today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Γ.Αμυράς: Ισχυρό μήνυμα Περιβαλλοντικής Δημοκρατίας το Σχέδιο Ελλάδα 2.0

«Ισχυρό μήνυμα για την περιβαλλοντική δημοκρατία και τη βιωσιμότητα», αποτελεί σύμφωνα με τον υφυπουργό ΠΕΝ Γιώργο Αμυρά η προώθηση των δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, όπως τόνισε ενώπιον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλας Φον Ντερ Λάιεν.

Ο κ. Αμυράς, από την Πάρνηθα, ένα βουνό που υπέστη την καταστροφική πυρκαγιά το 2007, πλαισιωμένος από εθελοντές παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων, το οποίο πρόκειται να πραγματοποιηθεί με πόρους ύψους 200 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2025.

«Πρόκειται να αναδασώσουμε και να αποκαταστήσουμε περισσότερα από 20.000 στρέμματα σε διάφορα σημεία στην Ελλάδα με τη φύτευση 30 εκατομμυρίων δένδρων», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Η κλιματική κρίση επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, χρόνο με τον χρόνο και απαιτεί τη λήψη άμεσων μέτρων. Στην Ελλάδα έχουμε πάρει ακριβώς αυτό το μονοπάτι».

Επιπλέον, όπως έκανε γνωστό, το ΥΠΕΝ, με 24 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, έχει αναλάβει την αναβάθμιση του Δικτύου Πυρόσβεσης, την αποκατάσταση των μονοπατιών, τη σύνδεση με το πρώην βασιλικό ανάκτορο στο Τατόι, καθώς επίσης και την αποκατάσταση του Σανατορίου της Πάρνηθας το οποίο έχει ανακαταληφθεί από το 1985.

«Πιστεύουμε ότι πρέπει να συνθέσουμε δυνάμεις σε αυτή την προσπάθεια», τόνισε ο κ. Αμυράς, επισημαίνοντας το σημαντικό ρόλο των εθελοντών στο πρόσωπο του κ. Γιώργου Γεροντίδη της Μαρίας Καλογεροπούλου και του κ. Μ. Καραμολέγκου, που θα ενισχύσουν το πρόγραμμα αναδάσωσης, όπως είπε.

Απ΄ την πλευρά της, η πρόεδρος της Επιτροπής εξήρε τις προσπάθειες της κυβέρνησης, του ΥΠΕΝ αλλά και των εθελοντών για την έμφαση που δίνεται στις προσπάθειες για την αποτροπή της απώλειας της βιοποικιλότητας και την ανάπλαση των οικοσυστημάτων. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να μεριμνούμε για την απώλεια των οικοσυστημάτων τουλάχιστον στον ίδιο βαθμό που μεριμνούμε για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

Ενώ απ΄ την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε θερμά τους εθελοντές. Σημειώνεται, ότι η Πάρνηθα απέχει 36 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Αθήνας, με ύψος 1.430 μέτρα, αποτελεί μία πολύ σημαντική πράσινη ζώνη με τεράστια περιβαλλοντική αξία και βιοποικιλότητα. Επιπλέον, ο εθνικός δρυμός της Πάρνηθας αποτελεί το κοντινότερο εθνικό πάρκο σε πρωτεύουσα σε όλη την Ευρώπη.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ