Μ.Συρεγγέλα: Η πολιτική για το δημογραφικό πρέπει να είναι ενιαία, συνεκτική και διαχρονική

EUROKINISSI

Η πολιτική για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος πρέπει να είναι ενιαία, συνεκτική, διαχρονική, αποδεκτή από όλες και από όλους και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να έχει τα κατάλληλα αποτελέσματα, ενώ πρόκειται να ανακοινωθεί η συγκρότηση Επιτροπής η οποία θα ασχοληθεί με την αναβάθμιση της δημογραφικής πολιτικής, τόνισε η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα, μιλώντας σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ για το δημογραφικό.

Όπως είπε, το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα φέρει για διαβούλευση το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα, το οποίο συνδέεται άμεσα και με το δημογραφικό, και θα περιλαμβάνει οριζόντιες πολιτικές από όλα τα υπουργεία και τους στρατηγικούς στόχους, όπως έχουν τεθεί και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρώπης, πάνω στα θέματα της βίας, της παρενόχλησης, ενίσχυσης της γυναικείας εργασίας, κατεύθυνσης των γυναικών σε ψηφιακά επαγγέλματα και εναρμόνισης της ιδιωτικής και της επαγγελματικής ζωής.

Το δημογραφικό δεν είναι μόνο εθνικό θέμα είναι και ευρωπαϊκό γι αυτό υπάρχει και Επίτροπος Δημογραφίας, σημείωσε η κ. Συρεγγέλα και συνέχισε: “Ολο το προηγούμενο χρονικό διάστημα δεχτήκαμε μια πολύ μεγάλη κριτική από την αντιπολίτευση γιατί βάλαμε τη δημογραφική πολιτική και την πολιτική για την οικογένεια μαζί με την ισότητα και ότι θέλουμε να κάνουμε τις γυναίκες μηχανές αναπαραγωγής και μόνο αυτό μας ενδιαφέρει. Εμείς είμαστε μια φιλελεύθερη παράταξη. Κανένας και καμιά γυναίκα δεν θα ακούσει αν θα κάνει παιδιά, μόνη της θα το αποφασίσει. Δεν θα της το πω ούτε εγώ, ούτε οποιοσδήποτε άλλος, είτε είναι από την κυβέρνηση είτε δεν είναι, αλλά επειδή η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών θέλει να κάνει οικογένεια, εκεί πρέπει να υπάρχει το κράτος για να τις στηρίζει με συγκεκριμένες πράξεις”.

Πρόσθεσε πως τα στοιχεία δείχνουν ότι στις χώρες που είναι ψηλά στην ατζέντα τα θέματα της Ισότητας εκεί υπάρχουν και καλύτερες δημογραφικές προοπτικές και ανέφερε πως η θέση της γυναίκας στην Ελλάδα ενισχύθηκε και με το νόμο για το Εργασιακό που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή.

Η κ. Συρεγγέλα κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ότι είναι “μόνο θεωρία” στα ζητήματα αυτά και πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μείωσε την ποινή για τον βιασμό.

Το δημογραφικό είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την πατρίδα και δεν είναι τυχαίο ότι βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, είπε στον χαιρετισμό του ο υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης Σταύρος Καλαφάτης.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας αναφέρθηκε στους αριθμούς που δείχνουν το μέγεθος του δημογραφικού προβλήματος και τις ανησυχίες που προκαλούν.

Χαιρετισμούς απηύθυναν, επίσης, οι βουλευτές της Ν.Δ Έλενα Ράπτη, Στράτος Σιμόπουλος, Άννα Ευθυμίου, Δημήτρης Κούβελας, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, η επικεφαλής του Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου και ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Σπηλιόπουλος.

Η εκδήλωση οργανώθηκε με την ευκαιρία της επίσκεψης στη Θεσσαλονίκη του προέδρου της ΟΝΝΕΔ Παύλου Μαρινάκη κι έγινε στον αύλειο χώρο του δημαρχιακού μεγάρου, με τη συμμετοχή νέων που τηρούσαν όσα ορίζουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Ο κ. Μαρινάκης εξέφρασε τη χαρά του που γίνονται και πάλι εκδηλώσεις δια ζώσης και είπε ότι η ΟΝΝΕΔ άνοιξε τη συζήτηση για το δημογραφικό η οποία θα συνεχιστεί.

Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ αναφέρθηκε στο έγκλημα στα Γλυκά Νερά και τόνισε πως “ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει με τις λέξεις για να διχάζει τον κόσμο”, με αφορμή τον όρο “γυναικοκτονία”.

Ο κ.Μαρινάκης είπε ότι είναι η πέμπτη φορά που επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη και είχε συναντήσεις με νέους επαγγελματίες, εκπροσώπους παραγωγικών φορέων και με μέλη της ΟΝΝΕΔ και της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

Επισκέφθηκε την εταιρεία «TSAKIRISFAMILY A.E.», η οποία είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που δραστηριοποιείται στο χώρο των τροφίμων από το 1963 και αναδείχθηκε μέσα στις 21 ιστορικότερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, το θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων «’Αγιος Παντελεήμονας» και την Ακαδημία Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.