today-is-a-good-day
19 C
Athens

Βελτιώνεται η επιδημιολογική εικόνα της χώρας – Σημαντική η αποσυμπίεση στο ΕΣΥ

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας βελτιώνεται συνεχώς, η διασπορά του ιού μειώνεται σταδιακά και σταθερά, ο δείκτης θετικότητας παραμένει σταθερά χαμηλός , το ίδιο και το Rt στην επικράτεια, περίπου στο 0,76%. Σημαντική είναι και αποσυμπίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Υπογράμμισε όμως ότι η πανδημία δεν έχει λήξει, τονίζοντας τη σημασία του εμβολιασμού και της τήρησης των μέτρων προστασίας. Κατά 40% μειώθηκε ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων. Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων παρέμεινε σταθερή στα 35 έτη.

Είπε επίσης ότι σε κάποιες περιοχές παρατηρείται μείωση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων, όπως Ρέθυμνο, Σύρο και Σαντορίνη, και σε άλλες αυξημένες αριθμός κρουσμάτων σε μεγαλύτερες ηλικίες, επισημαίνοντας πως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Ο συνολικός αριθμός των νέων διαγνώσεων στην επικράτεια, συνεχίζει να μειώνεται, καθώς και η πίεση στο σύστημα Υγείας, τόνισε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εντός της τελευταίας εβδομάδας μειώθηκε σε ποσοστό περίπου 15%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με τη νόσο υποχωρεί σε λιγότερες από 100 ανά ημέρα.

Επίσης καταγράφηκαν 37% λιγότερες διαγνώσεις από την προηγούμενη εβδομάδα, και ο αριθμός των πολιτών που καταλήγουν με τη νόσο μειώνεται κατά 37%, σε λιγότερους από 20 ανά ημέρα.

Σχετικά με την παρέμβαση δημόσιας υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο με αντιγονικά self-tests, μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί περίπου 30 εκατομμύρια συσκευές σε περίπου 4,4 εκατομμύρια πολίτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ