today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Το ν/σ επιταχύνει την πολιτική φθορά της κυβέρνησης, λέει ο Δ.Τζανακόπουλος

“Το αντεργατικό νομοσχέδιο που ψήφισε χθες η ΝΔ ενισχύει φανερά την κοινωνική δυσαρέσκεια και επιταχύνει ακόμα περισσότερο την πολιτική φθορά της κυβέρνησης”, δήλωσε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο 105.5”.

“Η κυβέρνηση δεν περίμενε αυτή τη μεγάλη λαϊκή αντίδραση στο νομοσχέδιο”, σημείωσε, λέγοντας πως “ήταν χαρακτηριστικές οι σκηνές από το λιμάνι του Πειραιά χθες το πρωί, όταν ο περισσότερος κόσμος στεκόταν αλληλέγγυος στους απεργούς και εμφανιζόταν κατά του κυβερνητικού νομοσχεδίου, σε αντίθεση με αυτό που ήθελαν να δείξουν τα κανάλια”.

“Αυτό το νομοσχέδιο-έκτρωμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που έρχεται να εκπληρώσει τις πιο μύχιες επιθυμίες του ΣΕΒ, έρχεται να βαθύνει μια πορεία αναντίστρεπτης φθοράς στην οποία έχει μπει η κυβέρνηση εδώ και αρκετούς μήνες”, επισήμανε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

“Η πολιτική αντανάκλαση αυτής της κοινωνικής διεργασίας δεν θα αργήσει να αποτυπωθεί”, πρόσθεσε, λέγοντας όμως ότι “τίποτα δεν θα γίνει νομοτελειακά, χωρίς πολιτική προσπάθεια”. “Δεν ισχύει πλέον η λογική της παλιάς δικομματικής εναλλαγής, σύμφωνα με την οποία οι κυβερνήσεις πέφτουν σαν ώριμα φρούτα”, τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πρέπει να συνεχίσει στην κατεύθυνση της επιθετικής, μαχητικής αντιπολίτευσης, αλλά ταυτόχρονα να καταθέτει αναλυτικές προτάσεις για την επόμενη μέρα, όπως κάνει όλη την τελευταία περίοδο”.

“Η ΝΔ είναι ένα σκληρά καθεστωτικό κόμμα, το οποίο προσπαθεί να δημιουργήσει συνθήκες εκφυλισμού συγκεκριμένων δημοκρατικών θεσμών”, σημείωσε, αναφερθείς στην αποστροφή του Μάκη Βορίδη για την ανάγκη να γίνουν θεσμικές παρεμβάσεις ώστε “να μην ξανακυβερνήσει η Αριστερά”. “Ο κ. Μητσοτάκης έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα υβρίδιο σκληρής νεοδεξιάς και ακραίας νεοφιλελεύθερης αντίληψης”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

“Ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται η ΝΔ το κοινοβούλιο, οι παρεμβάσεις της στους θεσμούς, αλλά και στην κοινωνία και την οικονομία, είναι ακριβώς σε αυτήν την κατεύθυνση της αντιδραστικής ορμής και της προσπάθειας να υπάρξουν οι όροι ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο μιας νέας κυβέρνησης της Αριστεράς”, υπογράμμισε.

“Ωστόσο, η ΝΔ δεν έχει τη δύναμη να το πετύχει αυτό”, σημείωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. “Οι συνέπειες στη ζωή των πολιτών λόγω της διαχείρισης της πανδημίας, λόγω της κατάρρευσης του δημόσιου συστήματος υγείας, λόγω των απαράδεκτων παρεμβάσεων στην Παιδεία που θα αφήσουν φέτος περίπου 20.000 μαθητές εκτός πανεπιστημίου, στέλνοντάς τους στα ιδιωτικά κολέγια, και φυσικά το εργασιακό νομοσχέδιο με την κατάργηση του 8ωρου, όλα αυτά δημιουργούν τις κοινωνικές προϋποθέσεις για να περάσουμε σε μια νέα πολιτική φάση”, εξήγησε και συμπλήρωσε ότι “οι τρεις μεγάλες κινητοποιήσεις που είχαμε το τελευταίο διάστημα για τα εργασιακά, είναι οδοδείκτης αυτής της κατάστασης”.

Παραπέμποντας στις πολιτικές εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο, σημείωσε ότι “η μεγάλη μάχη της εποχής μας είναι αν η κοινωνική δυσαρέσκεια που υπάρχει και θα ενισχυθεί εκ νέου μετά την πανδημία, θα εκφραστεί από μια πολιτική δύναμη με αριστερό και ταξικό πρόσημο ή θα εκφραστεί από πολιτικές δυνάμεις με ακροδεξιό πρόσημο”.

“Σε αυτό το πλαίσιο, στην Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει στόχο να αποτελέσει μια λαϊκή Αριστερά, με σαφή διάθεση να εκφράσει και να συσπειρώσει το σύνολο του προοδευτικού και δημοκρατικού κόσμου της χώρας και πάνω σε αυτή τη βάση να αναδειχθεί μία νέα κυβέρνηση με αυτά τα χαρακτηριστικά”, κατέληξε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ