today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Η δικαιοσύνη επιβεβαιώνει την απαγόρευση της Huawei από το σουηδικό δίκτυο 5G

Η σουηδική δικαιοσύνη απέρριψε σήμερα τον κινεζικό κολοσσό τηλεπικοινωνιών Huawei, ο οποίος αμφισβητούσε την απαγόρευση του εξοπλισμού του για τη σουηδική πρόσκληση υποβολής προσφορών για την τεχνολογία 5G, μια απόφαση που είχε εξοργίσει το Πεκίνο.

Το διοικητικό δικαστήριο της Στοκχόλμης έκρινε νόμιμη την απόφαση της σουηδικής αρχής τηλεπικοινωνιών, PTS, η οποία τον περασμένο Οκτώβριο ανακοίνωσε ότι απαγορεύει για λόγους εθνικής ασφαλείας τους νέους εξοπλισμούς των κινεζικών ομίλων Huawei και ZTE από το νέο σουηδικό δίκτυο τηλεπικοινωνιών 5G.

Οι εξοπλισμοί που έχουν ήδη εγκατασταθεί πρέπει να έχουν αφαιρεθεί έως την 1η Ιανουαρίου 2025.

“Η ασφάλεια της Σουηδίας είναι ένας σημαντικός λόγος, το διοικητικό δικαστήριο έλαβε υπόψη το γεγονός ότι μόνο η σουηδική υπηρεσία πληροφοριών εσωτερικού και αντιτρομοκρατίας και οι ένοπλες δυνάμεις έχουν εποπτεία της κατάστασης” στο θέμα αυτό, δήλωσε η Ουλρίκα Μέλιν, η πρόεδρος του δικαστηρίου σε ανακοίνωση.

Η Huawei κατήγγειλε τη δικαστική απόφαση, χωρίς να κάνει γνωστές τις προθέσεις της για ενδεχόμενη άσκηση έφεσης.

“Δεν υπήρξε καμιά απόδειξη επιλήψιμων πράξεων εκ μέρους της Huawei που να χρησιμοποιείται ως βάση για την ετυμηγορία αυτή, η οποία βασίζεται αποκλειστικά σε υποθέσεις”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κένεθ Φρέντρικσεν, αντιπρόεδρος του ομίλου για την κεντρική και ανατολική Ευρώπη και τις σκανδιναβικές χώρες.

Η Huawei θα αξιολογήσει στο εξής την απόφαση “και στη συνέχεια θα δούμε τί είδους μέτρα θα λάβουμε για να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας”, δήλωσε.

Μετά τη Βρετανία το καλοκαίρι του 2020, η Σουηδία έγινε η δεύτερη χώρα της Ευρώπης και η πρώτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απαγόρευσε ρητά τη Huawei σχεδόν από το σύνολο της απαραίτητης υποδομής για τη λειτουργία του δικού της δικτύου 5G, της πέμπτης γενιάς σύνδεσης κινητών συσκευών στο διαδίκτυο.

Το Πεκίνο είχε προειδοποιήσει ότι η απόφαση της Αρχής Τηλεπικοινωνιών μπορεί να έχει “συνέπειες” για τις επιχειρήσεις της σκανδιναβικής χώρας στην Κίνα, με τον σουηδικό κολοσσό Ericsson να φοβάται μήπως υπάρξουν αντίποινα.

“Θα συνεχίσουμε να είμαστε διαθέσιμοι για έναν εποικοδομητικό διάλογο με τις σουηδικές αρχές ώστε να βρούμε ρεαλιστικούς τρόπους εγγύησης της ασφάλειας διατηρώντας παράλληλα ανοιχτή και δίκαιη μια αγορά όπως ήταν πάντα η Σουηδία”, δήλωσε σήμερα η Huawei Σουηδίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ