Δ.Τζανακόπουλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης”

“Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι έτοιμος να αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης”, τόνισε ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο “Πρώτο Πρόγραμμα” της ΕΡΤ, και υπογραμμίζοντας: ” Χρειαζόμαστε μια αριστερά η οποία να είναι λαϊκή, ταξική, δημοκρατική, πλατιά και να είναι ταυτόχρονα πολυσυλλεκτική”.

Κληθείς να σχολιάσει την φράση του Κ. Μητσοτάκη ότι “η ΝΔ είναι κεντροδεξιό, και όχι δεξιό, κόμμα”, δήλωσε ότι “αυτό δεν καταγράφεται στην ελληνική κοινωνία, παρ’ ό,τι θα ήθελε ο πρωθυπουργός”. “Ο κ. Μητσοτάκης μετατόπισε έτη περαιτέρω προς τα δεξιά τη ΝΔ από την ώρα που εξελέγη και ξεπέρασε τον Αντώνη Σαμαρά. Η ΝΔ έχει μετεξελιχθεί σε ένα υβρίδιο ακραίου, θατσερικού τύπου, νεοφιλελευθερισμού -στα εργασιακά, στην οικονομική διαχείριση, το Ταμείο Ανάκαμψης, την ιδιωτική ασφάλιση, το άνοιγμα στην ιδιωτική εκπαίδευση και την αποψίλωση της δημόσιας παιδείας”, δήλωσε. Αναφέρθηκε ακόμη στην υιοθέτηση μιας “ακραίας, τραμπικού τύπου, δεξιάς -με τις ακραίες αντιμεταναστευτικές και αντιπροσφυγικές θέσεις της, με τον τρόπο που τοποθετείται για τη Συμφωνία των Πρεσπών, και με τη ρητορική μίσους από διάφορα στελέχη της ΝΔ.

Κάνοντας ειδική μνεία στο νόμο για τα εργασιακά έκανε λόγο για “εντατικότερη εκμετάλλευση του εργατικού δυναμικού της χώρας”, με την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. “Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Χατζηδάκης, και ο κ. Σταϊκούρας δεν κρύβουν τις προτεραιότητές τους”, είπε.

“Η δεξιά και η ακροδεξιά διεθνώς επιχειρεί να βρει πρόσβαση σε λαϊκά στρώματα τα οποία είναι δυσαρεστημένα και βρίσκονται σε κατάσταση μεγάλης οικονομικής πίεσης -και λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης και λόγω της πανδημίας. Εστιάζει στα εθνικά ζητήματα, στο προσφυγικό, στις αναφορές σε ένα υποτιθέμενο δόγμα τάξης και ασφάλειας. Το ερώτημα είναι πως η Αριστερά διεθνώς θα βρει προσβάσεις και θα εκφράσει τα λαϊκά στρώματα που είναι δυσαρεστημένα”, τόνισε.

Ο Δημ. Τζανακόπουλος υποστήριξε παράλληλα πως “η πολιτική πορεία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. όλα τα τελευταία χρόνια σκιαγραφεί μια απάντηση”: “Χρειαζόμαστε μια αριστερά η οποία να είναι λαϊκή, ταξική, δημοκρατική, πλατιά και να είναι ταυτόχρονα πολυσυλλεκτική δηλαδή να έχει τη δυνατότητα να εκφράζει διαφορετικά πολιτικά ρεύματα, διαφορετικές πολιτικές καταγωγές έχοντας πάντα στο νου της ότι το κύριο ζήτημα είναι να εκπροσωπεί συγκεκριμένα κοινωνικά συμφέροντα στο πολιτικό πεδίο”.

Σημειώνοντας ότι οι επικείμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική, χαρακτήρισε αναπόφευκτο το σχηματισμό συμμαχιών: “Όλα τα πολιτικά κόμματα στον δημοκρατικό, προοδευτικό χώρο είτε θα πρέπει να πάρουν τη ευθύνη και για ζητήματα διακυβέρνησης, ή θα λειτουργήσουν ως… πολιτικοί αναχωρητές. Αν ο λαός δώσει αριστερές, πλειοψηφικές απαντήσεις, είναι όλοι έτοιμοι να αναλάβουν την ευθύνη της διακυβέρνησης; Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι”.

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε σε μια “δομική αντίθεση που χαρακτηρίζει το ΚΙΝΑΛ”. “Υπάρχουν συγκεκριμένες δυνάμεις στο εσωτερικό του που επιθυμούν να εμπεδωθεί ολοκληρωτικά μια στρατηγικού χαρακτήρα συμπόρευση με τη ΝΔ. Υπάρχουν και στελέχη που εμμένουν σε μια προοδευτική στρατηγική κατεύθυνση. Αν δεν λυθεί αυτή η αντίφαση, δημιουργεί πολλά εύλογα ερωτηματικά -κυρίως από την πλευρά της κοινωνίας”, σχολίασε.

Όσον αφορά στο θέμα του Ταμείου Ανάκαμψης ο Δημ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι “στα θετικά καταγράφεται το γεγονός ότι οι πόροι έχουν το χαρακτήρα επιδοτήσεων, που έχουν προκύψει και από αμοιβαίο ευρωπαϊκό δανεισμό”. Άσκησε, όμως, δριμεία κριτική στο σχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και στον τρόπο με τον οποίο έχει επιδιώξει να αξιοποιήσει τα κονδύλια του ταμείου: “Δεν μπορεί να δημιουργήσει πολλαπλασιαστικά κοινωνικά οφέλη. Από τα χρήματα αυτά σχεδόν τίποτα δεν θα πάει στη στήριξη της δημόσιας υγείας, ούτε σε ευνοϊκές αλλαγές για τους εργαζομένους. Κατευθύνονται κατά κύριο λόγο στις μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτό συνιστά πολιτική επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης της οικονομίας και της κοινωνίας”.