today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Ο απόηχος της χθεσινής μάχης στη Βουλή για τα εργασιακά

Η μεγάλη κοινοβουλευτική «μάχη» για το εργασιακό εξελίχθηκε σε πολιτικό …«Βατερλό» για το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ που εμφανίστηκαν με σχεδόν πανομοιότυπη αριστερή ρητορική, την οποία ξεσκέπασε ευθύς εξ αρχής ο Κυριάκος Μητσοτακης.

Του Κώστα Πασίση

Ο Πρωθυπουργός με την κίνηση του για ονομαστική ψηφοφορία επι όλων των άρθρων του νομοσχέδιου, στρίμωξε για τα καλά στη γωνία τόσο τον Αλέξη Τσίπρα όσο και τη Φώφη Γεννηματά.

Τελικά το νομοσχέδιο πέρασε με 158 «ναι». Στη ψηφοφορία των άρθρων η αντιπολίτευση στήριξε συγκεκριμένες ρυθμίσεις του νομοσχέδιου, που αφορούν κυρίως τις δύο διεθνείς συμβάσεις (που περιλαμβάνουν τις διατάξεις για τη βία στην εργασία) αλλά και την κοινοτική οδηγία που αφορά στη γονική άδεια. Το ΚΚΕ καταψήφισε τα πάντα…

O Κωστής Χατζηδάκης μάλιστα μετα την ανακοίνωση του αποτελέσματος δήλωσε σκωπτικά ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τα μισά άρθρα αυτού του ‘τρισκατάρατου’ νομοσχεδίου, όπως περίπου, το χαρακτήριζε».

Στη σύγκρουση κορυφής, ο αρχηγός της ΝΔ κέρδισε τις εντυπώσεις όχι μόνο γιατί εμφανίσθηκε με σύγχρονο και τεκμηριωμένο λόγο, αλλά και επειδή άφησε ένα ισχυρό πολιτικό αποτύπωμα σε ένα δύσκολο τερέν (εργασιακό) που παραδοσιακά είναι προνομιακός χώρος της Αριστεράς.

Η διείσδυση της ΝΔ στο κόσμο της εργασίας θορύβησε τα κόμματα της αριστεράς που επιχείρησαν να απαντήσουν με ένα «κρεσέντο» ξεπερασμένων συνθημάτων, κενού περιεχομένου, επαναλαμβάνοντας τα περι κατάργησης του οκταώρου και επαναφοράς του εργασιακού μεσαίωνα, χωρίς επαρκή τεκμηρίωση των καταγγελιών τους.

Το κυβερνητικό νομοσχέδιο πάντως, αναμένεται να κριθεί στο …πεδίο από τους εργαζομένους οι οποίοι θα έχουν το τελευταίο λόγο, αν και στη χώρα μας η πρακτική έχει δείξει ότι η αλήθεια είναι κάπου στη μέση των υπερ και των κατά…

Η χθεσινή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κοινοβούλιο έβγαλε και άλλη «είδηση», που είναι η πολιτική απόφαση του, να συγκρουστεί κατά μέτωπο με τους «εργατοπατέρες» στους οποίους …συνέστησε να αγωνίζονται για τους ανασφαλείς εργαζομένους και όχι για να είναι οι ίδιοι ασφαλείς.

Ο Πρωθυπουργός έδειξε ότι είναι αποφασισμένος να «σπάσει αυγά» και να βάλει τέλος στο «αντάρτικο» των συνδικαλιστών, όπως επι παραδείγματι με τους ναυτεργάτες που έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους την απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραια το οποίο έκρινε παράνομη την απεργία τους.

Τσίπρας και Γεννηματά στο ίδιο …αλώνι

Από την άλλη πλευρά, ο Αλέξης Τσίπρας πήγε στη
Βουλή με μια προκατασκευασμένη ομιλία, με
αποτέλεσμα να χάσει τη …μπάλα από την αρχή του
παιχνιδιού καθώς δεν απάντησε σε κανένα από τα
αμείλικτα ερωτήματα που έθεσε ο Κυριάκος
Μητσοτακης στην πρωτολογία του.
Στη συνέχεια με τη δευτερολογία προσπάθησε να
περάσει στην αντεπίθεση, αλλά ο αγώνας είχε ήδη
κριθεί.

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εξαπέλυσε
μια εφ όλης της ύλης επίθεση στον Πρωθυπουργό με
αρχή τα ελληνοτουρκικά και το εμβόλιο της Astra
Zeneca για να καταλήξει στα χρέη των κομμάτων και το
εργασιακό, τονίζοντας ότι είναι ότι «πιο αντεργατικό
έχει έλθει μετα την μεταπολίτευση».

Πάνω σε αυτή την «ατάκα» στήριξε όλη την
αντιπολιτευτική ρητορική για το επίμαχο νομοσχέδιο.
Με αφορμή το εργασιακό, ο Αλέξης Τσίπρας επένδυσε
στο στήσιμο ενός ευρύτερου αντιδεξιού μετώπου το
οποίο προσπάθησε να εκφράσει πολιτικά. Μάλιστα
επιχείρησε να εμφανιστεί ως …αντίγραφο του
αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου ο οποίος ηγειτο της
τότε αντιπολίτευσης.

«Να σας πω ένα μυστικό; Δεν είστε Ανδρέας Παπανδρέου», απάντησε ο Πρωθυπουργός στον Αλέξη Τσίπρα, αποδομώντας το εγχείρημα.

Η χθεσινή σύγκρουση, όμως, έβγαλε και μια επιπλέον είδηση. Το προχωρημένο φλερτ ή ακόμη και το «δέσιμο» της φώφης Γεννηματά στο «άρμα» της Προοδευτικής Συμμαχίας.

Αυτό δεν το «ανακάλυψαν» οι δημοσιογράφοι, αλλά το υπονόησε εμμέσως ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Όλα μαύρα στη χώρα, όλα μαύρα στο νομοσχέδιο», είχα την εντύπωση ότι άκουγα τον κ. Τσίπρα. Και να σας δώσω μια συμβουλή: Μεταξύ του πρωτότυπου και του αντιγράφου, πάντα το πρωτότυπο θα επιλέγουν οι πολίτες», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στην κυρία Γεννηματά.

Το «καρφί» του Κυριάκου Μητσοτάκη προκάλεσε πολλά και ποικίλα σχόλια…

Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ στη δευτερολογία της προσπάθησε να εξωραΐσει την κατάσταση, αλλά η ζημιά είχε γίνει…

Η χθεσινή ημέρα ήταν δύσκολη για την κυρία Γεννηματά για έναν πρόσθετο λόγο. Ο Ανδρεας Λοβέρδος ανακοίνωσε την υποψηφιότητα για το ΠΑΣΟΚ με σύμβολο τον πράσινο ήλιο…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ