Χαλκιδική: Μειωμένη από 60 έως 80% η φετινή παραγωγή πράσινης ελιάς

Μειωμένη από 60% ως και 80%, “βλέπουν” τη φετινή παραγωγή πράσινης ελιάς στο νομό Χαλκιδικής οι παραγωγοί, με την πλειοψηφία των εκπροσώπων τους να επισημαίνει στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ολοένα και πιο επιζήμιες για τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα.

“Χειρότερη και από το 2013, που ήταν μια καταστροφική χρονιά για τους ελαιοπαραγωγούς του νομού Χαλκιδικής, αναμένεται η φετινή”, επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων, Βαγγέλης Μισαηλίδης, εκφράζοντας φόβους ότι “η φετινή παραγωγή όχι μόνο δεν πρόκειται να ξεπεράσει τους 30.000 τόνους, αλλά είναι ζήτημα αν θα πιάσουμε και τους 20.000 τόνους”. Η περυσινή ήταν μια “καλή χρονιά για τους ελαιοπαραγωγούς του νομού Χαλκιδικής, με την παραγωγή να ξεπερνά τους 110.00 τόνους, από 80.000 τόνους το 2019, 110.000 τόνους το 2018 και 130.000 τόνους το 2017.

Αναφερόμενος στους λόγους για τους οποίους η φετινή παραγωγή πράσινης ελιάς αναμένεται σημαντικά μειωμένη φέτος στο νομό Χαλκιδικής, ο κ. Μισαηλίδης είπε: “Δεν είναι θέμα παρενιαυτοφορίας όπως λεγόταν αρχικά. Είναι καθαρά θέμα κλιματικής αλλαγής. Είχαμε ήπιο καιρό κατά τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο, μετά ήρθε ο παγετός το διάστημα Μαρτίου-Απριλίου και η ίδια κατάσταση συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Οι απότομες και ακραίες εναλλαγές του καιρού συνεχίζονται και ως αποτέλεσμα τα ελαιόδεντρα δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν σωστά τον κύκλο τους”. Όπως διευκρίνισε, ενώ “είχαμε ανθοφορία των ελαιόδεντρων τον Μάϊο, τελικά δεν έγινε σωστά η γονιμοποίησή τους, με αποτέλεσμα τα «τσαμπάκια»πάνω στα δέντρα να έχουν πέσει. Αρχές Ιουνίου καταλάβαμε ότι η φετινή χρονιά δεν θα πάει καθόλου καλά”.

«Ζόρικη» χαρακτήρισε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Αγροτικού Συλλόγου Βραστάμων, Κώστας Μπαντής, ελαιοπαραγωγός. “Φέτος ο νομός Χαλκιδικής δεν θα έχει παραγωγή”, ανέφερε και διερωτήθηκε αν θα υπάρξει στήριξη εισοδήματος για τους καλλιεργητές. Μέχρι τον Μαϊο,όπως είπε, οι παραγωγοί δαπανούν ποσοστό άνω του 60% επί των συνολικών εξόδων για την καλλιέργεια ελιάς και “τώρα που δεν θα έχουμε προϊόν να πουλήσουμε, ο οικογενειακός προϋπολογισμός τινάζεται στον αέρα”.

Για τη δραματική αλλαγή των καιρικών συνθηκών την τελευταία 10ετία, μίλησε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νέας Καλλικράτειας, Κυριάκος Κασμίρης, εκτιμώντας ότι «πολλοί παραγωγοί δεν θα μπουν καν στα χωράφια τους για συγκομιδή” ενώ ο πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Ποτίδαιας, Κυριάκος Σωτηρίου χαρακτήρισε τις εναλλαγές του καιρού “απίστευτες” καθ όλη τη διάρκεια της χρονιάς κι εκτίμησε ότι η φετινή παραγωγή πράσινης ελιάς θα είναι μειωμένη στο νομό Χαλκιδικής σε ποσοστό άνω του 60%.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ορμύλιας, Χρήστος Τσιπέλης εκφράζοντας την απορία του για το γεγονός ότι τα ελαιόδεντρα Χαλκιδικής δεν συμπεριλήφθηκαν στις παγετόπληκτες αποζημιώσεις, ούτε οι παραγωγοί έλαβαν το επίδομα που δόθηκε σε άλλους, λόγω covid-19.

“Φέτος θα ήταν η χρονιά μας, αφού πέρυσι τα δέντρα μας δεν έδωσαν την παραγωγή που περιμέναμε, αλλά τελικά διαψευστήκαμε”, επισήμανε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίου Μάμαντος, Ελπιδοφόρος Καραθανασόπουλος. “Τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι συνεχείς και έντονες εναλλαγές του καιρού ξεγέλασαν τα δέντρα μας, ενώ φαίνονταν ότι είχαν όρεξη να δώσουν μεγάλη παραγωγή φέτος”. Στον Άγιο Μάμα Χαλκδικής περισσότεροι από 200 παραγωγοί, καλλιεργούν γύρω στα 6.000 στρέμματα για πράσινη ελιά.