε στο 109ο λεπτό, χάρισε στην Πορτογαλία το πρώτο σημαντικό τρόπαιο της Ιστορίας της.

Οι συνθέσεις των ομάδων:

ΓΑΛΛΙΑ (Ντιντιέ Ντεσάμπ): Γιορίς, Σανιά, Κοσιελνί, Ουμτιτί, Εβρά, Σισοκό (110` Μαρσιάλ), Πογκμπά, Ματουϊντί, Παγέ (58` Κομάν), Γκριεζμάν, Ζιρού (78` Ζινιάκ).

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ (Φερνάντο Σάντος): Ρούϊ Πατρίσιο, Σέντρικ, Πέπε, Φόντε, Γκερέϊρο, Καρβάλιο, Σάντσες (79` Εντερ), Σίλβα (66` Μουτίνιο), Ζοάο Μάριο, Νάνι, Ρονάλντο (25` Κουαρέσμα).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ