today-is-a-good-day
17.5 C
Athens

Σερβία: Εμβολιάστηκε το 50% των ενηλίκων πολιτών

Σταθερή βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης σημειώνεται στην Σερβία όπου εδώ και τρεις ημέρες τα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού δεν ξεπέρασαν τα εκατό. Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 88 νέα κρούσματα ενώ τρεις ασθενείς απεβίωσαν από επιπλοκές της νόσου SarsCov-2.

Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 341 ασθενείς με κορονοϊό εκ των οποίων 21 είναι διασωληνωμένοι. Ικανοποιητικά εξελίσσεται και το πρόγραμμα εμβολιασμού στη Σερβία όπου σήμερα ξεπεράστηκε το ποσοστό του 50% των εμβολιασθέντων ενηλίκων πολιτών, με την πρώτη δόση. Το ποσοστό των πολιτών που ολοκλήρωσε τους εμβολιασμούς κυμαίνεται λίγο πάνω από το 40% και αναμένεται να φτάσει το 50% πριν το τέλος του Ιουνίου. Απογοητευτική είναι η ανταπόκριση των νέων όπου στις ηλικίες από 18 έως 30 έτη το ποσοστό εμβολισμένων κυμαίνεται στο 17,3%. Οι επιδημιολόγοι εκφράζουν φόβους πως οι νέοι που δεν έχουν εμβολιαστεί ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την επιδημιολογική κατάσταση στο άμεσο μέλλον και να αποτελέσουν εκκολαπτήριο και φορέα μετάδοσης του ιού. Εν τω μεταξύ στη Σερβία έχουν καταργηθεί όλα σχεδόν τα περιοριστικά μέτρα. Δεν υπάρχουν περιορισμοί στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης ενώ στους κλειστούς χώρους επιτρέπεται η παρουσία έως και 500 ατόμων.

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι αν δεν υπάρξει δραματική επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης η έναρξη της σχολικής χρονιάς την 1η Σεπτεμβρίου θα γίνει κανονικά, δια ζώσης και χωρίς αυστηρά μέτρα περιορισμού και προστασίας για τους μαθητές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ