today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Η επίσκεψη της προέδρου της Κομισιόν, ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα

Ψήφος εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα αποτελεί η ευρωπαϊκή έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, που θα φέρει στην Ελλάδα 31 δις ευρώ, ποσό που θα κατευθυνθεί εξ ολοκλήρου στην ανάπτυξη και το νέο ξεκίνημα της χώρας.

Του Κώστα Πασίση

Σε έναν ιστορικό χώρο, με υψηλό συμβολισμό, στην Αρχαία Αγορά, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτακης, παρουσίασε, μέσα σε πανηγυρικό κλίμα το σχέδιο Ελλάδα 2.0 που αφορά στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ακριβώς δίπλα του, ήταν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λαιεν η οποία τόνισε ότι το ελληνικό σχέδιο, θα αλλάξει το μέλλον της χώρας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην εκδήλωση επεσήμανε μεταξύ άλλων:

«Είναι αλήθεια πως η Ελλάδα ανήκει στις ωφελημένες χώρες από την κατανομή των κονδυλίων, καθώς δικαιούται περίπου 31 δισεκατομμύρια σε επιδοτήσεις και σε δάνεια. Αναγνώρισε όμως και τη δική της ευθύνη, καταθέτοντας από τις πρώτες ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο 175 κρίσιμων επενδύσεων, έργων και μεταρρυθμίσεων».

Μέσα σε αυτές τις λίγες αράδες κρύβεται και το «κλειδί» της επιτυχίας για τη χώρα μας που είναι η έγκριση και η γρήγορη εκταμίευση από τον ευρωπαϊκό κορβανά , των πρώτων δις, εντός Ιουλίου.

Η Ελλάδα τα κατάφερε γιατί έστειλε στην Κομισιόν ένα ρεαλιστικό και συνάμα αμιγώς εξωστρεφές σχέδιο ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων.

Οι αρμόδιοι υπουργοί Σταικούρας και Σκυλακάκης πέρασαν τις ευρωπαϊκές εξετάσεις επειδή έδωσαν έμφαση ακόμη και στην παραμικρή λεπτομέρεια.

Αυτή τη φορά το ελληνικό σχέδιο δεν περιείχε θολά ή γκρίζα σημεία.

Η χώρα μας, ίσως για πρώτη, φορά δεν παρουσίασε στην Ευρώπη μια γενικόλογη έκθεση ιδεών και ατάκτως ερριμμένων προτάσεων οικονομικής ανάπτυξης, με τα γνωστά αποτελέσματα στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων.

Αντίθετα το όλο project χαρακτηρίζεται από μια εμπροσθοβαρή δέσμη συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, με την υποχρέωση των υπουργείων να δίνουν αναφορά, ανα τακτά χρονικά διαστήματα για την πορεία του προγράμματος συνολικά.

Η ελληνική πρόταση φαίνεται ότι «κέρδισε» και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

«Η Γερμανία θα μπορούσε να μάθει αρκετά από την Ελλάδα», σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των κοινοτικών επιδοτήσεων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, γράφει η εφημερίδα Die Welt, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα τα έχει κάνει όλα σωστά- σε αντίθεση με το πώς αντιμετωπίζονται τα σχέδια από το Βερολίνο».

Σύμφωνα με το κατατεθέν ελληνικό σχέδιο περίπου το 50% των επιχορηγήσεων θα κατευθυνθεί προς την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης και της ψηφιακής τεχνολογίας, ενώ το υπόλοιπο θα κατευθυνθεί σε άλλους στόχους, όπως είναι η προώθηση των μεταρρυθμίσεων στα εργασιακά την καινοτομία την περαιτέρω βελτίωση της φορολογικής διαχείρισης και είσπραξης κ.α

Επανεκκίνηση με άλλον «αέρα»

Σε πολιτικό επίπεδο η έγκριση του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας από την Ευρώπη δίνει τη δυνατότητα στον Πρωθυπουργό να χειριστεί με άλλον «αέρα» την επανεκκίνηση της οικονομίας, μετα την περιπέτεια της πανδημίας.

Ο «πακτωλός» των δισεκατομμυρίων ευρώ τα οποία θα εισρεύσουν «οπλίζουν» τη χώρα με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και συνάμα αποτελούν και συγκριτικό πλεονέκτημα αναφορικά με τον πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει σε όλη την περιοχή των Βαλκανίων.

Ο Κυριάκος Μητσοτακης γνωρίζει πως παίζεται το παιχνίδι στη διεθνή σκακιέρα, γι αυτό και έχει ζητήσει από τους υπουργούς του, να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ…

Άλλωστε και χθες το μήνυμα που έστειλε ήταν προς αυτή την κατεύθυνση: Θα διασφαλίσουμε πως οι πόροι θα επενδυθούν σωστά, με διαφάνεια, έγκαιρα και προς όφελος κάθε Έλληνα πολίτη, ανέφερε

Συνεργάτης του Πρωθυπουργού υπογραμμίζει ότι αν υπάρξει η παραμικρή καθυστέρηση ή στραβώσει κάτι, θα πέσουν καμπάνες, χωρίς καν προειδοποίηση.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η πιστή εφαρμογή αυτού του μεγαλόπνοου σχεδίου, μπορεί να είναι και το διακύβευμα των εκλογών στο τέλος της 4ετιας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ